Přejít k hlavnímu obsahu

Twitch uzavřel dohodu, aby ochránil streamery před napomenutími kvůli DMCA

25. 9. 2021 | 08:00 Twitch.tv Twitch
Po dlouhém jednání, zahrnujícím DMCA napomenutí, Twitch oficiálně dospěl k dohodě s National Music Publishers’ Association. Má to napomoci zamezení náhodných trestů, kterých se content creatorům v minulosti dost hojně dostávalo.
Twitch
Twitch
Zdroj: PLAYzone

Twitch streameři se dlouhou dobu potýkali s problémy kvůli autorským právům a často dostávali napomenutí a bany i za roky stará videa. Platforma se sice situaci snažila řešit, ale sama uznala, že ne vždy jednala zcela vhodně, neboť panovalo zmatení, co vlastně dělat. Twitch vstoupil do jednání s NMPA (ve volném překladu Národní asociací hudebních vydavatelů) a přinesl zprávy, které některé jistě potěší. 

„S nadšením oznamujeme, že jsme uzavřeli dohodu s NMPA o vybudování produktivních partnerství mezi Twitchem a hudebními vydavateli,“ oznámil Twitch prostřednictvím e-mailu. V tom dále platforma objasňuje, že mají nový nahlašovací proces, který umožňuje držitelům hudebních práv zvolit si určité možnosti použití jejich hudby. Twitch tvrdí, že tento nástroj je flexibilnější a více odpouštějící k tvůrcům, kteří omylem použijí licencovanou hudbu během svých streamů. 

Když creator obdrží nahlášení na svůj obsah, bude postupováno dle následujících kroků. 

  • Podobně jako v případě DMCA platforma projde nahlášení a zkontroluje jejich úplnost
  • Na rozdíl od DMCA dá creatorům šanci napravit přestupek tím, že nejprve dostanou varování:
    • VOD a klipy, obsahující neautorizovanou hudbu, budou odstraněny.
    • Pokud živý přenos zahrnuje flagrantní použití hudby, jako je rebroadcasting hudebních koncertů a skladeb před vydáním, může platforma také vydat varování nebo trest v závislosti na historii tvůrce tohoto druhu používání hudby
       
Twitch e-mail
Twitch e-mail
Zdroj: Twitch

E-mail je zakončen varováním, aby content creatoři nepouštěli hudbu, k níž nevlastní potřebná práva. „Tím porušujete práva hudebních tvůrců a odporujete úkolu Twitche podporovat všechny tvůrce.“  

Alespoň v něčem se situace jednoznačně posunula k lepšímu a platforma má jasno, jak se bude postupovat v případě, že někdo nahlásí nezákonné použití hudby. Streameři mají naštěstí vždy možnost obrátit se na jiné platformy, které jim nabídnou alternativu hudby, u které není kontrolovat vlastnická práva.

Zdroj: dexerto.com
Štítky: DMCA, Twitch