Přejít k hlavnímu obsahu

CS:GO hráčky se bouří na sociálních sítích. Chtějí více turnajů a prostoru pro ženské týmy

29. 8. 2021 | 10:00 Counter-Strike 2 Lifestyle
Existence exkluzivně ženských turnajů a týmů je často diskutovaným tématem, jak je ale vidět, stále to nestačí. Profesionální CS:GO hráčky si nyní stěžují na sociálních sítích na nedostatek turnajů a prostoru věnovaného ženám. Na vše poukazují v kontrastu s Riot Games, kde se stále objevují nové formy podpory ženských týmů a turnajů, ať už se jedná o amatérskou či profesionální scénu.
Vilga
Vilga
Zdroj: ESL

Profesionální hráčky v CS:GO o sobě v posledních dnech daly výrazně vědět na sociálních sítích, kde vyjádřily svou nespokojenost se současnou situací kolem účasti žen na turnajích, ale i celkově v esportových týmech. Jedním z hlavních podnětů vedoucích k této vlně stížností je naprosto opačná situace v Riot Games, kteří se, dle nejaktuálnějších názorů, narozdíl od Valve snaží podporovat ženské turnaje a ženy v esportu obecně.

Největší rozruch pravděpodobně vyvolal nejnovější program LCS Game Changers na podporu žen (zatím v Americe a Kanadě), které si touží splnit cíle v League of Legends a posunout se na profesionálnější úroveň. Více informací k celému programu najdete zde, ovšem i VALORANT je podle CS:GO hráček k ženám daleko přívětivější. Právě to je údajně důvod, proč se tolik žen rozhodlo CS:GO zaměnit za VALORANT.

Nejhlasitěji asi v současné době působí ruská profesionální hráčka Ksenia 'vilga' Klyuenkova, avšak kromě souhlasu svých kolegyň se samozřejmě setkala i s vlnou odporu a výsměchu, což vyvolalo opravdu vášnivé diskuze. Nejčastějším protiargumentem je totiž skutečnost, že ani největší CS:GO turnaje nemají žádná omezení pro ženy. Vilga si toho je vědoma a ačkoliv ona sama nemá problém hrát po boku, nebo naopak proti mužům, další ženy toto její nadšení často nesdílí.

Vilga a další hráčky se proto skrze Tweety snaží celou situaci vysvětlit, detailnější popis také najdeme v jejím TwitLongeru. Kromě častých problémů se sexismem a podkopáváním žen vůbec, často prý týmy o ženy ani nemají zájem. Když už se stane, že se ženy postaví proti mužům, mnohdy to skončí nepříjemnou zkušeností právě pro ženy. I tato skutečnost je podnětem těchto stížností a důvodem, proč hráčky potřebují více turnajů zaměřených právě na ženy.

I když pomálu, takové turnaje samozřejmě existují, dle vilgy a ostatních je však zapotřebí na tuto problematiku ukázat a zbourat sociální bariéry. K tomu je zapotřebí vznik velkých T1 turnajů přístupných pouze ženám, které se konečně budou cítit pohodlně a hlavně jim bude poskytnut prostor soutěžit na nejvyšší úrovni mezi sebou. Celá tato problematika i diskuze se samozřejmě neobejdou bez háčků a nejrůznějších problémů. Uvidíme tedy, jestli se něco skutečně změní alespoň do určité míry.

Štítky: vilga, female csgo