Přejít k hlavnímu obsahu

Skandální dohra ENC 2008

14. 9. 2009 | 16:31 Counter Strike: Source
Finálový turnaj Counter-Strike: Source v rámci European Nations Championship se měl zapsat zlatým písmem do historie českého elektronického sportu. Náš národní tým stanul na nejvyšší příčce a završil tak veleúspěšnou sezonu, která „nakopla“ domácí scénu a proslavila jí po celé Evropě. Bohužel, více než rok po konci turnaje vše dostává velmi trpkou pachuť.
Výchozí obrázek

Finálový turnaj Counter-Strike: Source v rámci European Nations Championship se měl zapsat zlatým písmem do historie českého elektronického sportu. Náš národní tým stanul na nejvyšší příčce a završil tak veleúspěšnou sezonu, která „nakopla“ domácí scénu a proslavila jí po celé Evropě. Bohužel, více než rok po konci turnaje vše dostává velmi trpkou pachuť.

Není žádným tajemstvím, že pořadatel – společnost Turtle Entertainment, jež stojí za celou Electronic Sports League, má v době hospodářské nejistoty problémy s vyplácením výher. Ty postihly i mistrovství Evropy a i naši hráči museli čekat téměř rok, než byla částka těsně pod 130 tisíc korun (5000€ výhra + 257,47€ kompenzace za trestné body ostatních týmů) zajištěna a odeslána do Česka.

Český národní tým na ENC2008

Čeští hráči těsně po vítězství ve finále, František Polák na fotce druhý zleva (foto: esl.eu)

Zdálo by se, že tady problémy končí, ovšem opak je bohužel pravdou. V roce 2008 byl hlavním manažerem domácí ESL František „MC“ Polák. Ten se také „dosadil“ za kapitána naší reprezentace a stal se tak součástí týmu. S týmem odcestoval i na offline finále do Německa. Po Polákovi se ovšem zhruba na přelomu roku slehla zem a proto byl ve vedení domácí ESL nahrazen. Jenže v evidenci německých pořadatelů ENC byl stále veden jako manažer českého národního týmu a problémy na sebe nenechaly dlouho čekat.

Celá částka byla doručena na účet panu Polákovi, který ji rozdělil mezi hráče. Jaké bylo ovšem překvapení, když hráči nalezli na svých účtech částku zhruba 20 tisíc korun. Jednoduchá matematika 5*20000 = 100000 nám napoví, že více než 30 tisíc se někde ztratilo. Tedy se poprvé tehdejší člen týmu Petr „pR“ Novák snažil dopátrat, kam se poděla zbylá částka. Od Poláka dostal následující odpověď: „Obdržená částka je na každého rozpočítaná s odečtením vedlejších nákladů, tedy organizačních nákladů, vstupem, dopravních nákladů a zbytkem ostatních nákladů.“

Zde se sluší připomenout, že se jedná o první lež, se kterou to pan Polák zkouší. Například vstup byl rozhodně pro reprezentanty národních celků zadarmo a neplatil se ani cent. Ovšem Polák nezůstal pouze u jednoho vysvětlení, udělejme si stručný přehled.

24.8.2009

„Nevím, proč počítáš s 5 členy, když tým byl 6ti-členný.“

Po obdržení této informace hráči promptně kontaktovali Daniela „STR“ Ladru, který s týmem odehrál celou základní část v domnění, že on je tím šestým hráčem. Bohužel jak se ukázalo, nebylo tomu tak.

25.8.2009

Tento den se po velkém mlžení a obrovském množství e-mailů konečně pan Polák pochlubil, kam zmizelo těch minimálně 20 tisíc, které chyběly. Citace je opět z e-mailové konverzace s Novákem, členem týmu.

„Nevím, kde bereš takovéto informace, že váš manager nedostane podíl z celkové částky, Jasně jsem se domlouval s tehdejším kapitánem, že i manager obdrží určitou část peněz a nijak sem se nedomlouval na tom, že to je konečná suma těch 300 (hráči již na místě uhradili Polákovi náklady na cestu), každý byl rovným dílem tj. každý měl stejné náklady. Plus byl vypočítán na každého rovný podíl ze zisku. Mimochodem, byl jsem váš manager a vlastnil jsem plnou moc co se týče peněz. Každý svoje peníze obdržel. A více to nechci řešit, já mám čistý štít a nic jsem nezpronevěřil a nic neukradl, ba jsem vám umožnil přijít k penězům.“

Proti výše uvedenému tvrzení se ovšem ostře vyhradil tehdejší kapitán týmu Daniel Ladra, který popírá, že by k takovéto dohodě dal souhlas. Ba naopak, Ladra vůbec do Německa neodcestoval, v Německu se tedy s žádným kapitánem Polák domlouvat nemohl. „Pokud jako kapitána myslel mě, tak jsem se s ním v žádném případě na ničem nedomlouval,“ popírá jakoukoliv možnost vzájemné dohody nejstarší člen týmu Petr Novák. Možnost dohody s Danielem Ladrou vyvrací i další hráč týmu Dalibor „Duke“ Sláma: „Jediná věc, která byla konzultována se Stormem, byla hypotetická situace, že cestu bychom si v případě postupu a nenalezení sponzora platili sami.“

Sečteno a podtrženo, i když opravdu odečteme poplatek za bankovní převod v cizí měně (který mimochodem platí odesílatel), Polák si přišel na velmi pěkných třicet tisíc jenom díky tomu, že byl „ve správnou dobu na správném místě“. Jakou bude mít celý případ dohru není v současnosti jisté. Zdá se totiž, že neexistují žádné právní kroky, které by se daly vůči osobě pana Poláka podniknout. To potvrzuje i námi oslovený student posledního ročníku práv Richard Pinkava: „Můj názor je, že v tomto případě došlo k bezdůvodnému obohacení ze strany p. Poláka. Peníze si ponechal bez právního důvodu a poku mu vzniknul subjektivní nárok na podíl z výhry, je to podstatně nižší suma, než jakou si svévolně ponechal bez konzultace s hráči (kteří jsou primárně oprávněni na podíl na výhře) a bez aspoň hrubě stanovené výšky jeho podílu.“ Dodává ovšem, že případ samotný je velmi komplikovaný a i tato analýza je pouze jeho subjektivním právním názorem na základě zde zveřejněných faktů.

Citace pocházejí ze záznamu konverzace, které poskytli hráči národního týmu. František Polák na naše dotazy, kde měl možnost se vyjádřit, neodpověděl. Věty Františka Poláka v citacích prošla pravopisnou korekcí.

Štítky: reprezentace, ENC