Přejít k hlavnímu obsahu

IEM Hannover: Preview

4. 3. 2012 | 15:58 League of Legends
Již toto úterý začíná poslední turnaj šesté sezony Intel Extreme Masters na výstavě CeBIT v německém Hannoveru. Hrát se bude až do soboty a pro League of Legends je vyhrazen prize pool v hodnotě 100 000 amerických dolarů! Pojďme si tedy představit formát turnaje, jeho skupiny, jakož i formu jednotlivých týmů!
Výchozí obrázek

Již toto úterý začíná poslední turnaj šesté sezony Intel Extreme Masters na výstavě CeBIT v německém Hannoveru. Hrát se bude až do soboty a pro League of Legends je vyhrazen prize pool v hodnotě 100 000 amerických dolarů! Pojďme si tedy představit formát turnaje, jeho skupiny, jakož i formu jednotlivých týmů!

Formát turnaje, potíže účastníků

League of Legends sdílí formát turnaje s CS1.6 - jsou nachystány dvě skupiny po šesti týmech, každé ze skupin je vyhrazen jeden hrací den (hraje se formát bo1). Do vyřazovací části turnaje následně postoupí první tři týmy - vítěz skupiny dostává free win a nastupuje přímo do semifinále, druhý a třetí tým pak postupuje do čtvrtfinále, kde se potká s třetím, respektive druhým místem z protější skupiny. Play off se již hrají ve formátu bo3 (čtvrtfinále je vyhrazen čtvrtek, v pátek se hrají semifinále a zápas o třetí místo, v sobotu se odehraje již jen grand finále).

Vzhledem k tomu, že jde o poslední turnaj sezóny IEM, prizemoney dostanou všichni účastníci (výše se samozřejmě liší, pro představu: vítězi je vyhrazeno 50 000 dolarů, 11. a 12. místo dostanou shodně po 2 000 dolarech).

Bohužel se i takto prestižnímu turnaji nevyhly typické potíže spočívající v nutnosti opatřit hráčům potřebná víza - čínské týmy invictus Gaming a World Elite víza bohužel neobdržely, a proto se turnaje nezúčastní. Malou komplikací je pro některé týmy také určitá požadovaná "zletilost" participujících - zúčastněným musí být alespoň 16 let, jinak se turnaje nemohou zúčastnit, což je ovšem svým způsobem pochopitelné.

Skupiny

Skupina A
{#Spojené státy americké} Counter Logic Gaming
{#Evropská unie} fnatic
{#Spojené státy americké} Dignitas
{#Francie} Millenium
{#Německo} Team Alternate
{#Francie} against All authority

Právě skupinu A postihly změny vyplývající z absence výše uvedených čínských týmů - iG a WE nahradily týmy Alternate a against All authority. Zatímco Alternate jsou na turnaji spíše do počtu a jejich šance obecně nejsou považovány za nejvyšší, aAa jsou dle předběžných spekulací černým koněm, který by teoreticky mohl vyhrát celý turnaj. Tato spekulace vyplývá z výsledků scrimů, které aAa v poslední době sehráli s předními evropskými celky. Přestože je výsledky tréninkových utkání nutno brát s rezervou, faktem zůstává, že jediným celkem, který aAa alespoň jednou dokázal porazit, jsou CLG.eu (sérii v poměru 3-1 přesto vyhráli "bagetáři"), kteří se navíc turnaje vůbec neúčastní.

Velké očekávání zatím nebudí ani Millenium, kteří jsou ostatně velkou neznámou. S top scénou je pojí především postava jejich kapitána hrajícího pod přezdívkou kujaa. Vzhledem k reputaci ostatních týmů skupiny to však budou mít těžké.

Dignitas se poslední dobou zdají být ve formě - po dlouhé době od nich neslyšíme žádné stesky na nedostatek tréninku, nedávno vyhráli Curse Invitational (a s ním pětadvacet tisíc dolarů) a Scarra v State of the League tajemně prohlásil, že mají přichystaná překvapení, ačkoliv nic nespecifikoval.

Po dlouhé době se zdá, že turnaj vzali vážně i CLG. Poslední týden údajně několik hodin denně poctivě trénují, a to nově s vypnutými streamy. Souvislost to má také s tím, že hned po Hannoveru odlétají do Korei, kde (s výjimkou několika turnajů odehrávajících se ve Státech) stráví asi tři měsíce, neboť tam začíná korejská League of Legends liga. Té se koneckonců účastní také fnatic, kteří však evropskou půdu opustí až o něco později. Určitě se však také na turnaj dobře připravili.

Odhadnou vývoj skupiny A je celkem oříšek. Alternate a Millenium by však měli být spíše do počtu, o postupujících se rozhodne mezi zbylými čtyřmi týmy. Jsem zvědavý na tryharding CLG, těžko odhadnutelné aAa, na LANu pokaždé silné fnatic i na v poslední dobou velmi silné Dignitas.

Skupina B
{#Spojené státy americké} Team SoloMid
{#Evropská unie} SK Gaming
{#Ruská federace} Moscow Five
{#Francie} Team Sypher
{#Spojené státy americké} Team Curse
{#Čína} EHOME

Ve skupině B najdeme jediného asijského zástupce - čínské EHOME. Jejich forma je velkou neznámou, podobně jako v Guangzhou by však mohli překvapit - zvláště evropské týmy, které je prakticky neznají.

Sypher se na posledním turnaji v ukrajinském Kyjevě moc nedařilo. Kapitán týmu Skyyart však v pořadu State of the League tvrdil, že na Hannover se tým připravil lépe.

Curse k favoritům vyloženě nepatří, mohli by však ukázat netradiční taktiku. Problémem je především vynucená absence patnáctiletého Pobeltera obvykle okupujícího top lajnu, a to z důvodu věkového omezení turnaje. Náhradníkem za něj bude SYDTKO, poměrně schopný hráč, který je však spíše než jako praktik považován za theorycraftera.

Velká očekávání jsou vkládána do Moscow Five - v Kyjevě mnohé překvapili svou pokrokovou kontrolou hry. Otázkou je, zda podobné výkony předvedou i v Německu. Jakmile si protivníci zvykli na hru moskevské pětky, stala se tato o něco méně dominantní. Rusové však stále zůstavají jedním z velkých favoritů na vítězství v turnaji.

Ocelote z SK sliboval nárůst potenciálu i celkově lepší herní projev, zatím to však pořád ještě není ono - a to především porovnáme-li dnešní SK s jejich dnes už zašlou slávou, kdy za ně ještě hrál Snoopeh a Wickd. Deydrayon a SR kev1n jsou zatím bohužel kvalitativně trochu jinde. Říkám-li jinde, myslím tím níž.

TSM samozřejmě trénují, jak jen mohou. Poslední dobou se prý hodně zlepšil TheRainMan, jemuž byl vyčítán nestabilní herní projev. Ostatní samozřejmě také patří mezi nejlepší světové hráče na svých jednotlivých pozicích. Pokud se nestane něco nepředvídatelného, TSM budou silní.

O vítězství ve skupině B by se mělo rozhodnout mezi TSM a M5. Poslední postupové místo může teoreticky zaujmout kterýkoliv ze zbývajících týmů.

Hrací dny, rozpisy zápasů, komentátoři

Jak již bylo avizováno, hraje se od úterý do soboty. Úterý patří skupině A, středa skupině B, ve čtvrtek pak uvidíme obě čtvrtfinále. Pátek je vyhrazen pro obě semifinále a zápas o třetí místo. V sobotu se pak turnaj dočká rozuzlení v podobě grand finále.

Nejlepší rozpis zápasů naleznete asi v tomto google kalendáři.

Zápasy bude komentovat následující pětice (převzato z oficiálního webu IEM Hannover):

{#Velká británie} Leigh 'Deman' Smith
{#Velká británie} Joe Miller
{#Německo} Daniel 'Zenon' Klein
{#Spojené státy americké} David 'Phreak' Turley
{#Spojené státy americké} Bruce 'Rivington' Bisland

A koho tipujete na vítězství vy?