Přejít k hlavnímu obsahu

Taktika: 2-Base Robo (PvZ)

20. 8. 2010 | 14:59 StarCraft 2
Jedná se o oblíbený mid-game build, který používá většina Protossů proti Zergovi. S tímto builde jste schopní zneškodnit všechny zergské mid-game jednotky jako jsou Roachove nebo Hydraliskové, v neposlední řadě také velmi pomůže s kontrolou mapy. Až zabezpečíte vaši expanzi, budete schopní nepřetržitě produkovat Colossy, kteří si hravě poradí s Hydrama a Zerglingama. Samozřejmě i Roache slušně zvládnete, ale je lepší začít budovat Immortaly. Build Order
Výchozí obrázek

Jedná se o oblíbený mid-game build, který používá většina Protossů proti Zergovi. S tímto builde jste schopní zneškodnit všechny zergské mid-game jednotky jako jsou Roachove nebo Hydraliskové, v neposlední řadě také velmi pomůže s kontrolou mapy. Až zabezpečíte vaši expanzi, budete schopní nepřetržitě produkovat Colossy, kteří si hravě poradí s Hydrama a Zerglingama. Samozřejmě i Roache slušně zvládnete, ale je lepší začít budovat Immortaly.

Build Order

Protože jde o mid-game push, tak otevření hry není tak důležité, na 2-Base Robo můžete přepnout z 1 Gate Core nebo 2 Gate Rush. Zde je pár tipů, které zvýší efektivitu buildu:

  • Obecně platí, že lze udržovat nepřetržitý provoz 1 Robotics Facility a 3 WarpGatů na každou těžící základnu. To znamená, že byste měli být schopní při 2 bázích nepřetržitou udrřet produkci z 6 WarpGatů a 2 Robotics Facility.
  • Určitě byste měli upgradovat Extended Thermal Lances, protože bez toho jsou Colossové relativně bezmocní, jelikož budou v dostřelu Hyder. +3 dostřel jim dodá dostatečný odstup od všechno nebezpečí.
  • Obecně byste měli stále upgradovat:
  • Zealoti s +1 zbraněmi mohou zabít Zerglinga na 2 zásahy a mohou snáze zabít Hydry, které nejsou správně mikrovány.
  • Colossus s +2 zbraněmi dokáže usmažit na jediný zásah všechny zerglingy v cestě laserů. Pár Colossů tak usmaží i obrovské množství Zerglingů během několika sekund.
  • Jediný Immortal s +1 zbraněmi zneškodní sám 4 Roache najednou.
  • Zásadním prvkem buildu jsou také Sentry, které nawarpujete za ušetřený plyn (Colossus i Immortal stojí více minerálů než plynu a Zealoti stojí pouze minerály). Správné použití Force Fieldů dokáže zastavit Hydry a vaši Colossové pak budou mít několik volných ran bez vystavení se nebezpečí.
  • Používejte proxy Pylony k posílení útoku a stále tlačte na nepřítele. Vybudování několika Pylonů v různých částech mapy vám umožní warpovat jednotky na růných místech a posilovat tak váš útok. Tyto Pylony také zvýší vaše povědomí o pohybu nepřítele.