Přejít k hlavnímu obsahu

Jump: Plánujeme velkou reportáž z DreamHacku

15. 6. 2011 | 00:01 StarCraft 2
Tento víkend proběhne ve Švédsku jedna z největších LAN akcí tohoto roku. Na Dreamhack Summer se chystají ti nejlepší světoví hráči, včetně korejských borců.
Výchozí obrázek

Tento víkend proběhne ve Švédsku jedna z největších LAN akcí tohoto roku. Na Dreamhack Summer se chystají ti nejlepší světoví hráči, včetně korejských borců. Navíc se na sever chystá velká výprava šesti členů Starcraft 2 sekce eSuby, kupříkladu hráčů {#Česká Republika} PredYho nebo {#Česká Republika} DeViLa a připojí se k nim zástupce nEophyte {#Česká Republika} Harpner. Rovněž nesmí chybět jedna z hlavních postav celé české scény, kterou je {#Česká Republika} Lukáš "Jump" Vobecký. Toho jsme vyzpovídali a to nejen na otázky ohledně výpravy.


Ahoj Jumpe, než se dostaneme k hlavním věcem, co si v poslední době dělal a na co si soustředil svoji energii?

Ahoj, momentálně mám plné ruce práce v práci. Do toho přítelkyně měla promoce, oprava auta, plánování oslavy, finále ligy, problémy s ICQ... Poslední dny jsou hektický. Smile

Jump

 

Uplynul skoro rok od chvíle, kdy byla vydána plná verze SC2. Jak hodnotíš vývoj domácí a světové scény za tu dobu?

V míře, kterou sleduji zahraniční scénu, mi to zas tak úžasné nepřijde. Chybí mi velké množství lanparty, které by nebyly utajené a bylo by jim věnováno více medializace. Také vývoj týmů mi přijde, že lehce ustal. Stále vidím velký mínus ve špatné provázanosti různých serverů. Na druhou stranu je obrovské množství turnajů, do hraní teče velké množství peněz a kdo na to má skill a má čas hrát, může si dobře hraním přivydělat. Chybí mi soutěže pro národní týmy, které, myslím si, trpí velkou aktivitou 1v1 soutěží. Koreu nevím, tu nesleduji.
Když se podívám na domácí scénu, musím říct, že je to dobré i špatné. Častokrát se zmiňovalo, že chybí admini, redaktoři apod. Ale oni jsou. Jen má každý nutnost jít si na svůj píseček a některé projekty tak skončí skoro dřív, než vůbec začnou. Kdyby se lidi, co něco chtějí dělat, rozhodli podpořit zaběhlé portály, dalo by to scéně mnohem více.
Soutěží je u nás hodně, místama mi přijde, že je i trochu přesyceno. Stále mi chybí trvalá podpora pro slabší hráče, kteří by pomohli scénu svou aktivitou dále rozvíjet. Už tu bylo několik náznaků snahy, ale zatím nic trvalého.
Celkové jsem s vývojem za poslední rok spokojený, ale bude důležité, jak se my, kteří něco pro scénu děláme, dokážeme vypořádat s budoucností.

 

Možná, že si to již naznačil ve své minulé odpovědi, ale když se podíváš na současnou situaci. Je tu něco, co podle tebe vyloženě brání v ještě větším rozvoji domácí scény?

Více adminů na portálech, co něco pořádají. Raději bych viděl méně portálů s více adminy, než více portálu s málo adminy. To bych viděl jako hlavní cíl rozvoje domácí scény pro další rok.

 

Dvě ligy na PLAYzone jsou u konce. Plánují se další sezóny? A co říkáš na novou ligu z dílny gglan a sc2cz?

Další sezóna se určitě plánuje. Ale buď až v létě, nebo po letních prázdninách. Plánujeme spustit na prázdniny jinou soutěž, ještě ale uvidíme. A nová liga? Je to zajímavý nápad. Bude myslím si hodně důležité, jaké budou mít ceny (pokud je už nezveřejnili), které motivují top hráče, aby se zúčastnili.

 

Každopádně teď asi k tomu hlavnímu, co bude hýbat nejen evropskou scénou. Tento víkend se bude konat další DreamHack. Centrem pozornosti u nás bude výprava Starcraft 2, která včetně tebe čítá 7 lidí. Těšíš se? A bude to pro tebe něco nové?

Na DreamHack se těším vždy! Teď o to více, že po delší době pauzy od StarCraftu zase pojedu s autem plným "mých" StarCraftistů a budu si to tam moci užívat s nima. Letní akce je sice menší, než zimní, ale nabízí skvělé venkovní aktivity. Rád bych vyzkoušel paintball, zase motokáry a možná i něco dalšího.
Co se týče SC2, bude to můj první lan turnaj s tolika světovými hráči, takže se na to hodně moc těším. Také se budu pořádně věnovat redaktořině. Plánujeme ukázat, že z DH jde udělat opravdu dobrá reportáž, tak se i vy můžete těšit na pořádné info.

 

K výpravě eSuby se připojí i hráč nEophyte, konkrétně Protoss {#Česká Republika} Harpner. Je to náhrada za {#Česká Republika} w0ndera nebo jste byli dohodnuti dříve? A kolik lidi se vám do auta na vaši, pokud je mi známo, páteční cestu vejde?

Tak trochu částečně. Harpner měl na DH jet nezávisle na nás. Ale v autě je to náhrada za w0ndera. V autě nás jede celkem 7. Kromě již dříve zmíněné sestavy ještě TMN hráč Hakki.

Jump

Jak vlastně vidíš šance jednotlivých českých hráčů? Přeci jen, kvalifikace může být hodně zrádná.

Admini se poučili ze špatné kvalifikace minule a konečně bude plnohodnotná kvalda. Také jedeme o 4 hodiny dříve, což by mělo pomoci hráčům se lépe aklimatizovat před turnajem. Samozřejmě, stále tu je 17 hodin dlouhá cesta, ale s tím už nic neuděláme. Vzhledem k tomu, že velké množství hvězd je už v hlavním turnaji nasazena, šance jsou hodně velké. A 2 postupová místa jsou také dobrý počet.
Všichni určitě doufáme, že se někomu z našich podaří do hlavního turnaje dostat. To by byl už sám o sobě velký důvod k oslavě.

 

Když se podíváš na seznam přihlášených hráčů, tak koho by si tipoval za největšího favorita?

Před chvílí jsem dostal zprávu, že {#Korejská republika} NaDa nedorazí. Zbývá ještě 5 dní do turnaje a může se složení účastníků změnit. Netroufám si moc odhadnout. Tipoval bych to na někoho z Evropských hráčů na vítězství. Samozřejmě favoriti jsou Korejci, a hráči jako {#Švédsko} Naniwa, {#Ukrajina} White-Ra, {#Spojené státy americké} Idra a další. Hráči s velkou zkušeností z takovýchto soutěží.

 

Vraťme se ještě na chvíli k reportáži z DH. Spolu s vámi jede i redaktor eSuby {#Česká Republika} Pigi. Můžete prozradit něco z vašich plánů?

Chceme hráčům přinést live výsledky, zajímavosti z cesty, místa konání, rozhovory s hráči, ať už našimi, nebo cizími. Fotky, videa... Vše, co bude v našich silách. Pojedeme na 100% celou akci. Samozřejmě sledujte jak PLAYzone web, tak web eSuby, kde najdete veškeré možné informace.

Dreamhack

Plánujete podobnou výpravu i na nějakou další velkou zahraniční akci?

To je ještě daleko před námi. Podobných akcí zas tak moc není. Můžeme se o tom pobavit po téhle akci. Ale určitě bych rád vyrážel do zahraničí častěji, než doposud.

 

Pojďme zpět k domácí scéně. Sice ještě nějaký ten pátek zbývá, ale rychle se to blíží. Jak pokračují připravy na Lancraft Summer? Připravujete nějaké změny a vylepšení po zkušenostech z Lancraft Spring?

Pomalu mi končí hektické období mimo StarCraftí, tak se budu moci i tomuto věnovat již více. V nejbližších dnech pustíme do světa další info a nepřestaneme s tím až do LanCraftu. Je na čase začít finišovat přípravu.

 

Kromě jiného se dostává do závěrečné fáze i evropská klanová liga sc2cl. eSuba se podle všeho udrží v nejvyšší divizi a s trochou štěstí ji příště doplní i nEophyte. Jak vůbec vidíš úspěšnost českých týmů v sc2cl a obecně v klanových soutěžích?

Není to nejhořší.
eSuba zahrála dobře a kdyby si ohlídala i tu úvodní kontumaci lépe, mohl být výsledek hodně pěkný. S udržením jsme počítali a dokázali jsme to i přes onen chybějící jeden zápas, což je super. Na lepší výsledek ale bez něj pomýšlet nemůžeme.
nEophyte zahráli v téhle sezóně hodně pěkně. Musím říct, že jsem hodně zvědavý, jak si povedou v Master lize v utkáních s top týmy. Za první rok SC2 mají hodně vítězství, ale chybí jim porovnání právě s těmi top týmy. Jsem na ně zvědavý. Všeobecně mít 2 naše týmy v nejvyšší divizi je super úspěch.

Dog Soldiers jsem moc nesledoval, přiznávám. Cracked Gamers zůstávají v 2. divizi, která je dle mého akorát pro ně. Překvapil mě neúspěch w3c - myslím si, že měli navíc a tohle je myslím si fail.

Jiné soutěže běží, takže uvidíme dál. V IPL by měli 2 české týmy do 1. ligy postoupit, to je můj odhad.

 

Děkuji za tvůj čas. Máš ještě něco na srdci, co by si nám chtěl na závěr sdělit?

Asi ne. Smile Díky i tobě

Štítky: StarCraft 2