Přejít k hlavnímu obsahu

Velký rozbor éry Entropiq! Byl Double opravdu krysou?

6. 8. 2021 | 10:36 PUBG: Battlegrounds
Spolu se zprávou o rozpadu nejúspěšnějšího domácího PUBG týmu se roztrhlo vyjádření hráčů k dané situaci. Hawki a RedgieBeardo se tvrdě opřeli do Doubla, kterého označili za krysu! Double ve svém vyjádření naopak tvrdí, že oba hráči neměli dostatečnou výkonnost. Toto drama zbytečně pošpiňuje celkem úspěšnou éru tohoto týmu.
Entropiq PUBG tým
Entropiq PUBG tým
Zdroj: Entropiq

Včera odpoledne byl oznámen konec PUBG sekce týmu Entropiq. Spolu s touto zprávou, a pravděpodobně i díky ukončení smluv, které vázaly hráče k mlčenlivosti, se objevily různé verze a vzniklo velké drama ohledně rozpadu tohoto týmu. V první řadě je důležité zmínit, že kromě Matěje "Nowikka" Krmely, který se jako jediný k danému tématu nevyjádřil, mají hráči zřejmě nevyřízené účty, když se po tomto oznámení zachovali tak, že se rozhodli tahat po sociálních sítích a streamech špíny na dění v týmu. 

V oficiálních příspěvcích na sociálních stránkách týmu Entropiq je řečeno, že organizace respektuje přání týmu nepokračovat v současné sestavě. To spolu s tím, co se odehrálo na sociálních sítích a streamech hráčů, přispívá k tomu, že s největší pravděpodobností byly hlavními problémy důvěra a komunikace týmu. Tento fakt zmiňuje i jeden z bývalých hráčů ve svém obsáhlém příspěvku na sociálních sítích, ke kterému se dostaneme později.

Co se výsledků týče, je nutno říci, že tato sestava na domácí scéně uspěla tam, kde bylo potřeba. Ač jeden z titulů získali pod organizací eXtatus v roce 2019, v dresech týmu Entropiq triumf v roce 2020 zopakovali. Na domácí scéně se ve všech menších turnajích kvalifikovali do finále, někdy vyhráli, někdy našli přemožitele, ale v této battle royale hře nelze vyhrát všechny turnaje, zóna hold někdy nepřeje. Tým tedy mohl být na domácí scéně spokojený, důležité turnaje ovládl a vybudoval si pozici domácí jedničky. Jedinou jizvou zůstává letošní Grunex Masters, ve kterém tým Entropiq obsadil až 4. místo. Jednalo se prozatím o jediný větší turnaj tohoto roku na domácí scéně, a nechyběl zde žádný z předních domácích týmů. Pokud jste sledovali hry pozorně, mohli jste si všimnout, že Entropiq se neprezentoval moc týmovou hrou a většinu akcí se snažili řešit individuálním skillem. Přesto, jak se již zmínilo, pokud vám jeden turnaj nevyjde, nic hrozného se neděje.

Na evropské scéně bylo účinkování tohoto týmu komplikovanější. V Evropě existuje větší konkurence, většina velkých turnajů (PCS a ESL) má omezený počet kvalifikovaných týmů. Jednak je spoustu slotů rezervovaných pro pozvané týmy (Liquid, FaZe a další), kvalifikace jsou dále často rozděleny na více regionů, čímž se počet slotů pro daný region opět redukuje. Entropiq se v poslední době dokázali dostávat do uzavřených kvalifikací, tato fáze ale mnohdy pro tento tým znamenala konec. Jedinou světlou výjimkou byly obě ESL Masters. V obou splitech se týmu podařilo dokráčet do grandfinále, ale ani jednou nenakoukli do TOP 10. Pro tým, který by se snažil zaměřovat na domácí scénu, by to byl obrovský úspěch, ale nikoliv pro tým, který se snaží postoupit na mistroství světa.

Samotný zakladatel této organizace Martin Kabrhel se nesnaží zaměřovat na domácí scénu, své dílo chce prezentovat hlavně v Evropě. I to byl důvod, proč angažoval aktuálně 17. tým světa ve hře CS:GO, jde o reklamu s obrovským potenciálem pro tuto organizaci. Problémy ze svého úhlu pohledu popisuje již bývalý hráč Entropiqu Dominik "Hawki" Gryga, a to v hodně obsáhlé, ale slovo od slova zajímavé podobě.

Jako hlavní příčinu problému vidí hráče Vojtěcha "Double" Ptáčka, který ke konci roku 2020 po neúspěchu v kvalifikaci na PCS požadoval týmové změny v sestavě, jelikož dle jeho slov nebylo možné dosáhnout lepších výsledků s aktuální sestavou. Svůj názor na danou situaci vyjádřil samotný Double, ale i další hráč sestavy Filip "RedgieBeardo" Tutko pomocí svých Twitch kanálů. Záznam vyjádření ze strany Redgieho naleznete zde, zatímco vyjádření Doubla naleznete na tomto odkaze.

Je trošku zarážející, že Double ve svém vysílání osočil svého bývalého trenéra a manažera týmu, nicméně právě tito lidé spolu s mentálním koučem byli hlavními osobami, kteří měli rozporám v týmu, případně dalším neshodám po oznámení, zabránit. Navíc jsou to i lidé, kteří by případnou nízkou výkonnost Redgieho a Hawkiho měli řešit. Jak Double zmínil, Entropiq byl jednou z mála organizací podporující PUBG jako full-time na světě, daní lidé se tak mohli bát ztratit své pracovní místo a nemít motivaci tyto problémy řešit. Ač je situace jakákoliv, každý z čtenářů by si na toto drama měl udělat obrázek sám. Více nám určitě naznačí budoucnost. Uvidíme, který hráč se dokáže znova prosadit a pro kterého to bude poslední, poměrně úspěšná, část kariéry v PUBG.

Jedno je však jisté. Spolu s oficiálním oznámením na Twitteru vyšel další příspěvek s tím, že více informací přijde již brzy. Vzhledem k tomu, že Matěj "Nowikk" Krmela oznamuje, že v týmu jako hráč zůstává, můžeme spekulovat o novém složení. Vydá se Entropiq zahraniční cestou jako v případě CS:GO nebo neúspěšné Valorant sestavy? Nebo se zkusí složit nový čistě domácí supertým? Nabízí se i možnost picknutí vysoko postaveného EU týmu v PGC žebříčku, a to Redline, který jako jediný z top týmů nemá organizaci. S velkou pravděpodobností by to totiž znamenalo možnost vidět Entropiq organizaci na mistroství světa v PUBG!

Velký kluk milující Esport.... Jo a taky jídlo!