Přejít k hlavnímu obsahu

ESL Pro League S14 za dvojí české účasti začíná! Kdo bude soupeřit v úvodní skupině A?

16. 8. 2021 | 12:39 Counter-Strike 2
Taky už jste se těšili na pořádnou dávku toho nejlepšího CSka? Pokud ano, tak jste se dočkali. Téměř měsíc nás teď bude bavit čtrnáctá sezóna ESL Pro League, ve které se objeví SINNERS i Entropiq, bohužel však pouze v online prostředí. Jejich skupiny si rozebereme až před startem, teď trochu nahlédneme pod pokličku samotnému formátu a také na úvod hrané skupině A.
Kdo ovládne ESL Pro League S14?
Kdo ovládne ESL Pro League S14?
Zdroj: HLTV.org

Zasloužené hráčské letní volno je pro fanoušky konečně u konce. Od 16. srpna do 12. září na nás po delší době opět čeká luxusní podívaná v podobě ESL Pro League, po vydařené LAN akci IEM Cologne však opět v online prostředí. Tato prestižnější liga rozjede už svou čtrnáctou sezónu a mezi 24 celků, rozdělených do čtyř samostatně se hrajících skupinách, rozdá skvělých 750 000 dolarů. Vítěz navíc obdrží pozvánku na světové finále BLAST Premier 2021. Pro nás bude toto období ke konci prázdnin bez debat historické, neboť se v Tier 1 turnaji poprvé představí i celek z domácí scény – SINNERS Esports! Zapomínat se ale nesmí ani na ruskou sestavu české organizace Entropiq nebo na slovenského střelce Frozena v barvách týmu mousesports.

Česko-slovenská jednička se objeví ve skupině B, která je však na plánu až 21. srpna. První souboje tedy logicky obstarají celky ze skupiny A, avšak, jakým systémem? ESL rozdělilo zúčastněné do čtyř skupin, které budou probíhat zvlášť, proto se tedy soutěž natáhne až do poloviny září. V každé skupině se šest týmů utká v BO3 zápasech každý s každým, tzv. round-robin formátem. Zde pak končí starý formát s Play-In částí, která od této sezóny zaniká. Tým, jenž celou skupinu opanuje, zamíří společně s ostatními vítězi až do samotného čtvrtfinále vyřazovací části, kde jedna prohra už znamená eliminaci. Tam budou netrpělivě čekat, s kým se utkají o postup mezi nejlepší čtyřku. Bude to někdo z 2. a 3. míst ve skupinách, který zvládne svůj veledůležitý zápas v osmifinále. Z tohoto formátu tedy vyplývá, že hned na tři účastníky bude po skupině čekat hořký konec.

Formát ESL Pro League
Formát ESL Pro League
Foto: ESL

Skupina A nabízí zajímavá jména. Velkými kandidáty na prvenství budou určitě šampioni minulé sezóny Heroic, kteří v offline prostředí na IEM Cologne balili kufry už před branami play-off. Jejich online síla se ale zdá býti velmi dobrá, a pokud v pauze poctivě trénovali, postup by je neměl minout. Jinak to bude zklamání. Další, kdo si dělá zálusk na velký úspěch, budou určitě hvězdy z Astralis. Veleúspěšná dánská organizace sice prodloužila smlouvu s Lukasem "gla1ve" Rossanderem, přivedla mladého snipera Philipa "Lucky" Ewalda, čímž opět vytvořila šestičlennou sestav, zřejmě však ale stále nemá jasno o dalším působení trenéra Dannyho "zonic" Sørensena. I tak se s nimi ale stále musí počítat, na IEM Cologne v Německu byli třetí, jenže v online prostředí to nikdy nebylo to pravé ořechové. Nechme se tedy překvapit. Třetím horkým favoritem budou Vitality, které potáhne hvězdný Mathieu "ZywOo" Herbaut. Francouzi jsou hladoví po úspěchu a míří vysoko.

Druhou polovinu startovního pole utvoří Spirit, ENCE a Bad News Bears. Ruský celek je velmi dobře individuálně založený, chybí mu však konzistence a možná i zkušenosti na nejvyšší úrovni. Z tohoto trojlístku však budou mít největší šanci ostatním zatopit, evropská skvadra ENCE a američtí Bad News Bears s Paytynem "junior" Johnsonem jako hostem budou určitě v pozici outsidera. Nic však není nemožné, a proto se neváhejte podívat na výsledky do našeho aktualizovaného Zápasovníku, kde zjistíte, kdo překvapil či naopak.

Štítky: ESL Pro League
Na portále PLAYzone jsem redaktorem od března roku 2021. Věnuji se v drtivé většině hře Counter Strike: Global Offensive.