Přejít k hlavnímu obsahu

Dev1: Změn je i na můj vkus až moc

13. 10. 2015 | 00:13 Counter-Strike 2
Přiznám se, že tímto rozhovorem jsem se dostal do úzkých, jelikož předem připravené otázky na Ivana "Dev1" Lazarova shodila ze stolu ohlášená nová sestava nEophyte. Rozhovor jsme však dokončili a i když mě i Dev1ho tlačil čas, snažili jsme se najít společně odpověď na většinu otázek ohledně otřesů, které poznamenávají naší herní scénu více, než kdy jindy.
Výchozí obrázek

Přiznám se, že tímto rozhovorem jsem se dostal do úzkých, jelikož předem připravené otázky na Ivana "Dev1" Lazarova shodila ze stolu ohlášená nová sestava nEophyte. Rozhovor jsme však dokončili a i když mě i Dev1ho tlačil čas, snažili jsme se najít společně odpověď na většinu otázek ohledně otřesů, které poznamenávají naší herní scénu více, než kdy jindy.


Ahoj Dev1. Děkuji, že sis na mě udělal čas, vážím si toho. První otázka se bude týkat velkých otřesů, které právě naše herní scéna zažívá. Co si o tom myslíš?
Ahoj, nieje zač. Vždy si rád najdem čas na našu gaming scénu. Tak nieje moc čo si o tom mysleť. Na jednej strane som samozréjme rád že dalši naši tuzemský hráči si našli angažma v top zahraničnom tíme len teda to urobilo mne a aj pár daľším ludom troška škrt cez ropočet. Ale taký je už život a chalanom želám len to najlepšie. Na našej scéne sa ale mam pocit každý mesiac niečo deje takže pohoda.

Zmínil si, že to udělalo i tobě díru do rozpočtu. Jak se tyto změny týkají tebe?
Tak netajil som sa že by som rad chalanov podporoval na vyššej úrovni pod záštitou mojej gaming značky DEV1S. Nakoniec sa udialo čo sa udialo a ešte aj niečo viac čo je uplne čerstvé a v tomto momente musim prehodnotit všetky moje aktivity.

Děkuji, že si připomenul i tvojí herní značku, ovšem povídání o ní si necháme na závěr. Musím se zeptat, mířily tyto aktivity právě do nEophyte?
Bolo viac možnosti a jedna z nich prave bola aj s nEophyte.

Plánuješ svojí budoucnost i nádale s nEophyte?
Nebudem klamať, udialo sa tých zmien na môj vkus až moc. Ešte ostavam v nEph ale všetko bude záležať na najbližśich týždnoch čo a ako. Musim si to celé dako v hlave prehodnotiť a uvidím čo ďalej.

.. V tento moment se s Dev1m dozvídáme z facebookových stránek nEophyte, že vítají novou sestavu a že se z organizace stává již jen CS:GO tým. Odkaz. Zároveň se tak z otázek, které měly poodhalit tajemství ohledně příchodu nových hráčů do nEph, stává bezcenný cár papíru bez kontextu. 

Dnes (v pondělí večer) nEophyte odhalily po několika spekulacích zbrusu novou sestavu. Mezi hráči nechybí Barb1 ani queztone, jim prozatím svojí důvěru vkládat budeš?
Ano, je to naozaj čerstvé a všetko sa udialo začial čo robíme tento rozhovor takže je ešte naozaj skoro hovoriť ako to cele dopadne. Ale aktuálna zostava celého nEph je pomerne dosť rozsiahla a bude sa kompletne sústrediť len na CS:GO.

V sestavě chybí však zero, který dnes oznámil konec aktivního týmového hraní a zaměření se spíše na individuální zlepšování dovedností. Nebude ti v sestavě chybět?
Samozréjme rovnako ako STYKO aj Oskar bol neodelitenou súčastou tímu, takže chýbat samoréjme bude ale aj jeho rozhodnutie absolutne rešpektujem a chápem.

Naopak se v sestavě objevila nová jména. Zasahoval si nějak do výběru jako trenér nebo to bylo čiště o hráčích?
Nachádzame sa naozaj už v stave kedy nieje moc na výber, čo znie dosť smutne. Zostavu mali ale samozrejme hlavne na starosti hráči.

Nyní se dostáváme k samotným otřesům na scéně. Momentálně se české herní organizace ocitají v situaci, kdy neví, jaký hráč kdy odejde a kam a který naopak přijde. Jak dlouho myslíš, že tenhle stav bude trvat?
Nyní? Ja si po pravde nepametam kedy by sa scéna nachádzala v inéj situacií :)) Tento stav bude trvať stále, nemame úroveň tímov na hranici zmlúv čo by im v tom zabranoval. Pokym nebudu naše organizácie na pro úrovni a nebudú hráči pod realnou zmluvou, budeme to vidieť stále a často.

Proč organizace doposud tedy smlouvy nenabízí?
Pretože žiadna organizácia neponúka podmienky ktoré su hodné zmlúv. Ty by si snaď podpísal dáku zmluvu ktorá ta obmedzuje na takejto úrovni pre preplatené tuzemské lanky či CS server?


Z malého kluka velkým progamerem, komentátorem a nyní dokonce i podnikatelem na poli počítačových her. Dev1 jasně ukazuje, že zkušenosti z virtuálního světa lze využít i v životě čistě profesním.  

Nepodepsal. Ta podpora se dá ale změnit a ty jsi jeden z mála, který na tom pracuje. Poslední otázky budeme věnovat tobě a především tvé herní společnosti DEV1S. Proč ses rozhodl pomáhat tuzemské scéně? Sami jste ve FU.SK ty možnosti měli přeci jen ještě více omezené.
Však to, ani ja a ani nikto normálny. Rozhodol som sa tak lebo som v nej vyrastal a mnoho mi dala. Snažím sa ju podporovať už roky a toto može byť obrovský boost ako pre mňa tak pre scénu. Vždy som sníval niečo taketo urobiť a pomaličky sa mi ten sen začína plniť. Hlavne teda aj vďaka ludom a ich obrovskej podpore.

Blížíme se ke konci. Děláš to čistě z lásky k prostředí, ve kterém si vyrůstal a které ti otevřelo svým způsobem možnosti do dospělosti nebo doufáš i v nějakou návratnost?
Tak zase buďme realisti, dnes už ani kura nehrabe zadarmo :)) samozrejme že zo musi byť projekt čo sa musí minimálne seba uživiť. Dúfam naozaj v to aby som dokázal s touto hernou značkou posunúť našu scénu do úplne inej úrovne. To je moj hlavný ciel, všetko ostatné by bol len príjemný bonus. Samozrejme že to musi byť projekt čo bude schopný minimálne seba uživiť.

Jak tě napadlo rozjet vlastní byznys skrze herní brýle? Co tě k tomu vůbec přivedlo?
Popravde ani neviem čo konkrétne, bolo tam viac faktorov. Sponzoroval ma vtedy Gunnars a ako som ich nosil na streame bol na ne obrovsky ohlas čo ma zaujalo ale samozrejme každého hneď odradila tá prehnaná cena. Skoro 100e za PC okuliare bolo fakt moc. Skušal som posunuť tú podporú na vyššiu úroveň ale úplný ignore tak už ani neviem ako mi preblesklo hlavou "a čo takto spraviť vlastné, lepšie a lacnejšie? Dokážem to vôbec?" Tak som začal zistovať všetko potrebné a zistil som že to asi možno aj dokážem a pozrime sa kde som dnes. Takto skoro že to bez dákeho investora či firmy zvládnem ma naozaj ani v najlepšom sne nenapadlo.

Než ti dám závěrečný prostor, tak se ještě zeptám, kam se tvá nová herní značka za těch pár měsíců posunula?
Posunula sa do úplného finále. Aktuálne jednám s naj e-shopmi v našich krajinách o predaji a dokončujem predajné verzie. Vsetký prototypy sa postupne rozpredávajú čo som absolutne nečakal lebo som bol nútený ich zobrať naozaj obrovské množstvo. Na par bugov poćujem na okuliare len samú chválu čo je uplna paráda a vďaka tomu ich môžem už čoskoro pustiť do normálneho predaja.

Ještě jednou mockrát děkuji za rozhovor a jak jsem slíbil, závěr je tvůj. 
Nieje zač, ja tiež ďakujem za priestor. Tak chcem sa hlavne poďakovať naozaj každému za podporu ako mna osobne, streamu či DEV1S. Nečakal som až tak pozitívnu odozvu. Nemam naozaj čo viac na to povedať, len jedno obrovske ďakujem. Klasicky asi len ku koncu dam social spam (smích). Keby niekto chcel mať najnovšie info o všetkom okolo mňa, tak Facebook, Twitter, Twitch a dosť teraz preferujem vďaka streamovaniu steam skupinu, kďe perfektne notifikuje keď začnem streamovať STEAMCommunity, tomu hovorim slušný spam a myslím že takto to stači (smiech). Diky.

Zdroj: Redakce