Přejít k hlavnímu obsahu

Hráči chystají protest proti Blizzardu na nadcházejícím BlizzConu

17. 10. 2019 | 09:00 Hearthstone
Koalice aktivistů a hráčů (a hráčských aktivistů) plánuje na blížícím se BlizzConu, největší pravidelné konferenci společnosti Blizzard, „deštníkový protest“. Protestovat chtějí proti cenzuře hráče Hearthstone, který vyjádřil podporu hongkongským protestantům, již podporují demokracii. Blitzchung totiž pochází z Hong Kongu.
HK
HK

Nezisková organizace jménem Fight for the Future (v překladu Bojujte za budoucnost) organizuje kampaň jménem „GamersForFreedom.com“, ta má sledovat společnosti, které veřejně přislíbily, že nebudou cenzurovat hráče, jako tomu učinil právě Blizzard. Povolává hráče, aby se objevili na BlizzConu, ten začíná již 1. listopadu v Kalifornii. Tam mají protestovat proti cenzurování, jehož se společnost dopouští. Protest na BlizzConu je pojmenován podle prodemokratického protestu v Hong Kongu z roku 2014. 

Evan Greer, zástupce ředitele Fight for the Future, ve svém prohlášení uvedla:

Tohle jen tak nezmizí. Blizzardu a dalším společnostem, jež cenzurují kvůli autoritářským vládám, to jen tak neprojde, (…) uděláme z nich příklad, aby bylo jisté, že všem společnostem známým pro to, že pro peníze navíc zahazují lidská práva a svobodu projevu, jako by nic neznamenaly, to nebude tolerováno.“

Fight for the Future již v minulých letech úspěšně zorganizoval několik velkých protestů, včetně největších internetových kampaní, které podporovaly internetovou neutralitu.

Koalice založila Discord, aby mohla svůj protest plánovat. Zatím je tento Discord relativně malý, ale Greer doufá, že lidé přijdou v cosplayích, s cedulemi či kreativními tričky. Protest je zatím ve svých počátcích, Fight for the Future však již v minulosti dokázalo, že dokáže zmobilizovat mnoho lidí ve jménu svobody internetu.

Greer vyjádření poté doplnil i produktový ředitel Fight for the Future, Dayton Young:

Žádný hráč by neměl být trestán za to, že se podělil o svůj pohled na politiku a lidská práva. A žádná herní společnost by nikdy neměla banovat nebo trestat hráče za to, že hájí svou politickou svobodu. Vyzýváme všechny herní vývojáře a vydavatele, aby se veřejně zavázali podporovat práva svých zákazníků, zaměstnanců a fanoušků , aby mohli svobodně vyjadřovat své přesvědčení v Americe, Hong Kongu, Číně a po celém světě,

Co se vlastně stalo? 

Jak již PLAYzone informoval, hráč Hearthstone Blitzchung vyjádřil v pozápasovém rozhovoru v HS Grandmasters podporu hongkongským protestům, což vedlo k jeho vyloučení ze soutěže velmistrů, tím přišel i o nárok na prize money, navíc mu byl udělen roční zákaz hraní. Vyhozeni byli i komentátoři, kteří s ním v inkriminovaný moment rozhovor vedli.

Blizzard pravděpodobně nečekal, že tento akt spustí vlnu nevole nejen v Hearthstone komunitě. Hráče, ale i některé zaměstnance Blizzardu rozzuřilo, že společnost cenzurovala hráče a zdá se, že čínské vládě prokazuje úctu. Hráči chystají masové protesty, zatímco zaměstnanci každý den protestují v kampusu firmy.

O zprávě informovala nejrůznější média, jednalo se také o „žhavé“ téma na sociálních sítích. Někteří hráči například vyzývali k bojkotu produktů od Blizzardu, nebo vzniklo plno memů, reagujících na nastálou situaci a kritizujících společnost. O několik dní později Blizzard zareagoval a Blitzchungův trest zmírnil. 

Vyjádřil se samotný prezident Blizzard Entertainment, J. Allen Brack, který uznal své pochybení. Omluvil se a uvedl, že Blitzchung obdrží prize money a zákaz hraní mu byl snížen na půl roku. Snížení trestu se dočkali také komentátoři, kteří s vyloučeným hráčem po zápase rozhovor vedli. Prezident si však stál na svém, že si zúčastnění trest zaslouží. Za potrestáním prý je porušení pravidel, nikoliv obsah jeho zprávy

Na Blitzchungově straně

Blitzchungovi vyjádřilo svou podporu mnoho lidí z celé esportové komunity. Na jeho stranu se postavil například vítěz Hearthstone Wold Championship z roku 2014, James „Firebat" Kostesich.

Souhlasím, že to neměl dělat. Je to jasně proti pravidlům Grandmasters. Ale rozhodně je směšné to, jaký trest dostal. Myslím, že je za tím ještě něco jiného, asi z něj chtějí udělat příklad nebo tak něco, protože to zkrátka nedává smysl. Podle mě je hrozné ho takhle trestat, vždyť tak úplně zničí jeho Hearthstone kariéru, nebo se o to aspoň snaží. Je to smutné. Kéž by své hráče více podporovali. Nemám dobrý pocit z toho, že používají hráče jako příklad.

Potrestaného hráče se zastal i známý Hearthstone streamer, hráč a caster Brian Kibler. Vydal prohlášení, v němž popsal trest jako „neuvěřitelně tvrdý". Zároveň některé šokoval novinkou, že již nebude působit ve finále Grandmasters na BlizzConu, pokud se něco nezmění.

O situaci promluvil v televizi ve Fox News i expert na esport Rod „Slasher" Breslau. Situaci porovnal se situací v americké NBA Rockets GM, který sdílel na svém Twitteru meme podporující Hong Kong.     

Blizzard byl dokonce ostřejší než NBA a zašel dál při potrestání hráče. Hráči jsou pravděpodobně jedni z nejvíce digitálně „zakotvených" lidí na světě a pokud chtějí opravdu protestovat proti tomu, co tato společnost udělala, Blizzard si to jistě zaslouží.

Ačkoliv byl Blitzchungův trest zmíněn, hráči stále přijde 6 měsíců jako dlouhá doba a není si jistý, jestli se k hraní Hearthstone vůbec vrátí. Plánuje si vzít nějaký čas na odpočinek a teprve se rozhodne, zda v soutěžení zůstane. 

Zdroj: vice.com