Přejít k hlavnímu obsahu

Rozhovor eSuba'plague

9. 8. 2007 | 02:23
Po delší odmlce vám přináším rozhovor s Petrem Brablecem, kterého můžete na internetu potkat pod přezdívkou plague. Plag byl v dobách Call of Duty 1 považován za jednoho z nejlepších a současně nejkontroverznějších hráčů, momentálně se mu daří v druhém díle CoD série a s jeho týmem se mu podařilo na poslední zahraniční lance urvat krásné třetí místo. Ze zmiňované lanky najdete v tomto článku zatím nezveřejněné fotky.
Výchozí obrázek


Po delší odmlce vám přináším rozhovor s Petrem Brablecem, kterého můžete na internetu potkat pod přezdívkou plague. Plag byl v dobách Call of Duty 1 považován za jednoho z nejlepších a současně nejkontroverznějších hráčů, momentálně se mu daří v druhém díle CoD série a s jeho týmem se mu podařilo na poslední zahraniční lance urvat krásné třetí místo. Ze zmiňované lanky najdete v tomto článku zatím nezveřejněné fotky.

Petrovi je 22 let, bydlí nedaleko Olomouce ve vesnici Lutín a má jednoho sourozence, mladší sestru. Mezi jeho záliby patří především jízda na kole a na otázku, zda-li by ho nelákala cesta do Francie, odpovídá: "O tom jsem nepřemýšlel, bylo by to asi hodně komplikovaný, ale ukecávám kámoše na cestu kolem Dunaje. Vede tam od Vídně cyklostezka a ústní někde pod jižníma čechama." A jako další záliby uvádí "Historie, samozřejmě počítače a vše kolem, trošku vaření (když už jsem ten kuchař :D) a pořádání akcí na chatách/chalupách známých nebo na té naší :)".

Plag se poprvé s online hraním setkal v roce 1999, kdy ještě na modemu hrál Counter Strike a Age of Empires 2. Po-té od roku 2000 do 2003 hrál jen strategie a to již zmiňované AoE2 a k tomu Age of Mythology. Od strategií se v roce 2003 dostal k Vietcongu, kde se po třech měsících hraní stal se svým týmem Napalm-brothers vícemistry na Invexu 03. Od roku 2004 se věnoval Call of Duty 1, kde byl taktéž považován za jednoho z nejlepších hráčů. Po nechvalně známé pauze se s nově složeným týmem z bývalých hráčů nEophyte, skyriders a eSuby připojil v létě 2005 do eSuby, která následně dominovala až do svého přechodu na Call of Duty 2. V dubnu 2006 přešel na druhý díl této úspěšné střílečky a je jí věrný do dnes, stejně jako svému týmu. S eSubou do dneška nasbíral nespočet výher v turnajích, ale především jako první český CoD2 klan vycestoval (do dnešního dne již 4x) na zahraniční lan.


Ahoj plagu. Je ti 22 let, hodně "progamerů" v tomto věků končí, nebo už skončilo. Jak je to stebou? Neplánuješ taky v nejblišší době ukončit svou dlouhotrvající pg kariéru?
Čau, na druhou stranu znám plno stejně starých nebo dokonce starších :-) Pravděpodobně skončím až nastoupím do zaměstnání, takže mám ještě dva roky čas.

Když už zmiňuješ že máš ještě dva roky čas. Po základní škole jsi studoval Obchodní akademii v Olomouci a po-té jsi chtěl jít na Univerzitu Palackého. Co se stalo, že jsi se nakonec rozhodl znovu studovat střední a to obor kuchaře?
Jak víš to o té Univerzitě? :)) Chtěl jsem tehdy jít na Filozofickou fakultu na Historii, která mě vždycky hrozně bavila. Fascinuje mě všechno okolo středověku atd (proto jsem taky začal hrát po netu Age of Empires 2 :p). Věci se nakonec tak zamotaly, že jsem šel na obor na kterej jsem chtěl jako dítě co otravovalo v kuchyni :D

Tak potřeboval jsem si o tobě zjistit nějaké info z dřívějška a našel jsem si na netu starší rozhovor, kde jsi se o tom zmiňoval. Bylo to ještě z dob, kdy si hrál vietcong a byl zrovna první na ESL. (Odkaz na zmiňovaný rozhovor)
:)) to byly časy

  

Myslíš si, že kdyby v té době neupadala scéna, hrál by si VC do dnes? Nebo by si přesedlal na jinou hru? Mě osobně přestál první díl Call of Duty bavit a kdyby nevydali druhý díl, s největší pravděpodobností bych skončil s hraním a nebo bych hrál jinou hru.

Vietcong mě zas tak nebavil, a už zhruba 2 měsíce před přechodem na Call of Duty 1 jsem se poohlížel po jiné hře. Chtěl jsem se vrátit zpět k CS, zkoušel jsem Enemy Territory a nakonec mě Crash navedl na CoD1 :-) S tou oblíbeností je to u mě právě naopak, jednička mě bavila mnohem víc, ve dvojce ti dá haluz kde kdo, v jedničce musel člověk s těmi zbraněmi opravdu umět a pak byl teprve skiller :-)

To souhlasim. Mě ta hra samotná už přestávala bavit, i když to možná bylo tim, že jsem v cod1 nic nedokázal :). Zpátky k tobě. Když jsi zmiňoval Counter Strike, stále si myslíš, že by si neměl šanci se prosadit do nějakého lepšího týmu v CS?
Kdybych s tím začal místo Vietocongu tak nejspíš ano, tehdy jsem neměl ani potuchy o tom jak to chodí v takovým opravdovým top týmu a prostě se mi to zdálo nereálné.

A nemrzí tě s odstupem času, že si v době když si začínal, nezačal právě s CSkem?
Ani ne, vzhledem k tomu jak moc mě CoD1 bavila, jakou jsme tam měli super partu a jak jsme s ní dominovali :) Jediné co mě může mrzet je to, že do Call of Duty nikdo nedával tolik peněz jako do CS.

   

S jakou partou se ti hrálo/hraje líp? S tou v dobách Call of Duty 1 (denis, marty, hectic, bloody) a nebo s tvými nynějšími spoluhráči?
Ta tehdejší sestava se myslím nedá srovnávat s žádnou jinou :) Denise všichni nenáviděli i milovali současně, uměl bejt hodně nepříjemnej, ale současně nekompromisní ve hře a loajální k týmu. Marty byl tichej zabiják co při 2vs2 TDM práskal s oblibou do stolu. Hectica jsem se ze začátku chtěl zbavit, nakonec jsem si zvykl a taky mi přirostl k srdci. Blx je už jako můj brácha, tenhle podzim spolu pojedem už na čtvrtej společnej invex :o. Na druhou stranu, s touhle sestavou jsme dosáhli něčeho, o čem se nikomu z nás ani nesnilo a ty vztahy taky nejsou nejhorší :)

Když zmiňuješ vaše vztahy, nedávno jste nahradili Nicka Niem. Ovšem nicko zmínil, že celá výměna měla vypadat úplně jinak a to že Nio měl nahradit tebe nebo BLXe. Co by si řek k této situaci?
Nio se totiž nejdřív obrátil na nicka a nicko o tom jednal s luckym, ten nia chtěl do týmu už delší dobu a tak řekl nickovi, že ho vezmem, ale nechtěl mu říct, že zrovna za něj. Nicko lezl všem na nervy už delší dobu, ale pořád tu byli lidi, kteří nechtěli měnit zaběhnutou sestavu a oceňovali nickovu loajálnost.

Tudíž věříš, že vaše nynější sestava vám vydrží minimálně půl roku? I když nutno říct, kdo ví, co se stane až vyjde CoD4...
Budu se ji snažit udržet minimálně do doby, než přejdeme na Call of Duty 4, ale při přestupu se vždycky něco zvrtne, stejně jako s jedničkou/dvojkou. Blx a street navíc v květnu maturují.

Teď trošku k dění uvnitř mutliklanu. V poslední době eSuba zažívá obrovský boom, co se týče sponzorů. Podle zákulisních informací chcete angažovat nějaký přední CS/CSS tým. Vidíš do toho trošku, nebo zasahuješ do těchto věcí?
Do těchto věcí moc nezasahuju, něco málo vím ale nebylo by vhodné to tady rozmazávat. Řeknu jen že na české CSS scéně jsou k jen dva vhodné týmy které připadají teoreticky v úvahu a brzo se snad dočkáme přírustku. Jinak za celým tímhle boomem stojí scop, bývalý cod1 hráč reprezentující tým db, nyní nejschopnější manažer jakého si kdo může přát. Už jsi někdy zažil manažera, kterej splní do puntíku vše co slíbil a stejně ti pak tím co dokáže vyrazí dech? :) Jo a o starém CS 1.6 vůbec neuvažujeme.

  

Jak by si si tedy představoval ideální eSubu, jaké sekce by měla mít?
Myslím že by nám stačil k naší sekci už jen špičkový CSS tým a tyhle dvě sekce by mohly dostatečně reprezentovat tag eSuba, kterou poslední dva roky táhne právě už jen série Call of Duty a doplňkové sportovní hry pro děti :)

A koho by sis radši přál jako CSS tým? Momentální CZ/SK jedničku DEFEATERS nebo nEophyte tvého kamaráda dlouhána?
Jednička na scéně by byla samozřejmě výtaná, na druhou stranu dluhána znám už pár let a věkovej průměr jejich týmu je okolo 21, to samo o sobě zaručuje stabilitu a schopnost rozumně komunikovat s vedením. Vzhledem k okolnostem, který by se tu neměly rozebírat, bych ale volil spíš DFS.

Když jsem mluvil o konci kariéry, tak např. u fotbalistů když skončí, tak se z nich stávají manažeři, trenéři apod. Nelákalo by tě neco podobného v progamingu až skončíš? Nebo třeba věnovat se redaktořině naplno?
Těžko říct jak to bude za dva roky, spíš to vidím tak že úplně opustím tohle odvětví a jen si zahraju občas nějakej singl. Na druhou stranu, přividělávat si k zaměstnání jako třeba driverX by nebylo k zahození, slyšel jsem že se nemá vůbec špatně :)

    

Jsou to necelé 2 týdny, co jste se vrátili z Belgie z Oof2. Máš nějakou zajímavou historku/příhodu, která se ti tam stala?
Před finálem LB, které jsme měli hrát proti H2k jsem ještě v rychlosti zašel na záchod. Musím říct že tam byl takovej mini záchod 1,5m x 1,5m s dvěma mušlema a navíc kabinkou se záchodem. Vlezu dovnitř a tam stojí v kruhu joepoe, doekoe a qwerty z H2k, když jsem vešel tak ztichli a jen tam tak stáli a koukali :) Jdu teda do kabinky a jen co zavřu dveře mi na ně buší a s pokřikem "gud lak izuba" odcházej :) Dodnes nevím co tam mohli dělat. H2k byli v Belgii hrozně agresivní, a tím nemyslím ve hře, ale chováním v herně. Při každém vyhraném bodě řvali na celej blok a ukazovali všechno možné na své soupeře přes několik řad PC :) Neskutečná show.

Co vy? Vyřádili jste se tam taky? Kdo zápasy asi nejvíc prožíval?
Asi scop kterej řval blxovi do ucha :D Jinak když jsme porazili speedlink tak jsme si zařvali i my :) Pak nás do konce akce z toho bolelo v krku všechny. Jinak jsme to omezili na svoje standartní "NAAAJS".

Co zápas s tek9? Byli jste po něm hodne zklamaní? Přece jen vést 12:9 ve finále WB a pak prohrát po několikátem prodloužení udělá s člověkem své.
Po zápase to bylo samé "kdyby to a kdyby ono". Byla to velká škoda, chybělo nám málo (konečné score 20:22 - pozn. Autor) a porazili jsme na lanu nejlepší klan světa a zajistili si finále :) Ale i tak je 3. místo na zahraniční lance něco, o čem jsem mohl kdysi jen snít.

To určitě. Nenechal na vás zápas s tek9 psychickou újmu, kvůli které jste následně prohráli s h2k nebo vás prostě přehráli?
Tehdy jsem si to neuvědomoval, ale nejspíš to taky zahrálo svou roli, H2k byli rozjetí a my zklamaní z těsné prohry :x.

  

Na jakou zahraniční lan se v nejblišší době chystáte?
Nejspíš až Crossfire Devotii Challenge 3 v Enschede, Wonderbase nám bohužel nevyšla. Je to moc blízko poslední lan akci. V budoucnu nás ovšem budete moct vidět na všech LAN akcích a to nejen v EU :)

Takže když bude lan např. v Americe jen pro tamější týmy (něco jako u nás Oof aj.), tak byste se pokusili tam dostat? Nebo jen na akce typu WSVG, apod?
Pro začátek něco většího :) Podle výsledků EU týmů v Americe si troufám říct že by jsme tam skončili nejhůř třetí.Pokud jim dokázali zatopit speedlink a Dignitas, tak eSuba by to tam vytřískala :)

Tak já ti děkuju za rozhovor a na závěr jestli chceš, můžeš něco vzkázat čtenářům.
Na závěr bych ještě chtěl poděkovat scopovi za jeho čas, za všechno co pro esubu dělá a za jeho výsledky na poli zajištování nás, hráčů :)