Přejít k hlavnímu obsahu

Kvalifikace plné překvapení. Nejedna hvězda bude chybět na světovém poháru

21. 4. 2024 | 15:00 Counter-Strike 2 Reportáž
U velkolepého návratu Esports World Cupu nemůže chybět Counter-Strike. Přímou pozvánky obdržely nejlepší týmy světa, všichni ostatní si musely projít regionálními kvalifikacemi. A jak už to bývá zvykem, už v této fázi jsme se dočkali řady překvapivých výsledků a postupujících.
Esports World Cup 2024
Esports World Cup 2024
Zdroj: ESWC

Team Spirit, Natus Vincere, FaZe Clan, Complexity, G2 Esports, Team Vitality, MOUZ, Virtus.pro a FURIA. Tak zní devítka pozvaných týmů na Esports World Cup, který se v Rijádu uskuteční 17. až 21. července. Celkově se na světovém poháru rozdá přes 60 milionů dolarů, Counter-Strike 2 si ukrojí „pouhý“ milion.

Netradiční počet patnácti účastníků doplnilo šest regionálních kvalifikantů. Jako první uspěli The MongolZ, kteří ve finále asijské kvalifikace porazili Rare Atom. Následně přišel čas na lokálního hrdinu neboli nejlepší tým z Blízkého východu. Překvapivě si postup vybojoval mix JiJieHao s Markusem „Kjaerbye“ Kjærbyem.

Boje se poté přesunuly do zámoří, ani tam ale o nečekané výsledky nebyla nouze. Na severu totiž selhal Team Liquid, podobně jako v kvalifikaci na Major. Slavná organizace byla krátká na M80 v čele s parádně střílejícím Mariem „malbsMd“ Samayou. Z Jižní Ameriky postoupili MIBR na úkor paiN Gaming a Imperial.

Vrcholem byl evropský turnaj, kde se očekávalo finále mezi Cloud9 a Eternal Fire. Oběma celkům ale vypálili rybník Dánové z týmu Sashi. Teprve před týdnem přitom celá sestava přestoupila z Espionage a hned si hráči vybojovali největší úspěch kariéry. Obsazení světového poháru pak uzavřeli Australané z FlyQuest.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.