Přejít k hlavnímu obsahu

Austrálie v prachu

11. 9. 2009 | 22:56 Všechny hry
Soutěž připravená na Australské  šotolině v okolí městečka Kyogle měřila 101,5 km. Byla rozdělena do 12 rychlostních zkoušek. Systém 4x tři RZ.Když se přihlásilo 258 posádek, pořadatelé byli mile překvapeni. Itinerář si však převzalo pouze 192 posádek. Do cíle dojelo 61 vozů.Skupinu WRC vyhrál s náskokem půl minuty Ivan Šmidrkal z Monteku. Druhý dojel Pavel Spišák. Třetí Martin Bíca. Čtvrtý Šindelář, který byl ale Hlavním technickým komisařem Davem Woodem penalizován deseti minutami a propadl se na 16. místo skupiny WRC. A tak skočil na čtvrté místo Mikl.
Výchozí obrázek

Soutěž připravená na Australské  šotolině v okolí městečka Kyogle měřila 101,5 km. Byla rozdělena do 12 rychlostních zkoušek. Systém 4x tři RZ.

Když se přihlásilo 258 posádek, pořadatelé byli mile překvapeni. Itinerář si však převzalo pouze 192 posádek. Do cíle dojelo 61 vozů.

Skupinu WRC vyhrál s náskokem půl minuty Ivan Šmidrkal z Monteku. Druhý dojel Pavel Spišák. Třetí Martin Bíca. Čtvrtý Šindelář, který byl ale Hlavním technickým komisařem Davem Woodem penalizován deseti minutami a propadl se na 16. místo skupiny WRC. A tak skočil na čtvrté místo Mikl.

Třídu N4 s přehledem ovládl Stanislav Pecha. Druhý David Hrbáček z KCM ztratil více než dvě a půl minuty, když mu na jedné RZ pomáhali diváci s vrácením na trať. Pecha vsázel na Dokulila, kterému se už na RZ4 nevyhnul strom a byly tak ztraceny šance na titul v Nkách. Dvojka Hanáckého Rally Klubu Michal Palásek kvůli technickým problémům jeho EVO VII ani neodstartoval do soutěže. Třetí dokončil Frei z CRF-Silvera s velkou ztrátou 4 minut. "Na konci 12 RZ jsem přetáhl odbočku a ztratil několik sekund. Podařilo se mi dojet do cíle a body pro tým jsou důležité," líčí Frei.

rbr_australska_rally

Šestnáctistovky v Austrálii vyhrál Dalibor Rafaj. Po finsku změnil vůz a dal přednost Ruské Ladě. A hned na prvním závodě si napravil chuť po zkaženém Finsku. Čech dojel s minutovou ztrátou na druhé příčce. Martin Vajdák taktéž s ruským speciálem si dojel pro bronz.

Třídu A8 podruhé za sebou ovládl Karel Kuncl. Zvítězil s půlminutovým náskokem na druhého Dohnala. Třetí dokončil Michal Šenk z Brněnského Monteku. Všichni tři jezdci využívají techniku Toyota Celica st205.

Ve skupině A7 si připsal další třicítku bodů Hoffman a má dvě vítězství za sebou ve skupině A7, stejně jako Kuncl v A8. Druhý dokončil Rybár ze slovenského TUNING. SK, který v závěru chyboval a jeho ztráta se přehoupla přes 2 minuty. Třetí Gruntorad z FRONTLINE Rally teamu.

Takzvané "zadohraby" ovládl Štefan Spišák. Druhý Šilhánek byl penalizován technickým komisařem také deseti minutami, jako Šindelář s WRCčkem. Více jezdců ve třídě H nedojelo.

rbr_australska_rally

Australská soutěž je jednou z nejtěžších soutěží v celém kalendáři Seznam.cz RBR OLD. Šotolinová soutěž, která se z velké části odehrává na jemné šotolině, až písku dává zabrat jak jezdcům, tak vozům. Další podnik Seznam.cz RBR OLD bude hostit Francouzský ostrov Korsika.

Text: Michal Palásek
Foto: Galerie na www.rbr-old.qsh.cz