Přejít k hlavnímu obsahu

Hráči eXtatus budou hrát naplno na full-time

5. 4. 2017 | 14:28 Counter-Strike 2
Poslední týden tým eXtatus naznačoval mnohé. I my jsme se zapojili do hypetrainu svými spekulacemi. Naši čtenáři v anketě nejčastěji hlasovali pro nového hlavního sponzora. Nejde sice jen o jednoho, ale ve zkratce jste měli pravdu! eXtatus jdou do toho naplno.
Výchozí obrázek

Poslední týden tým eXtatus naznačoval mnohé. I my jsme se zapojili do hypetrainu svými spekulacemi. Naši čtenáři v anketě nejčastěji hlasovali pro nového hlavního sponzora. Nejde sice jen o jednoho, ale ve zkratce jste měli pravdu! eXtatus jdou do toho naplno.

Po týdnu čekání od videa se záběry z Katowic a Frozenovou hláškou "Za týždeň ťa odjebe!" jsme se dočkali oficiálního oznámení nové éry týmu eXtatus. Nejlepší domácí tým napříč všemi hrami se díky podpoře nových partnerů v čele s eshopem Alza.cz dostává do fáze, kdy celá šestice včetně kouče může zanechat ostatních povinností a věnovat se hraní na plný úvazek.

Celé oznamovací video je mimo oslavných záběrů z největších domácích akcí proloženo o rozhovory s jednotlivými aktéry, jenž se vyjadřují k doprovodným tématům celé této změny.

"Esport sa za posledných osem rokov posunul neskutočne dopredu," tvrdí nejnovější hráčský přírůstek eXtatus Martin "MonttY" Melišek a doplňuje: "Esport v Európe v porovnaní s našou scénou je bohužiaľ o niekoľko krokov ďalej," s čímž souhlasí i mladá puška David "Frozen" Čerňanský. Jednotliví hráči i kouč následně hovoří o tom, proč je díky partnerům světová scéna pokročilejší a že lokální talenty nemají dostatek motivace a prostoru se někam posunout. "V zahraničí idú talentovaní hráči len vyššie," doplňuje MonttY.

Právě nyní se týmu eXtatus dostane plné podpory a to díky společnosti Alza.cz, skrze kterou by se elektronický sport mohl dostat i k široké veřejnosti. "Od príchodu Alzy na esport scénu to aj obyčajný laik berie trošku inak. Možno si len preto pozrie, že čo ten esport je," hlásí první slovenský full-time CS:GO kouč Tomáš "teCkoO" Koširer. "Alza začala podporovať progaming na česko-slovenskej CS scéne už skôr, ale myslím si, že teraz sa to prejaví najviac na našom tíme," má jasno střelec MonttY.

Častá otázka směřující k profesionálním hráčům, jaké se dostávali podpory doma od rodičů, se nevyhnula ani eXtatus. "Podpora rodičov bola bohužiaľ zo začiatku skeptická, lebo je to niečo úplne nové," tvrdí Martin Melišek, jehož slova potvrzuje i Richard "queztone" Strnátko: "Moji rodičia na začiatku vnímali CSko ako úplnú stratu času." Ale i tohle se mění.

"Moje hranie rodičia vnímali tak... že nevnímali. Ale od tej doby, čo hrám CS:GO profesionálne, tak to moji rodičia začali brať rovnako. Sledujú mojej zápasy, tímové i individuálne, každý deň to kontrolujú," prohlásil Frozen, jehož v podobném tónu doplňuje i MonttY: "Postupom času, keď som prišiel z turnajov a bol som víťazný, zistili, že to je niečo, čo môžem robiť na sto percent, čomu sa môžem venovať."

Podpora Alzy a dalších nových partnerů dovolí hráčům eXtatus věnovat hraní veškerý svůj čas, který nebudou muset rozdělovat mezi další aktivity, tak jako u doposud u celé šestky. Co říkají jednotliví hráči na přechod z poloprofesionální do profesionální CS:GO sféry?

"Pracujem od rána od siedmej a dochádzam domov cca o štvrtej, trénujeme do takej deviatej, desiatej, pokiaľ na to máme čas. Keď som sa dozvedel, že nás bude podporovať Alza, tak som bol z toho celkom vyhúkaný. Plánujem skončiť s prácou, aby som sa plnohodnotne venoval Counter-Strike."  queztone

"Byl jsem strašně šťastný. Viděl jsem, že konečně ten náš tým může mít úspěchy. Člověk, který má práci nebo studuje, nemá na hraní to tolik času, jako můžeme mít my, profesionální hráči. "  ZEDKO

"Od teraz to už bude niečo, na čo sa môžeme sústrediť na sto percent. Nebude nás limitovať nič, čo nás limitovalo predtým. Profesionálne hranie pre mňa znamená veľmi veľa. Moja prvá reakcia na to, že budem profesionálny hráč, bola úžasná." – MonttY

"Keď som sa dozvedel, že máme spoluprácu s Alzou, tak som skákal od radosti. Susedom som prebúral podlahu - no neboli moc nadšení."  Frozen

"Příležitost živit se hraním her je pro nás všechny něco nového." – DEV7L

Mimo záběrů z legendární Frozenovy akce z MČR 2017 "FROZEN JE PROSTĚ BLÁZEN!" vyvrátila slovenská naděje obavy, že by nedokončil ani základní školu. "Nič sa pre mňa nemení, stále budem navštevovať školu, hrať budem vo voľnom čase, ale hlavne som rád pre mojich spoluhráčov, pretoze sa tomu už môžu venovat naplno, čo im trochu závidím, chcel by som sa tomu venovať naplno tiež."

O pozici domácí jedničky nemůže být pochyb, o čemž ve videu jednoznačně mluví celý tým eXtatus. Zajímavý pohled dodává i kouč teCkoO: "Vždy tu je niekto, kto udáva trend, a to momentálne budeme my. Vďakam našim partnerom budeme prvý, kto sa bude tak často ukazovať v Európe," který se rozpovídal i o své trenérské pozici: "U nás nie je zvyčajné, aby bol v tíme šiesty hráč, momentalne je eXtatus prvý, čo má full time kouča. Vo svete už to je banalita, každý jeden pro tím ho má." Ptáte se snad, co vše takový trenér vykonává? "Od novej doby sa tomu budem môcť venovať naplno. Budem robit úplne komplet všetko, od vytvárania taktik, pomáhánia s komunikaciou po analýzy zápasov súpera."

"Troufnu si říct, že máme nejlepší hráče u nás, v Česku momentálně nemáme konkurenci."  ZEDKO

"Vďaka podpore našich sponzorov si myslím, že by sme sa mohli presadiť v Európe oveľa viacej ako doteraz."  Frozen

"Chceme dokázať, že patríme medzi tých najlepších. Budeme tváre Československa a budeme reprezentovat naše krajiny v Európe."  queztone

Budete eXtatus fandit na cestě do Evropy, případně do světa? Fanklub a podpora je vždy potřeba, což cítí i Jindřich "ZEDKO" Chyba: "Když hrajeme zápas, lidé za námi stojí. Řvou za nás, když vyhrajeme kolo. To nás podporuje, chytáme takový ten impulz. Cítíme, že můžeme předvádět kvalitnější hru, než předvádíme bez fanoušků," a také teCkoO: "Predsa len na tom turnaji, keď niekto kričí 'EXTATUS, EXTATUS!', tak ten hráč to počuje, srdce mu začne rýchlejšie biť a fakt mu to pomáha lepšie strieľať. Čiže by sme im chceli poďakovať."

Konec řečí, pokud vás zajímá samotné promo video, které je pouze první z řady, avšak to nejdůležitější, vychutnejte si jej v plné parádě. Očekávejte také exkluzivní rozhovory!

Štítky: eXtatus
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.