Přejít k hlavnímu obsahu

*VeryGames otřásá skandál! Hráči odchází

30. 9. 2009 | 18:42 Counter Strike: Source
Nedávno proběhnuvší online finále francouzské EPS, z něhož si vítězní VeryGames odnesli příjemnou finanční odměnu v hodnotě 1000 Euro, má svou dohru. Ukázalo se totiž, že za tým essentiaL, který se nakonec umístil na čtvrtém místě, hráli ve dvou zápasech (semifinále a souboj o třetí místo) hráči Verygames - Loïc 'RegnaM' Peron a Sebastien 'KrL' Perez.
Výchozí obrázek

Nedávno proběhnuvší online finále francouzské EPS, z něhož si vítězní VeryGames odnesli příjemnou finanční odměnu v hodnotě 1000 Euro, má svou dohru. Ukázalo se totiž, že za tým essentiaL, který se nakonec umístil na čtvrtém místě, hráli ve dvou zápasech (semifinále a souboj o třetí místo) hráči Verygames - Loïc 'RegnaM' Peron a Sebastien 'KrL' Perez.

Původ potíží

essential se o víkendu dostali do problémů, když se jim z vážných rodinných důvodů omluvil hráč HysokA a jejich náhradník Enk1or zrovna nemohl zaskočit. Hráči dle vyjádření manažera týmu nechtěli o poctivě zasloužené finále přijít, a proto se nenechali kontumovat a požádali konkurenční Team VeryGames o pomoc. Ti s tím evidentně neměli problém, neboť se nacházeli v druhé části pavouku, a proto zapůjčili essentiaL nejdříve KrL (na semifinále), na další zápas pak RegnaMa. Tým sice i s náhradníky oba dva zápasy prohrál, ovšem celá tato nekalá aktivita vede k nepříjemným důsledkům.

Dohra a důsledky

Zpráva o těchto nekalých praktikách se dostala k uším (vlastně spíše očím) adminů ESL, a ti se rozhodli tato porušení pravidel netolerovat - naopak se rozhodli oba týmy postihnout. Oba hráči VeryGames dostali stop na příští tři zápasy tohoto celku v nadcházející sezóně, což pro tento powerhouse není jistě nic příznivého. Pro essentiaL tato aféra dopadne ještě hůř - s okamžitou platností jsou diskvalifikováni z nové sezóny EPS a v sezóně příští budou nahrazeni novým týmem.

Vedení týmů přijalo rozhodnutí ligy s různým přístupem. Oba celky se za chování svých hráčů omluvily, avšak zatímco manažer essentiaL se za svůj tým postavil a prohlásil, že zůstanou jednotní, u VeryGames se otřásají samotné základy.

Reakce VeryGames

KrL byl od týmu s okamžitou platností vyhozen. Vedení VeryGames vydalo tiskovou zprávu, kde prohlašuje, že se toto chování neslučuje s jejich vizí profesionálního týmu, kterým chtějí u Team VeryGames být, a že rovněž ohrožuje jméno a reputaci společnosti VeryGames Company, která poskytuje hosting a servery a jejíž jméno tento tým nosí.

Tým manažerů se všem, kterých se toto nečestné chování jakkoliv dotklo, omlouvá a zdůvodňuje tvrdý trest pro Pereze opakovaným porušováním kázně, jehož vyvrcholením byl právě tento případ. Již dříve bylo KrL vytýkáno jeho nevhodné chování, ke kterému patřily veřejné urážky stejně jako neustálá nestabilita (čti: nebyl schopen se rozmyslet, jestli chce s hraním pokračovat nebo ne) a obecně nekázeň.

Co se RegnaMa týče, bude trest mírnější - vzhledem k tomu, že se prý vždy choval naprosto korektně a ukázal se jako dobrý spolupracovník, zůstává u týmu - ovšem jen za podmínky dobrého chování. Má být ještě potrestán dalšími kázeňskými opatřeními, o kterých se ovšem vedení dále nezmiňuje.

Nepříjemná situace „nejlepšího“ týmu Evropy

Paradoxně nejvíc na celé vzniklé situaci ztratí nezúčastnění hráči Team Verygames, jejichž výhra 1000 Euro již byla předána neziskové organizaci GreenPeace Charity a o jejichž osudu se rozhodne v následujících dnech. Dle vyjádření vedení měl Perez na zbytek týmu velký vliv a odchod celé sekce se dá považovat za jedno z možných vyústění této situace. Dalšími možnostmi jsou prý nahrazení KrL jiným hráčem nebo kompletní rozpuštění celého týmu. Velký vliv na konečné rozhodnutí mají mít sami hráči - o dalším vývoji vás budeme informovat.

Možnost nového náhradníka je z mého pohledu pravděpodobná - ve Francii, jakožto i ve francouzsky mluvící části Belgie by se mělo najít několik slušných hráčů - sestava VeryGames má sice momentálně stabilní pětici, ovšem role RegnaMa je stále nejasná a minimálně pro zmiňovanou EPS si francouzský powerhouse musí najít náhradu. V současné situaci by byl pochopitelný i odchod celé sekce; nikoho nepotěší nucený odchod jednoho z nejlepších hráčů evropské Source scény, a to ještě míň nadšení se dá čekat vzhledem ke ztrátě prizemoney, které si tento tým přeci jen získal poctivou cestou. Pokud by Team VeryGames zanikl, byla by to pro scénu určitě špatná zpráva.

UPDATE: Nový vývoj

Tým se bez dlouhého rozmýšlení rozhodl opustit organizaci VeryGames. Stalo se tak poté, co se spoluhráči Sebastiena Pereze svorně postavili za něj. U organizace nadále zůstává pouze Loïc Péron; to, jestli si VeryGames v budoucnu najdou jinou vlajkovou loď v podobě další sestavy, je prozatím ve hvězdách.

Perez ve vyjádření pro cadred.org poděkoval VeryGames za jejich podporu a svým spoluhráčům za to, že se jej zastali a vyjádřil přesvědčení, že zůstanou nejlepším týmem starého kontinentu. Veřejně také poprosil organizace o případnou spolupráci.

Sestava ex-Verygames:

{#Francie} Cédric 'RpK' Guipouy
{#Francie} Edouard 'SmithZz' Dubourdeaux
{#Francie} Matthieu 'mateOo-' Dal Maso
{#Francie} Richard 'shox' Papillon
{#Francie} Loïc 'RegnaM' Peron
{#Francie} Sebastien 'KrL' Perez