Přejít k hlavnímu obsahu

Nová sestava Liquid může dokázat velké věci

22. 11. 2018 | 09:54 League of Legends
S největší pravděpodobností známe novou sestavu Team Liquid pro rok 2019. Jak se jí podaří ovládnout další sezónu NA LCS a má na to uspět na mezinárodní scéně?
Team Liquid League of Legends
Team Liquid League of Legends

Team Liquid oznámil dva nové členy League of Legends týmu a dle všeho by měl zbytek sestavy zůstat ve stejném složení, jako v letošním roce. Jediným otazníkem je trenér Cain, který dosud nepodepsal novou smlouvu. Se základní sestavou se však s největší pravděpodobností hýbat nebude.

Důležitý faktor: Impact Američanem

Impact už je součástí severoamerické League of Legends scény od roku 2015 a prošel si celky Team Impuls, NRG i Cloud9. To, že právě ukončil čtvrtou sezónu v NA LCS pro něj znamená, že získává v rámci pravidel Riot Games status amerického hráče. Team Liquid tak mohl hledat dalšího hráče z ciziny. Nakonec přišli hned dva. Jensen sice hraje v NA LCS už od začátku své profesionální kariéry, ale podle Riot pravidel má stále status evropského hráče. Druhou posilou se stal světový šampion z roku 2017, CoreJJ, jehož domovským regionem je Jižní Korea. 

Jelikož však CoreJJ nahradí Olleha, Liquid má v současnosti sestavu, která může bojovat o titul v NA LCS bez jakýchkoliv omezení. Co se týče budoucnosti odcházejících hráčů, Pobelterovi vypršela smlouva a Ollehovi už jeho agent s majitelem Stevem hledají nový tým. Otázkou je, zda v týmu zůstane dosavadní trenér Cain, který bude jistě žádanou osobností pro nejeden tým. Smlouva mu totiž vypršela s koncem letošní sezóny a nový kontrakt zatím oficiálně nepodepsal. Není také vyloučeno, že Team Liquid nepřivede nového kouče, například z LCK.

Jensen Team Liquid

Brilantní filozofie skládání týmu

Když se podíváme na letošní Team Liquid, možná mnohé překvapí, proč se vedení rozhodlo udělat změny v základní sestavě. Majitel Steve "LiQuiD112" Arhancet je ale velmi ambiciózní a jak sám přiznává, chce vyhrát světový šampionát. Dva domácí tituly se zdají jako úžasný úspěch. Zvlášť když uvážíme, že Team Liquid předtím nedosáhl ani na jeden. Na mezinárodní úrovni však organizaci pochválit nelze. Na turnaji Mid-Season Invitational se Doubleliftovi a spol. nepodařilo postoupit do top čtyřky, na Rift Rivals je srazili k zemi Evropané a na světovém šampionátu vypadli během skupinové fáze.

Cíl pro další sezónu byl tedy jasný: sestavit silný tým, který může dominovat jak na domácí, tak na světové úrovni. Viditelnou slabinou Team Liquid byl midlaner Pobelter, který byl spolehlivý, ale proti světové špičce se nedokázal vyrovnat. I v NA LCS ho někteří midlaneři, jako Bjergsen, Febiven nebo právě Jensen, výrazně převyšovali. Midlane nikdy nebyla pozice, skrz by Liquid dokázal vyhrávat zápasy a Pobelter byl tedy často posílán do role supportive midlanera, který měl za úkol držet se při zemi a co nejméně zaostávat na lince.

Team Liquid NA LCS 2018

Bylo jasné, že Bjergsena ani Fakera si Team Liquid nebude moc dovolit a po několika jednáních si přivedl Jensena z Cloud9. Ten do týmu pasuje naprosto skvěle, protože je flexibilní a úspěšný na světové úrovni. Na letošním světovém šampionátu znovu ukázal, že se dokáže rovnat světové špičce a není pochyb o tom, že bude hladový po úspěchu, protože i přes jeho nezpochybnitelné kvality dosud nedokázal vyhrát domácí ligu. 

Team Liquid se zároveň stále vyhýbá problémům špatného složení týmu, jenž nastaly u TSM. Tam jsme totiž viděli, že všichni hráči budou chtít být hlavními tahouny, což zkrátka není možné. Proto došlo i k výměně junglerů a Zven, Bjergsen a Hauntzer jen zřídkakdy vynikli tak, jako se jim to dařilo v sedmé sezóně. Teď ale zpět k bílo-modrým dresům. Olleh měl v průběhu sezóny problémy hlavně psychického rázu, což se ukázalo zejména na mezinárodních turnajích, kde nepodával ani zdaleka takové výkony, na které by mohl být hrdý.

CoreJJ je pro tým logickou volbou. Je to velmi kvalitní hráč, který podává stabilně dobré výkony, má zkušenosti z LCK i NA LCS a i jeho angličtina je na velice slušné úrovni. Před rokem navíc dokázal výrazně přispět k vítězství Samsung Galaxy na Worlds a je schopný shotcallovat i ve vypjatých situacích. V týmu jsou tak nyní hráči, kteří jsou silní v roli carry a zároveň mohou plnit i více supportivní pozici. Zejména Impact a Xmithie dokáží vyniknout i s utility playstylem, takže lze očekávat, že se hra bude točit hlavně okolo dvou hlavních carry - Jensena a Doublelifta.

CoreJJ Team Liquid 2019

Ovšemže nelze předpovídat budoucnost a v minulých letech jsme viděli obrovské množství slibných týmů, které vyhořely. Nemusíme ani chodit tak daleko do historie. Vloni na jaře obrovským způsobem zklamaly evropské celky Misfits Gaming a FC Schalke 04. V Americe se zase o dost víc čekalo od TSM a i Faker s SK Telecom zažil v Koreji rok plný velkých zklamání. Sestava TL je však na papíře neuvěřitelně silná, její nové akvizice dávají smysl a i kdyby se nepodařilo udržet kouče Caina, s financemi, které Team Liquid má, se nemusíme bát, že by přišel nějaký amatér.

Jedno je jisté. Tento tým má potenciál být tím nejlepším v historii NA LCS a vzhledem k průběhu posledního šampionátu má i velkou šanci, že se mu bude dařit i na mezinárodní scéně. Jestli jsou tyto hypotézy pravdivé ukáže až čas. Nová sezóna je ještě daleko, ale už nyní se nemůžeme dočkat, až uvidíme tuhle sestavu v akci. #LetsGoLiquid

Současná sestava Team Liquid

 Jižní Korea Jung 'Impact' Eon-yeong
 Filipíny Jake 'Xmithie' Puchero
 Dánsko Nicolaj 'Jensen' Jensen
 Spojené státy americké Yiliang 'Doublelift' Peng
 Jižní Korea Jo 'CoreJJ' Yong-in