Přejít k hlavnímu obsahu

WESG 2017: Souboj národů se vrací

25. 8. 2017 | 14:55 Všechny hry
Organizátoři letošních World Electronic Sports Games oznámili detaily evropské a americké kvalifikace pro nadcházející ročník WESG. A jak je vidno, penězi rozhodně šetřit nehodlají.Ačkoliv částka pro konečné první místo v CS:GO a DOTA2 zůstává totožná (osmset tisíc dolarů), budget poskytnutý ostatním soutěžícím, se o něco sníží a finanční odměnou bude oceněno hned 16 týmů oproti prvním osmi. Na štědrou finanční odměnu se mohou hráči těšit i v regionálních kolech, kde vítěz bude brát až čtyřicet tisíc dolarů.
Výchozí obrázek

Organizátoři letošních World Electronic Sports Games oznámili detaily evropské a americké kvalifikace pro nadcházející ročník WESG. A jak je vidno, penězi rozhodně šetřit nehodlají.

Ačkoliv částka pro konečné první místo v CS:GO a DOTA2 zůstává totožná (osmset tisíc dolarů), budget poskytnutý ostatním soutěžícím, se o něco sníží a finanční odměnou bude oceněno hned 16 týmů oproti prvním osmi. Na štědrou finanční odměnu se mohou hráči těšit i v regionálních kolech, kde vítěz bude brát až čtyřicet tisíc dolarů.

EnVyUs vítězové WESG 2016; FOTO: HLTV.org

Zvýší se i celkový počet hráčů, kteří se zúčastní březnového finále, jehož lokace zatím nebyla veřejnosti sdělena. Dvaasedmdesát CS:GO a DOTA2 týmů z celého světa (24 z EU a 14 z NA) a stejný počet míst pro nejlepší jednotlivce v Heartstone a StarCraftu II – takové jsou prozatímní statistiky, přičemž první CS:GO zápasy evropského regionu by měly začít jižkoncem září pod hlavičkou StarLadderu. Afrika a Asie i nadále čeká na finální informace.

WESG 2017 Prizepool

CS:GODOTA2StarCraft IIHearthStoneFemale CS:GOFemale HS
1. místo$800,000$800,000$200,000$150,000$100,000$30,000
2. místo$300,000$300,000$80,000$60,000$40,000$12,000
3. místo$150,000$150,000$40,000$30,000$20,000$6,000

Dalším oficiálním a poměrně převratným upgradem je však nová sekce soutěže otevřená pro účast pouze něžného pohlaví. Dámy mají poprvé v historii WEGS příležitost poměřit své síly v CS:GO i HS na mezinárodní úrovni.

Kdo z české a slovenské herní scény vyplní svou registrační přihlášku prozatím zůstává otázkou - jediným oficiálně potvrzeným týmem soutěže jsou pouze polští Virtus.pro, kteří si z WESG 2016 odnášeli stříbro a s nimiž se v postupovém subregionálním kole střední Evropy nesetkáme.

Na místě potenciálních soupeřů v rámci našeho regionu však stojí země, se kterými se naše reprezentace utkali už i v lońském roce. Opět tak dojde na měření sil s týmy z  Rakouska, Slovenska, Maďarska, Švýcarska, Lichtenštejnska, Itálie, San Marina, Malty a Vatikánu. Ladies región je navíc přičleněn ke skandinávskému regionu, takže se utkají s hráčkami z Norska a Finska. Na EU LAN pak má šanci na postup jen jeden dívčí tým, stejně tak i chlapecká reprezentace.

Naše týmy v loňském roce

Hodlá eSuba pomstít svou loňskou porážku (na niž mnozí doposud vzpomínají se slzami spravedlivého hněvu v očích), díky níž jí o jednu příčku uteklo postupové místo do regionální kvalifikace a kterou jí uštědřil maďarský Pixel a jeho tehdejší člen László "mat1" Zilay, dnes zabanovaný pro cheating? A v jaké podobě by v tom případě tým nastoupil, aby dodržel základní pravidlo WESG - tj. hráči pouze jedné národosti?

Aktuální soupiska je totiž pouhým torzem loňské sestavy slovenských hráčů (Tomáš "benq1" Masaryk a Ľuboš "HenkkyG" Ilkok), k nimž přibyli někteří z členů bývalého Team of Miracles (David "Kaparzo" Lacina, Jiří "oKKo" Trojan a Jan "BLUEE" Škaloud), kteří se minulý rok dělili s AUSTRIAN POWERHOUSE o třetí místo. Slovenští Majestic Lions, obsadivše 5. - 8. příčku EU regionu, momentálně disponují pouze třemi aktivními hráči a těžko říct, jak se situace změní do konce registračního termínu. V každém případě by se měli v plné síle objevit na LAN party Quietus Day v Uherském Hradišti, jejíž termín připadá na 1. - 3. září.

Co se slečen týče, ani eSuba ladies nejsou kompletní (a koneckonců ani jedné národnosti), po květnovém odchodu Germie, se s týmem rozloučily i Kateřina "Katie" Šantorová, která původně působila i v Invactus Ladies, a Lenka "Lenusss" Duchoslavova. I RoG.Female tvoří české a slovenské hráčky, přesto je nasnadě, že kapitánka si kapitánka týmu Jana "jance."Kozáková svou příležitost prosadit se v mezinárodním měřítku ujít nenechá. 

Pro konkrétní pravidla kvalifikačních utkání obou kontinentů a podrobnosti k registraci navštivte oficiální stránky WESG 2017. Ohledně vývoje situace v rámci české a slovenské herní scény vás budeme detailně informovat. 

Zdroj: wesg.com
Štítky: WESG