Přejít k hlavnímu obsahu

Projekt #KAREme odstartoval. Poskytuje zdarma pomoc pro dospívající s duševními problémy

14. 2. 2024 | 11:00 Lifestyle
Twisten Foundation představuje první projekt v rámci podpory duševního zdraví. #KAREme nabízí zdarma online chaty pro dospívající, kteří se potýkají s duševními problémy, nebo je něco trápí a hledají pomoc. Na webu budou čekat odborníci vyškolení v krizové intervenci a budou vždy připraveni poradit. Stačí si jen zarezervovat termín v systému. „První krok je nejtěžší, ale věř, že se ti pak bude lépe dýchat.“
Karel "Twisten" Ašenbrener
Karel "Twisten" Ašenbrener
Zdroj: Twisten Foundation (s povolením)

Jak probíhá online chat?

Rezervace sezení je možná na 45 minut. Služby projektu #KAREme jsou zcela zdarma. Do emailu uvedeného při rezervaci přijde potvrzovací zpráva s odkazem na spojení. Na chatu bude k dispozici peer konzultant. Rád projde problémy, může poskytnout krizovou intervenci, poradenství, případně nasměrovat na specializovaná pracoviště či krizová centra. Služba funguje jako nárazový kontakt, nemá charakter terapie.

Zarezervuj si sezení na Endlessly!

Peer konzultant bude v kontaktu skrze chatovou komunikaci, která bude probíhat na platformě Zoom. Obě strany se (kvůli zajištění anonymity) připojí s vypnutou kamerou a mikrofonem, peer konzultant bude dodržovat stejné nastavení.

O personálu

Odborně projekt zaštiťují psycholožky a terapeutky z organizace Endlessly. Peer konzultanty, kteří zajišťují chatovou podporu, jsou studenti psychologie v posledních ročnících, kteří jsou vyškoleni v poskytování krizové intervence a mají zkušenost s chatovou komunikací.

O Twisten Foundation

Pomáhat dospívajícím, kteří čelí psychickým problémům, využít k tomu moderní komunikaci: například podporovat speciální projekty zaměřené na esport. To vše i mnohé další má v úmyslu nově založený nadační fond, který navazuje na mimořádně silný odkaz talentovaného hráče Karla „Twistena“ Ašenbrenera. Ten si po neúspěšném boji s depresí vzal loni v červnu život.

Karel Ašenbrener, v esportové komunitě známý jako Twisten, by na konci loňského roku oslavil dvacáté narozeniny. „Karlův odchod je pro celou rodinu pořád velmi bolestivý. Ale právě kvůli němu jsme se rozhodli přetavit bolest v něco smysluplného. Tím je nadační fond, jehož cílem bude pomáhat mladým lidem s psychickými problémy. Jsem si jistá, že by s tím syn souhlasil a podporoval to,“ říká za celou rodinu Twistenova matka Ivana Ašenbrenerová.

Nadační fond chce pomáhat dospívajícím, kteří se nacházejí v podobných situacích. „Zvyšování duševní gramotnosti považuji za klíčové, zároveň je nutné pracovat na destigmatizaci psychických problémů, protože zejména mladí kluci o svých emocích nebo problémech nemluví a mluvit nechtějí,“ vysvětluje Ašenbrenerová. 

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).