Přejít k hlavnímu obsahu

Další skandál týmu Akuma! Ukrajinci jsou obviněni také ze sázkových podvodů

9. 6. 2021 | 17:19 Counter-Strike 2
Ukrajinský tým Akuma je namočen do dalšího skandálu. Z účasti na podezřelých sázkách je obvinila organizace ESIC, která slouží jako hlídač integrity v esportu.
ESIC
ESIC
Zdroj: Twitter

Hráči týmu Akuma čelí již druhému velkému skandálu v krátké době. Po obvinění z cheatingu během CIS Major kvalifikace vyšlo na povrh také obvinění z ovlivňování zápasů. Hlavním podezřelým je v tomto případě CEO organizace Project X, v které hráči hráli v minulosti.

Organizace Esport Integrity Commission (ESIC), která v minulosti přinesla několik odhalení týkající se podvádění a matchfixingu je světě CS:GO, byla prvním, kdo obvinění vznesl. Podle ESICOleksandr Shyshko, CEO dnes již zaniklé organizace Projekt X, aktivní účet v sázkových kancelářích zaměřující se na CS:GO. Oleksandr si měl vsadit na několik podezřelých zápasu svého bývalého týmu, stejně tak si vsadil na přesný výsledek semifinále EPIC League, kde Akuma porazila Virtus.pro 2:0.

Jelikož však organizátoři EPIC League nejsou partnery ESIC, nesáhla organizace ke konkrétním krokům. Místo toho poslala všechny dosud nasbírané důkazy Valve a svým partnerům, mezi které patří například ESL či BLAST, doporučila Akumu nezapojovat do svých turnajů.

Kapitán týmu Dmitriy "⁠SENSEi⁠" Shvorak, však veškeré obvinění odmítl. Podle jeho slov nemohou být hráči odpovědní za chování CEO jejich organizace.

Pro ukrajinský tým se tak jedná o další problém. Obvinění z cheatování během EPIC League, kdy měli hráči údajně využívat radar hack a měli mít informace o soupeřích na jiném monitoru, totiž považuje většina komunity za podložené. Stejný názor vyjádřil například s1mple či ikona CIS scény B1ad3. Všech ostatních 15 týmů účastnících se EPIC League zároveň podepsalo otevřený dopis, kde požadují po Valve důkladné prošetření celé situace.

Štítky: EPIC League CIS
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.