Přejít k hlavnímu obsahu

Nová FIFA dostává první ránu. Víme, jak je na tom česká liga

7. 6. 2024 | 12:00 Gaming
Má jít o velkou konkurenci pro EA Sports v oblasti fotbalových her. Společnost 2K bude s největší pravděpodobností dalším vývojářem titulů ve spojení s FIFA. Hráči jsou skeptičtí, jejich očekávání dostala další ránu po rozšíření informací kolem licencování top soutěží. To zůstane u EA Sports. A co česká liga? „LFA do dnešního dne nikdo neoslovil,“ prohlásil Pavel Jahoda, ředitel komunikace a PR Ligové fotbalové asociace, která má pod palcem licenci tuzemské nejvyšší soutěže.
Česká liga ve FIFA
Česká liga ve FIFA
Zdroj: YouTube

Je to velká rána pro fanoušky, kteří doufali, že bude 2K s novou fotbalovou pařbou konkurovat EA Sports. Licence jsou extrémně důležitou součástí hry. Stačí si vzpomenout na vlnu nevole, když před lety italský Juventus nahradilo Piemonte Calcio.

Podle Twitter účtu ReFIFA, na který odkazoval jeden z top zdrojů zákulisních informací DonkTrading, nová FIFA nebude mít práva na jméno a branding největších evropských soutěží - Premier League, Bundesligy nebo LaLigy. Podobně jako u eFootballu.

V posledních dnech se začaly na internetu objevovat informace ohledně zakomponování české nejvyšší fotbalové soutěže do nového titulu 2K. První liga měla být součástí poprvé od FIFA 11. Jenže podle vyjádření LFA se informace nezakládaly na pravdě.

„Ohledně zakomponování české ligy do nově vznikající fotbalového hry, na které se mají podílet FIFA a 2K, LFA do dnešního dne nikdo neoslovil. Sami se v současnosti snažíme proaktivně zjistit informace a detaily o projektu,“ komentoval situaci ředitel komunikace a PR LFA Pavel Jahoda. „Potenciální spolupráci se ale rozhodně nebráníme,“ dodal jedním dechem. 

Reakce komunity na novinky kolem spojení 2K a FIFA jsou smíšené. Většina nemá se sportovními hrami od zmíněné společnosti pozitivní zkušenosti. Pořádná konkurence ale EA Sports chybí. Konami se totiž v posledních letech nedaří a nedělají populární rozhodnutí. Jsou 2K tím pravým soupeřem?

Co se týče kariérního módu, tam jsou gameři spokojení. Horší je podle nich multiplayer, k němuž se vyjadřují podobně jako k EA Sports FC 24. Největším problémem je prý pay-to-win strategie - tudíž spousta utracených peněz a tím pádem lehčí cesta za vítězstvím.

Do struktur 2K Games spadá Hangar 13, který má pobočku i v Brně, kde vznikala Mafia 3 a Definitive Edition. Vše pak patří pod videoherního giganta Take-Two Interactive, jehož součástí je i studio Rockstar Games stojící za herní sérií GTA.

Štítky: 2K Games, fifa
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).