Přejít k hlavnímu obsahu

Starcraft je zpět! Co na to domácí legendy?

4. 4. 2018 | 12:02 StarCraft 2
Starcraft slaví výročí! Vyberte si z těchto dvou frází tu, které víc věříte, nebo která vás osloví víc. Jedno je jisté v neděli 8. 4. se bude na české SC2 scéně dít něco unikátního. Více nám o tom povyprávěl Tučňák.
Výchozí obrázek

Starcraft slaví výročí! Vyberte si z těchto dvou frází tu, které víc věříte, nebo která vás osloví víc. Jedno je jisté v neděli 8. 4. se bude na české SC2 scéně dít něco unikátního. Více nám o tom povyprávěl Tučňák.

Po velice zdařilé LAN akci, která se konala poslední březnový víkend v Ostravě, a kterou sledovalo na streamu přes 100 lidí, máme hned další víkend připraveno něco unikátního. Abych ale začal od začátku. Zhruba před měsícem jsem po tříleté přestávce primárně z nostalgických důvodů rozjel znovu stream. Pro ty, kteří mě neznají, řeknu jen, že s kolegou Murdocem (a v prvopočátcích se Spawnem) jsme rozjeli snad jako první v ČR video content zamřený na SC2. To bylo ještě v dobách bety. Vydrželi jsme do vydání datadisku Heart of the Swarm a za tu dobu jsme streamovali na různých platformách snad vše, co se streamovat dalo, včetně MČR a zahraničních akcí typu Dreamhack. Mým cílem po návratu je oživit českou SC2 scénu a přinést do ní zase jednou více či méně hodnotný obsah.

První záležitost, kterou jsme pro vás spolu s hráči připravili, je lehce vzpomínková akce. V neděli 8. 4. v 15:00 se na streamu https://www.twitch.tv/professionalpenguin spolu utkají v řadě showmatchů hvězdy českého Starcraftu! Abych byl přesný, hvězdy, které se kterými jsem prožil zlatý věk Starcraftu u nás. 

Zastoupeny budou všechny rasy, a abychom reflektovali tehdejší rozložení poměru sil, převažovat budou Protossové. Začnu ale u Terranů. Tuto rasu nemůže zastupovat nikdo jiný, než legenda české scény, hráč, který získal titul Mistra ČR v prvním i druhém dílu Starcraftu – PredY! Kdo jiný by pak mohl zastupovat rasu Zergů, když ne jeho kolega z eSuby a nároďáku DeViL! U Protossů bude samozřejmě zastoupen člověk, který s nápadem na celou akci přišel, jeden z nejlepších a možná úplně nejlepší W3 hráč u nás, HEADHUNTER! Celou čtveřici pak završí hráč, který všechny jmenované porazil ve finále některé z velkých českých akcí a připravil je o zlato – Harpner. Kluci mezi sebou mají přes 50 titulů z CZ scény a každý z nich je opravdovou SC legendou.  

Určitě se by našli další hráči, kteří by si zasloužili být zahrnuti mezi TOPku ve zlaté éře SC2 a se kterými bych rád zavzpomínal. TomikuS, který je však stále TOPka, jak dokázal na turnaji v Ostravě; Rikytan, který přesedlal na LoL, takže o něm už nikdy mluvit nebudeme; Ladabaz, který se jako první přiřítil ze Slovenska a dobil CZ scénu, Lopata, který přinesl ty nejzajímavější hry a určitě mnoho dalších. 

Všichni z naší showmatchové čtveřice dostali stejných pět otázek, abychom si je připomněli:

Na který turnaj nejraději vzpomínáte a proč ČSL, které pořádal Tučňák s Murdocem?

DeViL – Turnaje, na které nejraději vzpomínám jsou 2. Asus Finals 5 - První výhra na velké akci a ještě před publikem = euforie. The Nest Alienware Cup 2 - Těžká, úspěšná obhajoba vítězství ve velmi netradičním turnaji s nezapomenutelnou atmosférou.

Harpner – Těch turnajů je strašná spousta tak nevím jestli najdu jen jeden. Z českých turnajů si pamatuju jak svoje první NSL - tam byla na finále naprosto neuvěřitelná atmosféra - tehdy mi z toho běhal mráz po zádech. Z ČSL si pamatuju detailní statistiky a celkový úžasný coverage celého turnaje včetně článků a novinek. Z LANcraftů si zase pamatuju celkovou pohodu a navíc jeden na který přijela polská špička (Mana, Tarson) a taky ten, kde se hrálo finále nejlepší tuzemské týmové SC ligy - PSPL. Ta měla neuvěřitelný náboj pro týmovou ligu, takový jsem do té doby a od té doby už nezažil.

Co se týče zahraničních turnajů tak si pamatuju hodně první DreamHack - celý ten event včetně cesty byl hodně silný zážitek. A samozřejmě taky svůj největší úspěch a zároveň neúspěch - postup v ESWC na finále do Paříže a následnou výhru nad Cloudem - tehdejší top Terran, zároveň mi pak unikl postup ze skupiny o jedinou mapu proti Orlymu.

Headhunter – Zkoušíš to dobře, ale ne tak docela.  Nejraději vzpomínám na výhru Asus Finals 3 a 4, možná 4 o vlásek více, protože tam jsem byl na rozdíl od 3 "fan favorite" a byl jsem tak nějak více uvolněný. Dal jsem do toho všechno a pak na pódiu před diváky, když to vyšlo, jsem pocítil jeden z nejšťastnějších momentů svého života. Co se týče turnaje jako celku, tak ale musím zmínit PSPL 2012. Ten formát včetně vyvrcholení na Lancraftu byl prostě trefa do černého. Především šlo o to, že česká scéna se zrovna v té době nacházela v natolik příhodné konstelaci, že dala vzniknout hned třem vyrovnaným týmům.

PredY – Kromě epického ČSL rád vzpomínám i na Mistrovství ČR, kde se mi podařilo vyhrát druhý titul mistra ČR v odlišné hře (první byl SC:BW). Když se to podařilo Rikytanovi, tak z toho byli všichni udělaní... U mě to ale asi brali jako samozřejmost, protože jsem byl naprosto úžasný, jinak si to neumím vysvětlit. Pak samozřejmě Dreamhack summer, kde se mi podařilo postoupit ze skupiny, ve které byli naprostí bohové Jinro a White-Ra.

LanCraft 2007 - počátky gamingu u nás

Máte nějakou nezapomenutelnou sérii her? Jakou?

DeViL – ČSL byl skvělý turnaj, obrat série proti Harpovi ve finále se nedá zapomenout. Myslím, že to bylo něco jako z 2:4 na 5:4.

Harpner – Dneska tu statistiku nikdo nemá, ale v hloubi duše si myslím, že jsem sesbíral nejvíce 2. míst ze všech ČR hráčů - takže si pamatuju spíše své ultimátní prohry než výhry.  Ze zahraničních turnajů si pamatuju právě BO3 s Orlym, které jsem potřeboval vyhrát, abych postoupil do osmifinále v Paříži. I když on už nemohl postoupit (což ve hrách nevěděl, když jsem s ním o tom později bavil) tak jsem prohrál 2:1 a finální souboj na Shakuras Plateau byl o pár jednotek v jeho prospěch. Tehdy to pro mě byl strašně smutný zápas a vím, že jsem z toho byl vážně zklamaný a asi 10 minut po té poslední mapě jsem jen seděl na místě a přemítal si, co jsem kde mohl udělat lépe.

Headhunter – Když tak vzpomínám, nehrál jsem vlastně skoro žádné ultra vyrovnané série, buď jsem od počátku dominoval, anebo mě naopak soupeř zfoukl jak domeček z karet. Jako na vyrovnanou sérii rád vzpomínám třeba na finále Lancraftu 2013 s Harpnerem, ale kdybych nakonec prohrál, asi by to bylo jinak. :)

PredY – Finále MČR proti Harpnerovi. Proč nezapomenutelnou? Protože jsem šel jen naprostý balanced build 1/1/1, takže ty hry vypadaly skoro všechny stejně. A to je lehký si zapamatovat.

Jakou si pamatuje nejdrtivější/nejbolestivější porážku?

DeViL – Musím zmínit turnaje Asus Finals 3 a 4, oba ve finále proti Headovi, kde jsem si ani neškrtl.

Harpner – Osobní nejbolestivější porážku už jsem popsal v přechozí otázce, tak navážu – nejdrtivější porážku jsem zažil od Predyho ve finále MČR, kdy jsem za stavu 2:0 3x za sebou prohrál na stejný build - tehdejší "OP" 1-1-1 (Barracks, Factory, Starport - Marine, Tank, Banshee). Do turnaje jsem se s tím pořádně nepotkal, druhou hru se mi skoro plně povedlo dát counter, ale stejně jsem těsně prohrál. Tu poslední jsem nějak tušil, že to půjde znova, ale v ten moment jsem nevěděl co udělat jinak a Predy tak dokončil neuvěřitelný obrat. Pro mě o to neuvěřitelnější, že s Predym se mi vždy hrálo dobře a i když byl naprostá jednička první roky SC2, byl jsem si myslím jeden z mála, co s ním měl pozitivní bilanci. O to mě to pálilo víc, tušil jsem, že taková příležitost už se mi asi nenaskytne.

Headhunter – Napadá mě jich hned několik, nemyslím těch drtivých, jako těch bolestivých. Zpočátku mě hodně mrzela prohra s Harpnerem v play-off PSPL 2012, kde celý tým w3c-nEph spoléhal na to, že nás dopravím do finále, avšak s odstupem času si myslím, že to dopadlo tak, jak mělo. Horší byly mé katastrofální výsledky na obou Lancraftech 2012. Nejbolestivější teda prohra 1:2 s Ladabazem, protože s ním jsem v době své aktivity snad nikdy jindy neprohrál. Pokud si dobře vzpomínám na tom samém LC jsem mu v play-off Gigabyte ligy nasázel 3:0, jenže pak jsem klasicky zazmatkoval, chtěl změnit buildy a Ladabaz se nedal. Ten Lancraft byl jeho.

PredY – Špatný a bolestivý vzpomínky radši vytěsňuji z hlavy. Obecně bych ale řekl, že každá hra s Protossem byla vždycky velmi bolestivá, protože jsem musel hrát dvakrát lépe a rychleji než soupeř a z toho pak fakt bolely ruce.

Byl na české nebo zahraniční scéně někdo, koho byste označili za svou nemesis?

DeViL – Můj nemesis = Head viz. předchozí odpověď.

Harpner – S Predym jsem si vždy věřil, že mám na to ho porazit. S Headem to bylo hodně vyrovnané a záleželo na tom, kdo se lépe na druhého připravil. Kdo byl však moje nemesis byl Devil, který jakožto Zerg a můj nejhorší matchup byl snad jediným hráčem, kterého jsem se už dopředu bál a nechtěl s ním hrát. Neměl jsem rád PvZ a nikdy jsem mu nepřišel na kloub - z toho pramenila spousta porážek právě s Devilem. Navíc byl schopen naprosto netradičních buildů (proxy hatchery) a v těch byl schopen TOP výkonů, čímž se lišil od ostatních tuzemských Zergů. Nikdy jsem tak nevěděl, s čím do toho zápasu jdu a to hodně rozhodovalo - už jen ta nejistota mě strašně hlodala.

Headhunter – Je zajímavé, že první mi na mysl přišel Harpner a ne DeViL, byť s ním jsme hráli více důležitých zápasů, hlavně tedy třikrát Asus Finals. Jenže u DeViLa jsem měl pocit, že když pořádně natrénuju, tak by to mělo vyjít. Více jsem si věřil a to psychické rozpoložení bylo pro mě hodně důležité, resp. při hodně jiných příležitostech mi zlomilo vaz. Měl jsem pocit, že DeViLa dokážu docela dobře "přečíst" a naplánovat podle toho strategie. U Harpnera jsem byl bezradný, obvykle jsem se příliš zapletl do svých mind games, zatímco on mě smetl něčím naprosto jednoduchým.

PredY – Určitě Harpner a požději ještě i Labadaz...nebo Ladabaz? Pokud se Vám zdá, že vidíte nějakou shodu v tom, jakou oba hráli rasu, tak to není náhoda.

zleva Harpner, Headhunter, Ladabaz

Sledujete ještě českou nebo zahraniční Starcraft scénu? Jaký je váš názor na Starcraft dnes?

DeViL – Českou scénu již nesleduji, na zahraniční sem tam mrknu na finále velkých turnajů jako WCS nebo IEM. Starcraft se s LotV hodně změnil a s příchodem SC2 free to play mám pocit, že všechno v té hře je velmi zrychlené. To, ale nemění nic na tom, že to stále je a věřím, že i bude nejlepší 1v1 competitive hra na světě.

Harpner – Musím se přiznat, že poslední 2 roky jsem vždy koukal jen ze záznamů na pár vybraných turnajů (ESL Katowice, sem tam nějaký DH či Blizzcon). Právě na ESL Katowice 2018 jsem teď koukal na spoustu zápasů a SC2 se mi aktuálně strašně líbí. Je to extrémně dynamické, hodně útoků na více frontách, klasicky se chodí do 3 a více bází. Rasy jako takové vypadají docela balancovaně, i když úplný lategame mi aktuálně přijde třeba Protoss slabší než ostatní rasy. Když to srovnám s vývojem času, tak bych řekl, že je SC2 v prakticky nejlepším stavu, co jsem ho kdy viděl/zažil a je strašná škoda, že dnešní mentalita e-sportu se nevyvíjí směrem ke strategiím ale spíše směrem ke střílečkám / MOBA hrám. SC2 a hráči v něm si zaslouží víc.

Headhunter – Od doby, co jsem přestal hrát, tak českou scénu vlastně vůbec, ale zahraniční ano. Mám určité periody (a nevracejí se každý měsíc), kdy mě více či méně baví sledovat Starcraft, primárně GSL, tam mrknu na pár zápasů v každé sezóně. Někdy mi přijde, že snad více než samotné hry mě baví poslouchat Artosise. V kombinaci s Tastelessem je perfektní.

PredY – Rád si pustím stream nějakého velkého zahraničního turnaje, ale přehled o scéně a o hře už vůbec nemám. Můj názor na Starcraft dnes je takový, že bohužel v aktuální době není poptávka mladých hráčů po hrách tohoto typu – 1v1 realtime strategie s náročnými mechanikami, což pro mě osobně je královský žánr elektronického sportu. Dneska prostě letí jiné hry, resp. pokud jde o strategie, jsou v módě hlavně MOBA hry jako League of Legends. Uvidíme, jestli se v budoucnu appeal her typu Starcraft někdy vrátí. Určitě by to bylo fajn.

Takže nezapomeňte již tuto neděli, 8. 4. v 15:00 na https://www.twitch.tv/professionalpenguin s Tučňákem a... no to bude překvapení, kdo se ještě ukáže. 

Štítky: starcraft
Šéfredaktorka PLAYzone. Hrami žije od malička a její srdcovkou vždy byl StarCraft, jemuž se věnovala kompetitivně, a World of Warcraft.