Přejít k hlavnímu obsahu

Příliš mnoho kauz? Coca-Cola a State Farm dávají ruce pryč od Overwatch League patřící Blizzardu

7. 8. 2021 | 21:55 Overwatch
Nejen herním světem otřásá obří kauza týkající se společnosti Blizzard, což nezůstalo bez odezvy. Coca-Cola hodlá promyslet otázku sponzorství, zatímco State Farm odstranilo své reklamy ze soutěže.
Coca-Cola přehodnocuje svůj vztah k OW League.
Coca-Cola přehodnocuje svůj vztah k OW League.
Zdroj: Coca-Cola

O tom, co se v Blizzardu děje, jsme na PLAYzone již informovali. Ve zkratce se kauza týkala závažné diskriminace a sexuálního obtěžování zaměstnankyň, a to jak v pracovním prostředí, tak mimo něj. Kvůli tomu také následně skončil i ředitel Jay Allen Brack, který byl na této pozici od roku 2014. V souvislosti s problémy čelí potížím také Overwatch League. OW League může přijít o dva ze svých hlavních sponzorů – konkrétně se jedná o giganta Coca-Colu a skupinu amerických pojišťovacích společností State Farm. 

Společnost State Farm prozradila deníku Washington Post, že „přehodnocuje svůj omezený marketingový vztah s Overwatch League“, a požádala, aby byly její reklamy odstraněny ze zápasů, konajících se tento víkend. Mluvčí za Coca-Colu sice nezmínil žádné konkrétní kroky, nicméně potvrdil, že o obvinění proti Blizzardu vědí a v současnosti „spolupracují se svými partnery v Blizzardu, protože na okamžik poodstoupí, aby přehodnotili budoucí plány a programy.“

Zásadní krok učinil také T-Mobile, který byl odstraněn z webových stránek Overwatch League a Call of Duty League. Sice toto odstranění nijak nekomentoval, ale můžeme se domnívat, že se od Blizzardu distancuje kvůli problémům, jimž čelí. Zaměstnanci Activision Blizzard požadují důrazné změny ve společnosti a jejich snaha nese ovoce. Svůj vliv na možné změny budou mít ale také (a možná spíše) podobné reakce ostatních společností na korporátní úrovni. Načasování událostí pro OW League není zcela ideální, v září se konečně mají po více než roční pauze začít konat zápasy naživo pro play off a Grand Finals.  

CEO Bobby Kotick slíbil, že „lidé budou nést odpovědnost za své činy“, a prohlásil, že propuštěni budou nejen pachatelé, ale také všichni manažeři a lidé na vedoucích pozicích, kteří narušují vyšetřování těchto záležitostí. Nezbývá než čekat, jak se dál bude kauza vyvíjet a zda se objeví nějaké další skutečnosti. Obvinění nejen ze sexuálního obtěžování se bere vážně – podobnému čelil i CEO Riot Games Nicolo Laurent, jehož obvinila bývalá asistentka. Vyšetřování nakonec neodhalilo žádný důkaz, nicméně společnost Alienware mezitím odstoupila od sponzorské dohody s Riotem kvůli obavám o veřejný obraz vývojáře her uprostřed obvinění z obtěžování a dalších kontroverzí.  

Zdroj: pcgamer.com
Štítky: Blizzard, Coca-Cola