Přejít k hlavnímu obsahu

PREVIEW: Letní část sezóny je vyrovnaná, kdo má největší šanci na titul z 1. Tipsport COOL ligy?

16. 9. 2021 | 20:45 Counter-Strike 2 Preview
Nejočekávanější víkend tohoto měsíce je tady. Desátá sezóna 1. Tipsport COOL ligy jde do finiše a takto vyrovnaný boj jsme tu již nějaký pátek neměli. Ze čtyř účastníků vyřazovacích bojů se může zaskvět naprosto kdokoliv, komu daný hrací den sedne na jedničku s hvězdičkou. I přesto se však pojďme podívat na statistiky a říct si, u koho jsou ty šance, přece jenom, největší.
1. Tipsport COOL liga
1. Tipsport COOL liga
Zdroj: grafika PLAYzone
Kurzy na 1. zápasy
Kurzy na 1. zápasy
Zdroj: Tipsport

Semifinálové dění odstartuje v pátek v 17 hodin souboj Sampi.Tipsport a Entropiq Prague. Sampi výhrou za tři body získali lepší pozici do pick banu v tomhle zápase, ale asi se nedá očekávat, že tady se tenhle zápas bude lámat. Nebo ano? Od jejich vzájemného duelu v základní části je dělí přesně tři týdny a oba si navzájem ukradli map picky, kdy EIQ ovládli Overpass, SMP těsně zvládli Vertigo, aby rozhodující Mirage šla pro leckrovu bandu. Oba celky se však začátkem o týden později utkali také v Sazka eLEAGUE, kde zápas skončil neskutečnou dominancí a výhrou 2x 16:2 pro Entropiq Prague. Dust 2 a Vertigo byla volba pro EIQ jako stvořená.

Sampi.Tipsport míří hlavně za dlouhodobými cíli, ale v základní části překvapili druhým místem naprosto všechny, a troufneme si říci, že i sami sebe. Je ovšem pravdou, že rozdíl mezi týmy je o jediném bodu a umístění takto dopadlo jen proto, že za výhru 2:1 se udělují jen dva body, což se Entropiq Prague stalo hned pětkrát. Výher má obhájce prvenství na kontě více, což sice značí určitě nestabilitu a schopnost zakopnout s kýmkoliv, ale právě u klíčových a vyrovnaných duelů jsou samotné výhry právě to, co se počítá na prvním místě. Entropiq Prague prohráli (1:2) jen s eSubou, která v play-off jako jediná chybí. Proč by tedy stále nemohli být favoritem?

Head-to-head ze základní části podle K/D
zur1s  Česká republika1.57 1.15 Česká republika MoriiSko
queztone  Slovensko1.151.13 Česká republika AJTT
system  Slovensko1.111.07 Česká republika HONES
Darber  Česká republika1.001.02 Česká republika KWERTZZ
Rutk0  Slovensko0.870.98 Česká republika leckr

Pro některé hráče z mladé sestavy Sampi.Tipsport půjde zatím o největší zápasy jejich kariér, každá taková zkouška je zocelí. Velkým bonusem pro Sampi je fakt, že na rozdíl od Entropiq Prague (kde informace ještě není 100% potvrzena) se již několikátým dnem připravují na bootcampu a snaží se využít i tuto cestu k co nejlepšímu výkonu v oficiálních zápasech. Tohle jistě pomůže také hlavní hvězdě zur1sovi, u kterého hraje vnitřní pohoda klíčovou roli, díky níž opanoval statistiky základní části a jeho počet AWP killů na mapu je bez přehánění ohromující. MoriiSko se bude muset předvést a ukázat, že je kvalitní náhradou za oblíbence fanoušků capseNa.

Kolem a kolem, Entropiq Prague zde nejde nefavorizovat, ačkoliv se neočekává tak jednostranná bitva, jako tomu bylo v Sazka eLEAGUE. Už to totiž nejsou ti nepřemožitelní Entropiq z jarní deváté sezóny, ačkoliv jejich síla je pořád velká. Hráči jejich kalibru jsou ještě k tomu zkušení na to, aby se na důležitý zápas správně připravili. Zadarmo to ale nedostanou a pokud se Sampi dobře vyspí, budou více než rovnocenným konkurentem.

Harmonogram play-off 1. Tipsport COOL ligy
Harmonogram play-off 1. Tipsport COOL ligy
Zdroj: grafika PLAYzone
Kurzy na 2. zápas
Kurzy na 2. zápas
Zdroj: Tipsport

Druhou polovinu pátečního programu obstará vítěz základní části proti týmu, jehož hráči se ještě minuty před dohráním posledního zápasu základní části museli klepat, jestli se jich boje o medaile vůbec budou týkat. Dynamo Eclot to ale přece jenom vyšlo, ačkoliv v play-off budou za nejvíce podceňovaný tým. Tenhle titul jim totiž náleží poté, co vyšla najevo skutečnost, že ve vyřazovacích bojích nenastoupí v kompletní pětici. S týmem by už nadále neměl pokračovat boby, jehož v play-off nahradí Mix, věčný zástupce v týmech pod vedením K1-FiDy.

Dynamo Eclot dokázalo ENTERPRISE vzít v základní části mapu, což kromě Entropiq Prague nikdo jiný nedokázal. Současně ale šlo o střetnutí v úplném úvodu, kdy DNE navíc hráli ještě s hostem v podobě NEOFRAGa, tudíž si z toho po měsíci a půl nejde skoro nic vzít. Právě v tomto období proběhla většina důležitých duelů DNE, kromě EIQ ve všech případech s hostem. Těžko tak cokoliv porovnávat i proto, že když nebudeme počítat finální zápas s DEFEATERS, tak svěřenci trenéra bfulla odehráli poslední duel základní části v podstatě před měsícem. Pro zhodnocení vzájemné bilance bychom se mohli za normálních okolností ohlédnout na duel v Y-Games PRO Series, ten byl ale Dynamo Eclot zkontumován, když došlo ke kolizi zápasu jeho hráčů s českou reprezentací.

Head-to-head ze základní části podle K/D
Valencio  Česká republika1.21 1.54 Česká republika forsyy
nbqq  Česká republika1.001.40 Slovensko The eLiVe
K1-FiDa  Česká republika0.981.37 Česká republika manguss
ZEDc  Slovensko0.931.15 Slovensko MATYS
Mix  Česká republika//0.91 Slovensko Adejis

Daleko více bychom se ale měli soustředit na ENTERPRISE esports, kteří jsou podle výkonů v základní části mnohými pasováni do role favorita na titul. Před letní částí sezóny se The eLiVe a spol. odhodlali k překvapivé změně dvou hráčů, což se ale s odstupem času ukázalo jako brilantní tah. Pod taktovkou Adejise, jakožto mladého in-game leadera, to týmu neskutečně svědčí a hvězdy se mohou projevit naplno. Zatímco nové posily, Adejis a MATYS, ovládli statistiku nejčastějších zabijáků do hlavy, tak zbylá trojice se v individuálních statistikách nachází v TOP 5 základní části. Forsyy nadále prokazuje své výtečné schopnosti, už dávno to ale není jen o něm.

Kromě samotných individualit, a možná největší palebné síly vůbec, to ale ENTERPRISE šlape parádně i po týmové stránce. Dynamo Eclot by se v pátek muselo sejít opravdu všechno, aby překvapili a přes vítěze základní části postoupili do finále. V plné a sehrané sestavě bychom hovořili jinak, ale změna v kádru na poslední chvíli prostě bolí. Favorit druhého semifinále bude oproti tomu možná už vyhlížet souboj o trůn. Na něj totiž má.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.