Přejít k hlavnímu obsahu

Na 29. srpna připadá den hráčů! Přinášíme vám zajímavé rekordy z herního světa

29. 8. 2021 | 14:39 Všechny hry Lifestyle
Na dnešní den připadá den hráčů neboli tzv. "Gamer Day". Původ tohoto dne najdete možná trochu překvapivě ve Španělsku. Před 13 lety, 29. srpna 2008, dostaly španělské časopisy Play Manía, Hobby Consolas a PC Manía nápad, že vytvoří tradici na počest videoherních fanoušků. A tak vznikl světový den hráčů. U této příležitosti vám přinášíme zajímavé rekordy z širokého a kouzelného světa her.
Dnes je světový den hráčů.
Dnes je světový den hráčů.
Zdroj: https://www.hippopx.com/

David Martínez, redaktor časopisu Hobby Consolas, prozradil, že iniciativa se zrodila v době, kdy existoval pouze papírový časopis, a byla navržena s cílem "prohlásit videohru za dílo kultury a zábavy, aby si lidé přestali myslet, že videohry slouží pouze k zabíjení Marťanů." 

Den hráčů tak padl na 29. srpna. Je to datum, na něž ten rok spadalo vydání několika důležitých herních titulů. Na vůbec první den hráčů jeho tvůrci vybízeli lidi, aby ho oslavili účastí v tombolách, sledováním videí s celebritami, které ten den blahopřály, a s dalšími, kteří sdíleli své zkušenosti nebo předváděli své videoherní sbírky. Nápad měl tak obrovský dopad, že se z něj stal "oficiální" svátek.

Hraní her je oblíbenou zábavou a lidé hrají z různých důvodů, ať už je to zábava, společná aktivita s přáteli nebo únik od každodenních starostí. Některým to ovšem nestačí a ženou se za lámáním světových rekordů. Přinášíme vám seznam 10 Guinessových světových rekordů z herního světa. Některé z nich jsou trochu bizarní, při jiných člověk uznale pokývá hlavou. Překonat je by bylo velmi náročné – ne-li nemožné. Začneme pěkně od konce a skončíme tím nejlepším. 

10. Nejdelší Minecraft maraton

Snad každý v době dospívání alespoň zakusil rozlehlý kostičkový svět a má představu, jak snadné je se v něm ztratit na hodiny a hodiny. Někdo je u něj schopen strávit hodinu, jiný třeba čtyři. To vše bledne v porovnáním s hráčem jménem Mark Walls-Sawchuk, který u hry v kuse strávil 35 hodin a 40 minut. Ačkoliv někteří se k rekordu z roku 2016 přiblížili, nikdo ho zatím nepokořil. Mark svůj rekord navíc využil k dobrému účelu, vše streamoval živě a vybíral peníze pro dětskou nemocnici St. Jude’s. 

Minecraft
Minecraft
Zdroj: pixalbay.com

9. Nejdelší Halo maraton

Za tímto rekordem stojí finský hráč Paavo Niskala, který u hry vydržel neuvěřitelných 50 hodin, 4 minuty a 17 sekund. Takto úspěšně oslavil v říjnu 2015 vydání Halo 5. Tomu říkáme podivuhodný způsob, jak oslavit svou oblíbenou hru. Proč ne? 
 

Halo
Halo
Zdroj: Microsoft

8. Nejdelší Mario Kart maraton

Série her Mario Kart sama drží řadu světových rekordů. Jeden z nejzajímavějších má na svědomí skupina tří hráčů Ben Fick, Anthony Lehnertz a Hunter Nierman. Jejich maraton se odehrával v University of Iowa Stead Family Children Hospital a během jeho 40hodinového trvání zvali nemocniční pacienty, aby se k nim přidali na pozici čtvrtého hráče. Maraton se odehrál v roce 2018.

Mario Kart
Mario Kart
Zdroj: Nintendo

7. Největší počet použití slova „fuck“ ve videohře 

Jedním z bizarnějších druhů rekordu je počet použitých sprostých slov ve hře. Slovo „fuck“ se ve hrách spolu s dalšími nadávkami objevuje docela často a slavná je tím zejména Mafia II, kde zazní 397x, průměrně jednou za 2 minuty. Rekordmanem je ovšem jiná hra, a to Scarface: The World is Yours z roku 2006. Výraz se tam objevil celkem 5 688x. Není zcela jisté, jestli bylo záměrem tvůrců vytvořit světový rekord, ale pravdou je, že se jim to podařilo. Uvidíme, jestli to někdy nějaký herní vývojář překoná. 

6. Nejrychlejší dokončení survival módu Star Wars: Battlefront

Dalším možným světovým rekordem v herní kategorii není délka herních maratonů, ale rychlost, s jakou hrajete a hru dokončíte. Jeden takový rekord drží dvojice otce s dcerou z Británie, Tim a Keren Youngovi, jimž se podařilo dokončit survival mód bez použití blasterů ve hře Star Wars: Battlefront za pouhých 9 minut a 18 sekund. Rekord pochází z léta 2018.  
 

Star Wars: Battlefront
Star Wars: Battlefront
Zdroj: Flickr.com

5. Největší kolekce sběratelských předmětů Pokémon 

Mnoho z nás v dětství vstávalo o víkendu brzy ráno, abychom mohli sledovat další díl Pokémonů. Přesto naše láska nepřekoná sbírku, jež patří Lise Courtney z Británie. Její sbírka čítala 17 121 kousků sběratelských předmětů. Údaje pochází z roku 2016, letos má sbírka již více než 21 tisíc předmětů. Žena se sbírání věnuje asi 24 let. 

Některé z nich jsou spolu s certifikátem „Guinessovky“ vystaveny v muzeu, většinu má však doma. Lisa prozradila, že často cestuje do Japonska za účelem rozšířit svou sbírku a stále má na seznamu přání řadu předmětů, které si chce pořídit. 

Lisinu sbírku jen tak nic nepřekoná.
Lisinu sbírku jen tak nic nepřekoná.
Zdroj: Lisa Courtney

4. Nejdelší Call of Duty maraton

Nejdelší Call of Duty maraton býval jednu dobu zároveň nejdelším videoherním maratonem, který se kdy odehrál. Pozice nejdelšího videoherního maratonu mu byla již sebrána, to ovšem nemění nic na jeho působivosti. Trval neuvěřitelných 135 hodin, 15 minut a 10 sekund. Maraton trval od 13. do 19. listopadu 2012, odehrál se v Austrálii a stojí za ním Okan Kaya. 

Call of Duty
Call of Duty
Zdroj: Flickr.com

3. Nejdéle trvající příběhová linka ve videoherní franšíze 

Některé příběhy jsou kratší, jiné delší. A ten ve franšíze Tekken se vypráví už přes dvacet let. Jedná se o soudržnou příběhovou linku a její délka překvapila i režiséra této hry. Starší franšízy jako Tomb Raider či Doom mají smůlu kvůli rebootům svých příběhů. Tekken si ovšem udržel nepřerušenou příběhovou linii po dobu více než 20 let. Postavy se tak vyvíjely, oženily se či vdaly, umíraly, některé byly nahrazeny. Způsob vyprávění je možná trochu zastaralý, fanoušci ale i tak milují příběh odehrávající se na pozadí této série bojových her. 

Příběh Tekkenu běží více než 20 let.
Příběh Tekkenu běží více než 20 let.
Zdroj: Bandai Namco

2. Největší videoherní sbírka 

Každý hráč je pyšný na svou sbírku. O své hry (pokud jsou ve fyzické podobě) se stará a má je pečlivě seřazené. Antonio Romero Montero vlastní sbírku, vedle níž ta každého z nás bledne. Vlastní neuvěřitelných 20 139 her. Může hrát prakticky cokoliv, co se mu zachce. Jeho sbírka je tak velká, že jenom její spočítání zabralo 8 dnů. Se sbíráním začal ve 12 letech a patří mu (nejen) kompletní kolekce her na PS2 a PS3 v Severní Americe. O své sbírce se hezky rozpovídal ve videu níže. 

1. Nejdelší herní maraton 

A to nejlepší nakonec. Rekord v nejdelším herním maratonu drží Carrie Swidecki, která se o něj postarala v roce 2015 a sesadila z prvního místa Call of Duty. Hrála taneční hru Just Dance, a to neuvěřitelných 138 hodin a 34 sekund. Chtěla překonat svůj předchozí rekord v té samé hře, a ještě u toho sbírala peníze na charitu. Hrála nonstop od 11. do 17. července a soudíme, že se jedná pravděpodobně o nejpozoruhodnější rekord z těch, které tu dosud máme.    

A co vy a vaše rekordy? Máte vy sami nebo třeba mezi přáteli nějaký rekord? Hodláte dnešní den nějak oslavit? Pochlubte se nám v komentářích. Doufáme, že se vám náš seznam rekordů líbil, a přejeme vám příjemně strávený den hráčů.   

Zdroj: gamerant.com
Štítky: den hráčů, rekord