Přejít k hlavnímu obsahu

IPL3: Korejci našli přemožitele

10. 10. 2011 | 15:58 StarCraft 2
Více jak čtyři sta odehraných map, dech beroucí obraty, tisíce diváků, pohádkové peníze a především překvapivý vítěz. Přesně taková byla třetí sezóna IPL. V severoamerickém státě New Jersey, konkrétně pak ve městě Atlantic City, se sešli přední světoví hráči.
Výchozí obrázek

Více jak čtyři sta odehraných map, dech beroucí obraty, tisíce diváků, pohádkové peníze a především překvapivý vítěz. Přesně taková byla třetí sezóna IPL. V severoamerickém státě New Jersey, konkrétně pak ve městě Atlantic City, se sešli přední světoví hráči.

Počet účastníků hlavního turnaje činil 32 jmen. Osm z nich dostalo přímou pozvánku do skupinové části. Tyto hráče doplnila druhá osmička postupujících z kvalifikačních turnajů. Společně tedy vytvořili čtyři základní skupiny, ve kterých se hrálo pouze o umístění a přístup některých hráčů tomu značně odpovídal. Nejvíce na sebe upozornil opět kontroverzní {#Spojené státy americké} IdrA, který se po svém prvním prohraném zápase proti ukrajinské star {#Ukrajina} White-Rovi 1:2 rozhodl darovat zbylým soupeřům kontumační výhru a skupinu tak kvůli údajné únavě vzdal. Skupiny ovládli nakonec především Korejci, kteří si vedli skvěle i v Open Bracketu (z něj vzešlo dalších 16 hráčů pro konečné play off). To mělo za příčinu fakt, že v konečném pavouku byl poměr korejských a nekorejských jmen takřka vyrovnaný.

Hned první vyřazovací kolo přineslo jednu z nejhezčích her celého turnaje a podle mnohých, jeden z nejlepších PvZ duelů vůbec. Střetli se v něm {#Kanada} Kiwikaki a {#Francie} Stephano. Francouz první mapu zvládl s přehledem, avšak na druhé se odehrálo obrovské drama. Ve hře bylo vidět obrovské množství broodlordů, infestorů a dalších zergských jednotek, které se snažili udolat protosskou armádu v jejíž čele stála mothershipa. Kiwikaki však všem v hledišti ukázal, že tato jednotka se dá použít velice efektivně i co se týče ofenzívy. Jeho útočný recall do báze soupeře byl jen jakousi předzvěstí toho, co mělo přijít. To co následovalo máte možnost vidět ve videu níže a já k této mapě nebudu již více prozrazovat, snad jen to, že šlo téměř o hodinovou hru, kdy oba hráči vytěžili všechny minerály na mapě.

Velké překvapení přinesl korejský souboj {#Korejská republika} MC vs {#Korejská republika} Inori. Zápas, který by se dal nazvat jako souboj Davida s Goliašem, protože se v něm utkal poměrně neznámý mladík s bývalým šampionem GSL, kterému se však poslední dobou příliš nedaří. Možná právě i aktuálně horší forma MCho pomohla Inorimu svého soupeře porazit 2:1. MC se musel s turnajem rozloučit tedy už v ro32 a korejského mladíka čekal další PvP souboj, v němž prokázal, že jeho předchozí vítězství nebylo náhodou.

Přes druhé kolo už prošli pouze tři nekorejští hráči. IdrA, který v turnaji neměl jiného soupeře než Terrana (pokud nepočítáme duel ve skupině s White-Rou),{#Nizozemsko} ret, ten byl již hodně blízko vyřazení, ale duel s aLivem dokázal otočit a v neposlední řadě Stephano, který předváděl vyrovnané výkony a dokazoval, že se s ním musí rozhodně počítat.

Ve čtvrtfinále však skončila cesta jak reta tak i Idry. Holanďan byl na svého soupeře krátký, IdrA zase první hru prohrál proti bunker rushi a třetí ztratil svou chybou. Podle grimasy v jeho tváři si toho byl dobře vědom. Poslední zástupcem tak zůstal francouzský zerg. Ani s ním to nevypadalo dvakrát růžově, když překvapení Inori lehce ukořistil první mapu a nadále pokračoval ve svém agresivním stylu s rychlou expanzí a následnými gateway jednotkami. Stephano dokázal však plně využít své třetí hatchery k tomu, aby vyprodukoval dostatek jednotek k tomu, aby opakující se útoky dokázal odrazit a zápas vyhrál 2:1. Tím se stal posledním hráčem v turnaji, který nepochází z asijské velmoci.

Semifinálové dvojice vypadaly následovně. Okolo půlnoci našeho času se proti sobě postavili{#Korejská republika} Lucky a {#Korejská republika} MMA. Po přibližně hodinové pauze zase {#Korejská republika} TheStC a {#Francie} Stephano, shodně se jednalo o TvZ duel. MMA podlehl rychle svému zergskému soupeři 0:3 a o moc déle nedržel krok ani TheStC. Ten dokázal urvat jedinou mapu, což v konečném zúčtování nestačilo na víc než výsledek 1:3.

Finále tak přineslo mirror ZvZ. Stephano se snažil hrát převážně sovu hru, tedy rychlou expanzi následovanou hned druhou. To co se stalo, čekal asi jenom málo kdo. Stephano svého soupeře doslova přejel a ve finále zvítězil poměrem 4:0. Do nedávna první hráč evropské grandmaster divize si tak z USA odváží 30 000 USD a titul šampiona třetí IPL sezóny.

Stephano s trofejí pro vítěze