Přejít k hlavnímu obsahu

GSL Code S: Druhou sezónu ovládl protoss Classic

28. 6. 2014 | 22:47 StarCraft 2
Druhá letošní sezóna prestižní GSL Code S dospěla úspěšně ke svému konci. Mezi nejlepší osmičkou se zjevil pouze jediný terran, prapor za lidskou rasu nesl  Maru, doplněný třemi protosse a čtyři zergy.
Výchozí obrázek

Druhá letošní sezóna prestižní GSL Code S dospěla úspěšně ke svému konci. Mezi nejlepší osmičkou se zjevil pouze jediný terran, prapor za lidskou rasu nesl {#Korejská republika} Maru, doplněný třemi protosse a čtyři zergy. Také do semifinále se dostali zástupci všech tří ras, konkrétně protoss {#Korejská republika} Classic, terran {#Korejská republika} Maru a zergové {#Korejská republika} soO s {#Korejská republika} TRUEM. Ve finálovém duelu jsme měli možnost vidět atraktivní souboj PvZ mezi {#Korejská republika} Classicem {#Korejská republika} soO, první jmenovaný zvítězil 4:2 a raduje se ze svého premiérového vítězství v prestižní soutěži.

Hrací systém:

V první skupinové fázi Code S se představilo celkem 32 hráčů v osmi skupinách a nejlepších šestnáct borců postoupilo do druhé skupinové fáze. Zde znovu vykrystalizovalo osm nejlepších hráčů, kteří následně postoupili do playoff. Těchto osm hráčů si navíc zajistilo účast v Code S také pro příští sezónu.

  • {#Korejská republika} Classic
  • {#Korejská republika} ParalyzE
  • {#Korejská republika} Maru
  • {#Korejská republika} Soulkey
  • {#Korejská republika} Solar
  • {#Korejská republika} Zest
  • {#Korejská republika} TRUE
  • {#Korejská republika} soO
Ve čtvrtfinále se hraje systémem BO5, semifinálové a finálový zápas pak BO7. Důležité je také zmínit, že poražení hráči v letošní sezóně Code S, tedy ti, co vypadli v obou skupinových fázích, postupují do další sezóny přímo do Code A.

Prize Money:

Hráči si mezi sebou rozdělí cca 152 446 amerických dolarů (USD) a 10 500 WCS bodů, což je o něco málo více než v první letošní sezóně (150 000 USD)
  • 1. místo - 66 612 USD a 2000 WCS bodů
  • 2. místo - 14 274 USD a 1000 WCS bodů
  • 3. - 4. místo - 7 612 USD a 750 WCS bodů
  • 5. - 8. místo - 3 806 USD a 500 WCS bodů
  • 9. - 12. místo - 2 283 USD a 300 WCS bodů
  • 13. - 16. místo - 2 283 USD a 200 WCS bodů
  • 17. - 24. místo - 1 427 USD a 150 WCS bodů
  • 25. - 32. místo - 1 427 USD a 100 WCS bodů

Playoff:

V prvním čtvrtfinálovém PvP souboji začal {#Korejská republika} ParalyzE lépe, když díky rychlé agresi zvítězil na mapě Overgrowth a dostal se do vedení 1:0. {#Korejská republika} Classic však v následujících hrách ukázal, že se na playoff připravil opravdu hodně dobře a že PvP patří mezi jeho silnější stránky. Zejména díky kvalitnímu micru získal další tři mapy (Waystation, Alterzim Stronghold, Habitation Station) a postoupil po výsledku 3:1 do semifinále.

V něm se utká s terranem {#Korejská republika} Maru, kde nebude favoritem. Mladý terran znovu předvedl, že se mu v GSL hodně daří a potřetí za sebou se dostal mezi nejlepších osm. Ve svém čtvrtfinále navíc porazil silného zerga {#Korejská republika} Soulkeyho, podobně jako {#Korejská republika} Classic svého soupeře v poměru 3:1.

Bylo však jasné, že minimálně jeden zástupce zergské rasy v semifinále bude. V ZvZ souboji mezi {#Korejská republika} soO {#Korejská republika} Solarem zvítězil první jmenovaný jednoznačně 3:0 a potvrdil roli favorita. Svého soupeře předčil ve všech důležitých složkách hry a ukázal velikou zkušenost. Také posledním semifinalistou se stal zerg. V souboji ZvP zvítězil {#Korejská republika} TRUE nad favoritem {#Korejská republika} Zestem 3:1 a postaral se tak o překvapení. Druhou semifinálovou dvojici tedy tvoří ZvZ souboj mezi {#Korejská republika} soO a {#Korejská republika} TRUE.

Protossům se v poslední době hodně daří a v prvním semifinále to předvedl právě {#Korejská republika} Classic, který se pustil do souboje s favorizovaným terranem {#Korejská republika} Maru. Semifinálová série BO7 obsahovala celkem šest velmi vyrovnaných her, ve kterých byl v rozhodujících fázích lepší protosský hráč a zaslouženě si vybojoval svou první účast ve finále GSL. {#Korejská republika} Classic zaskočil {#Korejská republika} Marua a zvítězil 4:2, rozhodující hra se hrála na mapě King Sejong Station.

Druhé semifinále bylo o poznání jednoznačnější. {#Korejská republika} soO ukázal, že v současnosti je králem ZvZ a potvrdil to také v klíčovém zápase, ve kterém si vybojoval postup do finále. V sérii BO7 proti zergovi {#Korejská republika} TRUE byl favoritem a tuto roli potvrdil bez problémů. {#Korejská republika} TRUE získal jedinou mapu na Overgrowth, ale {#Korejská republika} soO měl celou sérii od začátku pod kontrolou a po výsledku 4:1 postoupil do finále.

  • 1. MÍSTO - {#Korejská republika} CLASSIC
  • 2. MÍSTO - {#Korejská republika} SOO
  • 3. MÍSTO - {#Korejská republika} MARU, {#Korejská republika} TRUE

Pro evropské diváky se finále neuskutečnilo v ideálním čase a tak se není čemu divit, že bylo ochuzeno o slušnou sledovanost. I přesto si nejvášnivější fanoušci nemohli nechat tento očekávaný duel ujít a nelitovali. Protoss {#Korejská republika} Classic a zerg {#Korejská republika} soO předvedli velmi solidní podívanou a potvrdili, proč se v letošní druhé sezóně GSL dostali do finále právě oni. Za stavu 2:2 to vypadalo na dlouhé finále na sedm map, ale na závěrečných dvou mapách Overgrowth a Merry Go Round {#Korejská republika} Classic svého zergského soupeře přechytračil a mohl se radovat z cenného vítězství.

GSL Code S Season II
ČtvrtfináleSemifináleFináleVítěz
BO5BO7BO7 
 
{#Korejská republika} Classic
3     
  {#Korejská republika} Classic4   
{#Korejská republika} ParalyzE1     
    {#Korejská republika} Classic4 
{#Korejská republika} Maru3     
  {#Korejská republika} Maru2   
{#Korejská republika} Soulkey1     
      {#Korejská republika} Classic
{#Korejská republika} soO3    Vítěz
  {#Korejská republika} soO4   
{#Korejská republika} Solar0     
    {#Korejská republika} soO2 
{#Korejská republika} TRUE3     
  {#Korejská republika} TRUE1   
{#Korejská republika} Zest1     
 

Související články:

Finále WCS 2014 bude opět na Blizzconu

GSL Code S: Zest zvítězil v napínavém finále