Přejít k hlavnímu obsahu

Nepřípustné podmínky. Týmy bojují o Major na „příliš slabých počítačích“

15. 2. 2024 | 09:00 Counter-Strike 2 Komentář
Nejvíce debatovaným tématem EU RMR, odkud vede cesta na světový šampionát, nejsou týmové a hráčské výkony. Mnohem více se mluví o nedostatečně výkonných počítačích a špatně optimalizované hře. Valve dnes v noci vydalo update, který by FPS měl vylepšovat. Bude to ale stačit na to, aby nadprůměrně výkonné stroje zvládly hru na 9 let starém enginu?
Justinas „jL⁠“ Lekavicius hraje o postup na PGL Major
Justinas „jL⁠“ Lekavicius hraje o postup na PGL Major
Zdroj: NAVI / PGL

Organizátor PGL se po dvou letech vrátil k pořádání Majoru. I když se nyní hraje na zbrusu nové verzi hry, tak některé problémy s produkcí zůstaly po této době stále nevyřešené. S největší komplikací ale bojují samotní hráči. Counter-Strike 2 až příliš zatěžuje procesor a profesionálové nemají vhodné podmínky pro hraní.

Herní sestavy disponují procesory AMD Ryzen 9 5950X. Oproti dřívějším Majorům sice přišel upgrade, ale ten se zaměřil na grafické karty. A ty jsou v CS2 méně důležité než procesory. Robin „ropz“ Kool ve svém smazaném příspěvku doporučuje modely AMD Ryzen 7 7800X3D nebo Intel Core i7-14700K, Counter-Strike 2 totiž v rámci své nedokonalé optimalizace neumí efektivně pracovat s vyšším počtem jader.

Tipsport CS Winter
Tipsport CS Winter
Foto: PLAYzone

Právě optimalizace je velkým tématem, proč komunita kritizuje Valve mnohem více než organizátory. Ano, PGL mohli vyladit své stroje mnohem efektivněji, ale nic to nemění na tom, v jak tristním stavu se hra nachází. AMD Ryzen 9 5950X není žádným podprůměrným procesorem, jen prostě není vhodný pro CS2. Některé zdroje hovoří o tom, že FPS mohou padat až na 130! Něco takového je pro Major nepřípustné.

Situaci nepomohly ani updaty vydané minulý týden. CS2 se sice dočkalo dosud největší nálože novinek, některé vizuální úpravy však razantně ovlivnily výši snímků za sekundu. Vše ale ještě není ztraceno, protože podle testera Thoura se v dnešní tiché aktualizaci podařilo vrátit plynulost hry na dřívější level. Nezbývá než doufat, že Valve i PGL budou vše nadále dolaďovat, aby o postupujících rozhodoval výkon hráčů, ne hry.

PGL Major na Twitchi PLAYzone
PGL Major na Twitchi PLAYzone
Foto: PLAYzone
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.