Přejít k hlavnímu obsahu

Oficiální spisy potvrdily, že ženy v Blizzardu byly obtěžovány a zacházelo se s nimi nevalně

28. 7. 2021 | 17:10 Všechny hry
Je to několik dnů, co stát Kalifornie veřejnosti dal k nahlédnutí oficiální soudní spis. Ten byl vedený na videoherní společnost Activision Blizzard, kdy po dvouletém vyšetřování a výpovědí tisíců zaměstnankyň je možné říct, že vývojáři z Blizzardu mají problém. A to dost velký.
WoW
WoW
Zdroj: World of Warcraft

V posledních letech se roztrhl pytel s kauzami, které se týkají sexuálního obtěžování. Někteří, jako profesionální hráči, přišli o svou esportovou kariéru, jiní zase, jako například ředitel Riot Games, sexuálně a genderově zneužívají a diskriminují své sekretářky nebo zaměstnance. Obrovský problém má i Activision Blizzard. Ten nejen, že se potýká se špatně optimalizovaným, a snad nejvíce nenáviděným datadiskem do World of Warcraft s názvem Shadowlands, cheatery ve Warzone nebo Diablem na telefony, ale ještě k tomu genderově zneužívá své zaměstnance, přesněji řečeno zaměstnankyně. 

Je to týden, co stát Kalifornie vydal oficiální soudní spis, jehož předmětem je právě Activision Blizzard. Na pracovištích Activision Blizzard probíhala dva roky nepřetržitá nezávislá kontrola, která nějakou dobu zpět vyvodila závěr. Závěr, z kterého, alespoň kolegyně v naší redakci, mrazí. Agentura Bloomberg před časem přinesla statistiku, ve které prý v celém Blizzardu je minorita žen – pouze 20 %.

Soudní spis

I přesto, že ženy byly v celém "odvětví" Activision Blizzard v silné nevýhodě a menšině, nevzdávaly se a snažily se dosáhnout na stejná, nebo lepší ohodnocení, jako jejich mužští protivníci. To se jim ale, navzdory schopnostem, nedařilo. Soudní spis mluví o celkem kuriózních výhodách pro muže, které by ženám určitě neprošly. Mohou například v pracovní době pít alkohol a značně pod vlivem se pak samozřejmě ke svým kolegyním chovají nevhodně a ještě k tomu druhý den přijdou s pořádnou kocovinou. A jako kdyby to nestačilo, na ženy je nakládána práce mužů, protože ti hrají v kanceláři třeba Call of Duty – alespoň tu máme důkaz, že Acitivision vážně ví, jak ta hra vypadá.

Pracovní příležitosti také zrovna valné nebyly. Zatímco mužům stačilo jednou za týden skočit na pivo se svým šéfem, zaměstnankyně se málo kdy vyškrábaly nahoru. Za příklad je uváděná žena, která byla velmi nadanou pracovnicí. Kolegové a hráči ji velice kladně hodnotili, bylo tak skoro jisté, že povýšení dostane. K tomu ještě vydělala pro firmu více peněz, než její protějšek, v pracovní době nehrála Call of Duty a zorganizovala dvakrát tolik kampaní. Přesto ale povýšení dostal onen muž. O nižších platech žen ve firmě snad ani nemluvě.

Žádosti o povýšení v Blizzardu určitě vypadaly podobně. Alespoň u mužů.

Došlo to až tak daleko, že jedna ze zaměstnankyň neustálou šikanu a ponižování neunesla a spáchala sebevraždu na služební cestě, kde byla sexuálně napadána svým nadřízeným, o čemž svědčí i "výbava" nadřízeného – sexuální pomůcka a lubrikační gel. Jen pár dní předtím, ještě k tomu na vánočním večírku, kolovaly nahé fotky pracovnice po celém pracovišti.

A co na problém Activision Blizzard? Dle firmy se nic nestalo, a pokud ano, všechny problémy jsou několik let staré a dávno byly vyřešeny. Bouří se i herní novináři u nás v Česku. Ti například zmiňují, že Blizzard na žurnalisty jednoduše kašle. Herní klíče novináři nedostali a na akcích byli kolikrát vytlačeni. Pokud si ke strašnému chování přičteme ještě například starší kauzu ohledně Blitzchunga, esportového hráče, který vyjádřil podporu tehdejším hongkongským protestům a za odměnu dostal ban a zákaz hrát na turnajích, vznikne nám "ukázková" firma.

Zaměstnancům Blizzardu se to samozřejmě nelíbí a budou protestovat. Stovky zaměstnanců Blizzardu dnes budou pochodovat a nepůjdou do práce. Společnost se samozřejmě snaží zachránit a všem protestujícím udělila placené volno.

Současný CEO celého Activision Blizzard, Bobby Kotic, se rozhodl vydat prohlášení, ve kterém ve zkratce píše o tom, že děkuje všem zaměstnancům a že to byl náročný a hektický týden. Zároveň ale slibuje rychlou nápravu a zlepšení pracovních podmínek pro všechny. Řekl také, že některé věci z World of Warcraft zmizí. 

Blizzard

To se týká i bývalého kreativního ředitele týmu okolo WoW, Alexe Afrasaibi. Ten měl ve hře několik itemů a NPC, všechny byly odstraněny a nahrazeny něčím jiným. Právě Alex Afrasaibi je v oné žalobě několikrát zmiňován, je velice pravděpodobné, že na něj spadne i trestní oznámení.

Jsme na konci celé kauzy. V nejbližší době by měl celý spis potvrdit soud a někteří zástupci Activision Blizzard půjdou obhájit své činy. Samozřejmě, na povrch určitě vyplavou další informace, o kterých budeme informovat. Herní novinář Jason Schreier se zavázal k tomu, že vše pomocí svých kontaktů, médií a svědkyň vyšetří a za pár dní přinese obsáhlý článek s výpověďmi. Pokud na celé věci je něco pozitivního, tak snad se problém vyřeší a soudy si posvítí i na další společnost. V blízké době podobné vyšetřování čeká Ubisoft, Riot Games a další velká studia. Snad to ale nebude v takovém měřítku jako právě u Blizzardu.

Štítky: Blizzard
Od léta 2021 redaktorem PLAYzone. Věnuji se hlavně Battle royale hře Call of Duty:Warzone a YouTube obsahu na internetu.