Přejít k hlavnímu obsahu

IEM Kiev: Preview týmů

14. 1. 2012 | 19:51 League of Legends
Ve čtvrtek 19. ledna začíná další turnaj již šesté série ESL Intel Extreme Masters. Kromě Counter-Strike 1.6 a StarCraft 2 uvidíme také zápasy League of Legends. Playzone vám tímto článkem přináší preview toho, co od turnaje právě v této hře můžete očekávat!Bohužel se tomuto turnaji nepodařilo vyhnout určité kontroverzi spočívající v obměně sestavy týmů, jež se do něj kvalifikovaly a těch, které nakonec na turnaj skutečně pojedou. Do turnaje se původně kvalifikovaly následující týmy:
Výchozí obrázek

Ve čtvrtek 19. ledna začíná další turnaj již šesté série ESL Intel Extreme Masters. Kromě Counter-Strike 1.6 a StarCraft 2 uvidíme také zápasy League of Legends. Playzone vám tímto článkem přináší preview toho, co od turnaje právě v této hře můžete očekávat!

Bohužel se tomuto turnaji nepodařilo vyhnout určité kontroverzi spočívající v obměně sestavy týmů, jež se do něj kvalifikovaly a těch, které nakonec na turnaj skutečně pojedou. Do turnaje se původně kvalifikovaly následující týmy:

{#Německo} Absolute Legends.mTw (dnes Counter Logic Gaming.eu)
{#Ukrajina} WhiteLotus
{#Spojené státy americké} Team SoloMid
{#Spojené státy americké} APictureOfAGoose
{#Francie} against All authority
{#Ruská federace} Empire (dnes Moscow Five)
{#Čína} Invictus Gaming
{#Spojené státy americké} Team Dignitas

Tři z osmi výše zmíněných týmů se však turnaje neučastní. Na turnaj z různých důvodů nemohou CLG.eu, Goose a iG.

Nejvíce napjatým případem se stal ten týkající se dnešních CLG.eu - ti totiž slot na turnaj vybojovali ještě jako Absolute Legends v rámci spolupráce s předním německým klanem mortal Teamwork (mTw) - ve své (byť pouze ústní) dohodě pak měli klauzuli, v níž stálo, že právo na slot získává mTw (s níž byli AL domluveni na další spolupráci). Po roztržení týmu vedví (odchod junglera a AD carry) a obdržení lukrativnější nabídky od zámořských Counter Logic Gaming se však AL rozhodli přejít pod křídla této organizace. Aniž si to uvědomili, ztratili tak slot nejen hráči tohoto týmu, ale i organizace mTw, neboť pravidla ESL požadují, aby sestava týmu účastnícího se turnaje alespoň ze 60 % reflektovala sestavu, v níž se daný celek na turnaj původně kvalifikoval - to mTw nesplňují a CLG.eu licenci odmítnout poskytli. Místo obou těchto celků nakonec na turnaj pojedou SK Gaming.

APictureOfAGoose byli mezi top americkými tými již nějakou dobu, na větší eventy se jim však dosud moc nedařilo kvalifikovat. Poté, co se konečně na turnaj série IEM dokázali kvalifikovat, se však objevily nové problémy - především šlo problém finanční (kde vzít peníze na cestu na Ukrajinu), který se Goose všemožně snažili řešit, později se pak přidaly i problémy rodinné, které veškeré snahy na turnaj se dostat zmařily úplně (a dokonce vedly i ke změně v sestavě), jak ve svém příspěvku na stránce reddit emotivně popsal lídr týmu Atlanta. Absence Goose mně osobně bude vzhledem k jejich silně alternativnímu přístupu k metagame bude dost mrzet. Slot byl nabídnut dalšímu top americkému celku - Team Curse, který nabídku vděčně přijal.

Invictus Gaming jsou posledním kvalifikovaným týmem, který na turnaj nedorazí. Doplatili na typický problém hráče LoL kvalifikujícího se na turnaj - stihnout si včas vyřídit víza. Je až neskutečné, kolikrát se toto už stalo (viz známé případy problémů Candy Pandy, hráče SK). Vzhledem k tomu, že víza si samozřejmě nestihnou vyřídit ani další kontaktované týmy, slot připadl francouzským Sypher.

Rozlosování skupin, jednotlivé týmy

Skupina A

{#Evropská unie} SK Gaming
{#Ukrajina} WhiteLotus
{#Spojené státy americké} Team SoloMid
{#Spojené státy americké} Team Curse

SK Gaming v nedávné minulosti prošli řadou změn - po poměrně dramatickém odchodu Wickda (top lane) tým nedávno opustil i Snoopeh (jungler), jež se k Wickdovu týmu CLG.eu přidal. Náhradou za oba hráče se stali SR kev1n (top lane), který spolu s Nyphem a Candy Pandou hrál už v gamed!de, a Araneae, který již kdysi sestavu SK vedl, ale byl ocelotem vykopnut. Přes zjevné urovnání vzájemných vztahů se však Araneae turnaje nezúčastní, protože mu v současné době pořád ještě trvá kontrakt u MeetYourMakers. Místo něj se na pozici junglera SK objeví další z veteránů a bývalých hráčů tohoto týmu - SleazyWeazy. Do jaké míry se SK povede sehrát novou sestavu před turnajem takového formatu, je však otázkou.

WhiteLotus je domácí tým (pokud se nepletu, na každém IEM hraje jeden lokální tým, který vyhrál národní kvalifikaci), o němž toho moc známo není. Dovolím si odhadnout, že budou spíše do počtu a šanci na postup ze skupiny moc nemají.

Team SoloMid je dlouhodobě považován za americkou elitu, což ostatně potvrzují i Power Rankings Riotu, který jej umístil na první místo v americkém žebříčku (CLG byli druzí). Snahu a odhodlání zlepšit svou hru dokládá i fakt, že si SoloMid jako zatím jediný tým pořídil svůj vlastní gaming house, v němž všichni členové (a Dyrus z Epik Gamer) společně žijí. Přes všechny tyto indikátory je otázkou, do jaké míry se TSM povede do něj vkládaná očekávání naplnit - ve cvičných utkáních proti předním evropským týmům (hlavně CLG.eu a M5) se TSM nijak zvlášť nedařilo; procento vyhraných utkání bylo nebývale nízké. Problémem je jejich nekonzistence, zvláště co se týče solo lanes - jak TheRainMan, tak i ReginaId mají silné výkyvy ve svých výkonech. Uvidíme, jak se jim bude dařit v Kyjevě.

Team Curse by se mohl stát jakýmsi černým koněm turnaje. Nedávno na pozici supportu do sestavy přibrali Elementze, který byl odsunut ze základní sestavy amerických CLG. Crs rádi hrají poměrně nezvyklé championy a pokud všechno půjde dobře, mohli by pozitivně překvapit.

Skupina B

{#Francie} against All authority
{#Ruská federace} Moscow Five
{#Francie} Sypher
{#Spojené státy americké} Team Dignitas

against All authority jsou poměrně zajímavým francouzským týmem posbíraným z dřívějších hráčů SK Gaming (Alth0r, nRated) a Millenium (Linak, sOAZ, YellOwStaR). Jejich schopnosti jsou jistě nadstandartní, otázkou však je, do jaké míry dokáží čelit ostatním top týmům. Obecně se výkony francouzských týmů těžko odhadují, o jejich tréninku nejsou informace a mnoha turnajů se neúčastní.

Moscow Five (M5) jsou dost možná nejžhavějšími favority na vítězství v turnaji. V současné době údajně společně trénují na týmovém bootcampu. Ve cvičných utkáních (jakkoliv je tato statistika zavádějící a nepřesná) pravidelně poráželi CLG.eu a TSM, na turnaj se vlastně kvalifikovali ještě jako Empire v dnes už legendární hře proti SK (památný moment - AoE ultimátky Karthuse, Ashe a Nunu). Jestli se jim očekávání podaří naplnit, se dozvíme již příští týden.

Pro Sypher platí v podstatě to, co pro aAa. Nepochybně mají své kvality, příprava je velká neznámá, v rámci skupiny však postup bude velmi obtížné vybojovat. Možná ale překvapí.

Team Dignitas si podobně jako další týmy na turnaji nedávno prošli obměnou sestavy, byť jen nejmenší možnou - tým opustil jungler Jatt, který se rozhodl více soustředit na studia. Na jeho místo po nějaké době přišel IWillDominate. Dignitas určitě není radno podceňovat. Jejich výkony dost možná rozhodnou o osudu skupiny B.

O tom, kdo podle vašeho názoru postoupí z jednotlivých skupin, či vyhraje celý turnaj, můžete diskutovat v komentářích.