Přejít k hlavnímu obsahu

nEophyte stříbrní na polské LAN ESC

Euphoric Saycom Challenge 1, která se tento víkend konala v Polsku hostila kromě domácích borců poměrně početnou zahraniční výpravu, kde nechyběli dánští Dynamic Gaming, maďarský celek GIGABYTE a v neposlední řadě dvojice českých zástupců nEophyte a Fofos.sk, první jmenovaný dokázal získat stříbro.
Výchozí obrázek

Euphoric Saycom Challenge 1, která se tento víkend konala v Polsku hostila kromě domácích borců poměrně početnou zahraniční výpravu, kde nechyběli dánští Dynamic Gaming, maďarský celek GIGABYTE a v neposlední řadě dvojice českých zástupců nEophyte a Fofos.sk, první jmenovaný dokázal získat stříbro.

fofos.Cobra a nEph.Hitch
Fofos.Cobra a nEph.Hitch - Foto: nEophyte

Turnaj byl veřejnosti prezentován jako nejprestižnější polský offline turnaj letošního roku, bohužel se mu ani přesto nevyhnuly technické problémy a zpoždění, které turnaj nabral, dosáhlo zhruba gigantických 9 hodin. Prostory herny pobraly pouze čtveřici týmů, navíc byla údajně polovina herních strojů zapůjčená od samotných hráčů.

Pojďme ale k samotným zápasům. Jeden z českých zástupců, Fofos.sk, byl nalosován do nelehké skupiny C, kde se střetl s hlavním favoritem soutěže Dynamic Gaming a s domácí jedničkou CEFO i přes nepříznivý los si však kluci vedli výborně a téměř se jim podařilo dánskou jedničku porazit na mapě mp_crossfire, konečná remíza je však i přesto krásným výsledkem. Po porážce od polských CEFO pak Fofos postoupil ze skupiny na třetím místě kvůli horšímu skóre proti týmu Dynamic.

Druhý český zástupce patřil od začátku mezi horké favority na vítězství, na turnaj se hráči poctivě připravovali především proto, aby smazali nálepku "onlinerů", kterou jim komunita přisuzovala. Zápasy ve skupinové fázi se sice čechům nevydařily podle jejich představ, kvůli technickým potížím prohráli proti domácím Fear Factory a také remizovali s maďarskou sestavou diGestive, bodový zisk jim ale stačil na postup do play-off ze druhého místa.

Kvůli zmíněnému zpoždění turnaje udělali pořadatelé menší změnu v systému play-off, první kolo se hrálo pouze systémem single-elimination, Lower Bracket se objevil až od kola následujícího. Na to bohužel doplatila česká výprava, nEophyte a Fofos.sk se totiž střetli již v tomto "předkole" a poražený si tak balil kufry, mp_strike vyšel znatelně lépe týmu nEophyte a trápící se Fofos se s turnajem rozloučili jistě mnohem dříve, než si plánovali. To nEophyte se nadále v play-off dařilo, na crossfiru porazili polský celek ALSEN a v semifinále velice vyrovnaně bojovali s Dynamic Gaming (mimochodem 10. týmem v žebříčku TEK-9), bohužel více štěstí stálo na straně dánů, kteří na striku zvítězili 13:11.

stříbrní nEophyte
nEophyte: ThOmas, mausen, Hitch, GeorgE, brody - Foto: nEophyte

V Lower Bracketu na nEophyte čekali opět ALSEN, polský squad však tentokrát vsadil na citystreets a chtěl čechům oplatit předešlou porážku, nEophyte se sice ze začátku dařilo budovat nad soupeřem náskok, po změně stran ale soupeř začal skóre dorovnávat a nakonec ho otočil na 11:12, nEophyte teklo do bot, přihlížející diváci údajně napovídali soupeřovi pozice českých hráčů, a tak se nEph během timeoutu domluvili na malé lsti, signalizovali útok na A plant, zatímco se pokusili rychle obsadit druhé plantoviště, poláci však tuto taktiku brzy prokoukli a především díky dobrým granátům se dostali do početní výhody, nEophyte se podařilo položit bombu, ale na její obranu nakonec zůstal sám Ladislav "mausen" Myška proti třem soupeřům, ten si ale s nepříznivými podmínkami výborně poradit a dokázal důležité kolo vyhrát, vyhecovaným nEophyte již nedělalo problémy v prodloužení svého soupeře přehrát.

Další střetnutí čekalo na mapě backlot proti týmu V1p3r, tato LAN se opravdu vyznačovala těsnými výsledky a ani v tomto semifinále LB tomu nebylo jinak, trochu navrch však měli naštěstí zástupci české scény a po výhře 13:11 vstoupili do bojů o medaile. Všechny domácí týmy byly mimo hru, přesto finále Lower Bracket nabídlo zajímavou podívanou, proti sobě se postavili maďarští GIGABYTE a nEophyte, maďarům se sice na turnaji dosud dařilo hrát povedenou hru, český tým však ukázal lepší přípravu a odhodlání a opět na backlotu soupeře přehrál jednoznačně 13:4.

Grand finále z pohledu Tomáše "ThOmas" Svobody:

"Čekalo nás velké finále, ale bohužel Dynamic stačila jedna výhra. Čekali jsme, že si zvolíme první mapu svoji a když vyhrajeme, zvolí si dynamic. Soupeř si prosadil to, že si vybere první mapu. Opět na nás zvolil mapu strike na které nás jednou už s velkým štěstím dokázal porazit. Hra byla opět vyrovnaná a bojovalo se o každý bod. Je velká škoda, že jsme zápas nedotáhli do vítězného konce, protože jsem vedli 12:10, ale bohužel jak už to chodí tak jsme ten poslední bod nedali. V prodloužení jsme nedali taky jistý bod a bohužel jsme prohráli. Ale troufám si říct, že jsme podali výborný výkon a je to skvělá zkušenost."

Dynamic tedy dokázali uhájit svou pozici favorita, přesto je stříbro pěknou vizitkou českých nEophyte, třetí místo získali maďarští GIGABYTE, polská scéna si se zahraniční výpravou pro tentokrát neporadila.

Pořadí Euphoric Saycom Challenge

1. {#Dánsko} Dynamic Gaming
2. {#Česká Republika} nEophyte
3. {#Maďarsko} GIGABYTE