Přejít k hlavnímu obsahu

mIRC & #css.gather.cz

20. 9. 2008 | 16:54 Counter Strike: Source
V tomto článku bych se chtěl věnovat programu mIRC. Jak spustit, nastavit a jak se pripojit na český kanál o hře Counter-Strike: Source.
Co je to mIRC ?mIRC je program pro komunikaci s lidmi. Většina lidí zná jen jednoduchý postup, jak se připojit a najít si soupeře třeba na #5on5.css, ale neuvědomují si přitom, jaký potenciál v sobě mIRC má. Hlavní síla IRC je v jednoduchosti komunikace s lidmi. Prakticky veškeré zpravy se jako první objeví právě na IRC. Copak nechcete být u toho? Lidé si mohou posílat soubory, domlouvat mix apod. Zahraniční komunity hráčů to již dávno pochopily, tak proč jim nedokázat, že i češi dokáží využívat IRC a podporovat své týmy.Jak začítNejprve je důležité si stáhnout program mIRC, je k nalezení třeba zde:Verze 6.15 Česká verzeVerze 6.15 Slovenská verzeVerze 6.2 Anglická verzeStačí si vybrat jeden z těchto souborů, stáhnout na nainstalovat. NastaveníIhned po prvním spuštení mIRC by mělo vyskočit okno s nastavením.Full Name - Napište cokolivEmail Address - Vaše emailová adresa (nemusí být pravdivá ;))Nickname - PřezdívkaAlternative - Pokud je někdo s vaší přezdívkou již připojen tak to automaticky nastavi tuto přezdívku jako váš nickNyní klepněte v levo na kolonku Servers a vyplňte podle požadovaného obrázku.
Výchozí obrázek

mirc_logo.jpgV tomto článku bych se chtěl věnovat programu mIRC. Jak spustit, nastavit a jak se pripojit na český kanál o hře Counter-Strike: Source.

Co je to mIRC ?
mIRC je program pro komunikaci s lidmi. Většina lidí zná jen jednoduchý postup, jak se připojit a najít si soupeře třeba na #5on5.css, ale neuvědomují si přitom, jaký potenciál v sobě mIRC má. Hlavní síla IRC je v jednoduchosti komunikace s lidmi. Prakticky veškeré zpravy se jako první objeví právě na IRC. Copak nechcete být u toho? Lidé si mohou posílat soubory, domlouvat mix apod. Zahraniční komunity hráčů to již dávno pochopily, tak proč jim nedokázat, že i češi dokáží využívat IRC a podporovat své týmy.

Jak začít
Nejprve je důležité si stáhnout program mIRC, je k nalezení třeba zde:
Verze 6.15 Česká verze
Verze 6.15 Slovenská verze
Verze 6.2 Anglická verze
Stačí si vybrat jeden z těchto souborů, stáhnout na nainstalovat.

Nastavení
Ihned po prvním spuštení mIRC by mělo vyskočit okno s nastavením.

mirc_options.jpg

Full Name - Napište cokoliv
Email Address - Vaše emailová adresa (nemusí být pravdivá ;))
Nickname - Přezdívka
Alternative - Pokud je někdo s vaší přezdívkou již připojen tak to automaticky nastavi tuto přezdívku jako váš nick

Nyní klepněte v levo na kolonku Servers a vyplňte podle požadovaného obrázku.


mirc_servers.jpg

Inu to je vše z nastavení, teď klikněte jenom na to velké tlačítko Connect, které je vidět na prvním obrázku.

Jak mIRC vlastně funguje ?
IRC se dělí na tzv. servery a kanály. Nejznámější a nejpoužívanější server pro hráče počitačových her je server Quakenet, na který jsme se připojili. Na každém serveru jsou všemožné kanály. Kanal je jakási místnost kde se lidé baví, shánějí zápasy apod. (#s.pcw, #css.gather.cz), kanál se označuje znakem # před jeho názvem, ten většinou označuje k čemu je také kanál určen, např. jsou to názvy teamů apod. Pro českou css komunitu je vytvořen kanál #css.gather.cz.

Jak se připojit do kanálu ?
Po připojení na server by mělo vyskočit okno s favorites. Bude v něm hodně kanálu ale pro vás všechny nepoužitelné takže doporučuju je smazat. Pro přidání kanálu klikněte na Add a vyplňte podle obrázku.


mirc_favs.jpg

Pokud znáte i nějaké další kanály tak celý proces opakujte, ale pouze zadejte jiný název do políčka "channel" (př. #reason-gaming, #interaction, #defeaters atd.).

Teď by měl seznam kanálu vypadat například takto:


mirc_favs_list.jpg

Teď stačí pouze na každý kliknout a dát Join nebo dát OK a odpojit se a znovu se připojit na IRC (provede se to takovým bleskem v hl. okne v levo nahoře).

Jak psát, posilát soukromé zprávy apod.?
Hlavní okno se dělí na lištu s kanály, na hl. okno ve kterém se ukazují informace o připojení uživatele, někdo píše apod. A na pravo seznam uživatelů. Pokud chcete někomu napsat soukromou zprávu, tak na něj stačí kliknout nebo v hl. okně kliknout pravým myšítkem na jeho nick a vybrat QRY. Otevře se nové chatu a můžete normálně soukromě psát.

Result
Máte chuť zahrát si mix a nebaví vás neustále spamovat lidi na icq? Napište jednu zprávu na IRC a je to. Všude v Evropě to takhle funguje, tak proč ne u nás. Chcete si jen tak pokecat o CSS apod.? Přijďte na IRC. Chybí vám soupeř? Přijďte na IRC. Nezapomeňte, že mIRC nezatěžuje váš počítač, proto tento program nemusíte vůbec vypínat a budete tak vždy k dosažení a v "centru dění".

#css.gather.cz

Pokud máte nějaké dotazy, problémy, stačí dát vědět, třeba do komentářů k článku.