Přejít k hlavnímu obsahu

LaboTec: Nehráte pre nás ale pre seba!

4. 11. 2010 | 22:12 Counter Strike 1.6
Slovenská ESL se v posledních týdnech doslová otřásla v základech. Admin tým, vedený zkušeným Ladislavem "lao" Noskovičem nejenže změnili design valné části webu, ale také upravili pravidla pro příští Intel Extreme Masters.My jsme si ale pod pero vzali druhého hlavního admina slovenské ESL, Olivera "LaboTec" Ocska, se kterým jsme probrali pár posledních tahů, které sousední část ESL nedávno udělala. Jak se dívá na nové pravidla Intel Extreme Masters kvalifikace či na to, že slovenskou ENC sestavu bude volit příslušná komise? Čtěte...
Výchozí obrázek

Slovenská ESL se v posledních týdnech doslová otřásla v základech. Admin tým, vedený zkušeným Ladislavem "lao" Noskovičem nejenže změnili design valné části webu, ale také upravili pravidla pro příští Intel Extreme Masters.

My jsme si ale pod pero vzali druhého hlavního admina slovenské ESL, Olivera "LaboTec" Ocska, se kterým jsme probrali pár posledních tahů, které sousední část ESL nedávno udělala. Jak se dívá na nové pravidla Intel Extreme Masters kvalifikace či na to, že slovenskou ENC sestavu bude volit příslušná komise? Čtěte...

Zdravím tě Olivere, ty jsi součáští ESL už delší dobu, jak vnímáš její postupný pokrok, o který jste se ty a lao postarali?

Myslím, že každý projekt potrebuje čas a hlavne tak veľký projekt. Zmena ešte nie je veľmi citeľná, no snažíme sa ako len vieme.

Jedny z posledních změn musel zaznamenat ale každý. Oproti ostatním stránkám ESL, které se zaměřují na určitou národní komunitu, je váš web víc živý, prostě odlišný. Koho napadlo upravit grafiku slovenské ESL?

No...či je viac živí ako Anglická či Talianská, ktoré nás veľmi inšpirovali asi nie. Napadlo to Laa, ale to som ešte nebol v admin tíme. Keď lao videl, že to ako tak ožíva našiel si čas spolu s Furaxom, ktorému veľmi ďakujem (Thank you FuraX). Ja som len dal pár nápadov, niektoré tam sú, ine nie...

Můžeš nějaké "tvoje" změny uvést?

Zatiaľ jediný viditeľný príklad (ale bude ich viac) je sekcia "Nadchádzajúce turnaje" ktorá ukazuje turnaje na SK/EU/CZ ESL aby v tom mali hráči lepší prehľad...

Chystáte se inovovat i nadále a přivést slovenské hráče na ESL? Pokud ano, můžeš prozradit na co se můžou hráči těšit?

Samozrejme, že inovujeme a budeme inovovať. Zmena dizajnu bol len začiatok. Určite si si všimol zmenu pravidiel v IEM, ktoré majú, aspoň dúfam, prilákať viac tímov. Tiež celková úprava stránky SK reprezentácie, ktorú už lao pripravuje, turnajová stránka ktorá je už dokončená. Tak tiež preložené pravidlá (ktoré už sú len ich nahodíme na we. Zmenu môžu hráči očakávať aj čo sa týka kvalifikačného tímu na ENC a mnoho ďalšieho, ale to tu už nebudem rozoberať. Veď uvidíte...

Právě IEM kvalifikace je téma, u kterého bych se chtěl pozastavit. Ty a slovenský admin tým jste přišli s dosti revolučním řešením kvalifikace. Co si ty sám osobně myslíš o tom, že týmy musí odehrát určitý počet zápasů? Není to trošku svazující?

Ako istý hráč podotkol, áno bol to môj nápad. Čo sa týka formy ktorou to bude robené, to ešte preberáme. Musím sa priznať, že to nebolo veľmi dobre prepočítane, najmä čo sa týka počtu zápasov za mesiac. Na tom už pracujem takže v budúcnosti príde nová informácia ohľadom toho.

Či to hráčov zväzuje ? Určite áno, aspoň zo začiatku. No ako som už tvrdil aj laovi a aj ďalším ľudom, nikdy nás nebudú brať vážne vo svete ak nebudeme mať EPS a cesta k EPS vedie jedine cez ladder. Preto si myslím, že ak hráčom naozaj záleží na budúcnosti eSportu tak nám to ukážu.

Všetko má svoje muchy a aj toto, no snažíme sa ich odstrániť. Dúfame, že nám to prinesie viac plusov ako mínusov. Lebo naozaj, ak z 16 tímov na kvalifikáciu príde 10, z toho 2 majú hosta, 3 majú problém s aequitasom a ostatok nedodržuje iné pravidlá, tak s tým treba niečo robiť. Ja som videl cestu v tomto systéme, či som sa mýlil alebo či som mal pravdu ukáže až čas a hráči. Je to na nich.


Bude takto vypadat nový banner slovenské reprezentace?

Zaznamenali jste za těch pár dní nějakou odezvu? Ať už kladnou, nebo negativní?

To je jasné, žiadny reformátor nemá za sebou dav fanúšikov. Ľudia nemajú radi zmeny a hlavne nie zmeny, ktoré ich budú stáť viac námahy. Boli a sú tu negatívne narážky, ale aj pozitívne.

Negatívne sa snažíme riešiť a pozitívne nás tlačia dopredu. Nebojím sa kritiky a rád si ju vypočujem. Ale niekedy mám pocit, že ľudia v SK/CZ komunite nevedia, alebo nechcú vedieť, že admin na tom nezarába a robí to z vlastnej iniciatívy. Preto len kritizujú. Ale to sa zmení, snáď...

Bude se na slovenské ESL do konce roku dít něco velkého? Nebo se můžou hráči těšit až na rok 2011?


Ako som povedal, admin to robí len vo voľnom čase, taže či to čo chceme dokončíme ešte tento rok neviem, ale skôr áno.

Myslel jsem něco jako turnaj nebo spuštění nové ligy.

Turnaje budú, to je jasné...rozbiehame jesenný turnaj a potom zimný. Tiež sc2.sk usporadúva u nás pravidelné turnaje. Takže CS, CSS a SC2 turnaje určite budú. Čo sa týka líg, myslím, že všetky ligy ktoré sa u nás hrajú máme už spustené. Stačí sa len pridať.

Zaměřme se kouskem i na ENC reprezentaci. Nejnovější zprávy indikují k tomu, že nyní se reprezentanti a hráči budou vybírat dle trojčlenné komise. Můžou se tedy slovenští fanoušci těšit na sestavu nejlepších hráčů a né obvyklou kamarádskou sestavu?

Nemyslím si, že terajší manažér repre dával len "kamarátsku zostavu". No áno, budu sa môcť vyjadriť aj hráči. Samozrejme, nemôžeme to nechať len na hráčoch lebo vtedy by to vyzeralo tak, že by hral ten kto má najviac kamarátov a dynamickú IP. Takže preto tá komisia. Viac o ENC ale prinesieme v budúcnosti kde sa aj hráči dozvedia ako to bude celé prebiehať.

Mohl bys alespoň něco málo prozradit i nám, nebo je vše v naprostém utajení?

Tam tajné nie je nič, ide len o systém ktorý zatiaľ nie je úplne v poriadku takže to ešte prerábame. No v podstate, ak sa nič nezmení, pôjde o to, že bude séria ankiet kde hráči budú môcť vybrať toho naj. Každý dostane body, anketa = 1 bod komisia = 3 body tj. lao = 1 bod, moja maličkosť = 1 bod a H3GI (hlavný admin CS 1.6) = 1 bod. No zatiaľ to je len v čisto teoretickej báze a na mojom HDDNemyslíš si, že se může stát, že se skrz anketu dostane do reprezentace někdo, kdo si to nezaslouží, ale jen obešle své kamarády, aby mu dali hlas?

ESL je dosť komplikovaná stránka, takže len tak niekto si nespravý účet. Plus je možnosť dovoliť hlasovať len účtom, ktoré už sú vytvorené určitú dobu. Takže nie, nemyslím. A ak by niekto aj toto obišiel, je tu predsa len komisia.

Jsem rád, že sis na mě udělal čas a mohl jsem se tě zeptat na pár otázeček a snad jsme společně alespoň trochu osvětlili tmavá zákoutí ESL. Chtěl bys nakonec něco vzkázat všem fanouškům a hráčům ESL?

Je toho veľa, čo by som im chcel povedať, no toto je asi najdôležitejšie: Hrajte, nehráte pre nás ale pre seba. Ak sa bude hrať budú ligy a turnaje o väčšie ceny. A neskôr EPS ktorá je synonymom úspešnej ligy. A kto Vám môže ponúknuť hrať na viac-menej lan prostredí vďaka ESL Wire Anti-Cheatu ? Uvidíme sa na ESL !

Štítky: rozhovor