Přejít k hlavnímu obsahu

Jakub "dOllaR" Navrátil: Klíčovým bude mít nahrané hry na současném map packu

3. 8. 2020 | 18:09 StarCraft 2
Vítejte u pravidelných ozhovorů s členy klanu aP-. Tato série vznikla při příležitosti startu nové BWCL sezóny a postupu aP- do vyšší ligy v této soutěži. Dnes se dá mluvit o těžké váze mezi hráči. Několikanásobný vítěz turnajů WaL, velmi úspěšný hráč s velmi slabým PC a také vstřícná oběť otázek od Evilbringera, to je sám dOllaR.
dOllaR
dOllaR

Je tu miniaturní možnost, že tě některý z čtenářů nezná, tak nám prozraď něco o sobě.

Jmenuji se Jakub Navrátil, bylo mi 29 let a Brood War hraju cca od roku 2006, přesně si už nepamatuju, kdy mi ho ukázal kamarád na konci základní školy. Hrál jsem i řadu jiných PC her, převážně strategických, ale BW mě nadchlo tím, jak už v té době mělo zajímavou historii a svojí komplexností. Rozhodně se tedy nemůžu pasovat do role pravých oldschoolerů, kteří byli u BW od začátku. Já když jsem začal hrát, tak byla česká scéna brutálně rozjetá a já byl totální noob. Vždycky mě ale motivovalo se zlepšovat a bylo super mít kolem sebe spoustu lepších hráčů, od kterých jsem se mohl učit. Mimochodem já hrál původně pouze singleplayer SC bez datadisku. A když jsem měl první internet (dost pozdě), tak jsem objevil fórum Broodwar.info a můj první post do diskuze bylo něco ve smyslu: „Čau lidi, věděli jste, že StarCraft má i nějaký datadisk?“ – a to jsem nemyslel jako trolling.

To asi měli radost, nicméně sousloví "totální noob" už k tobě nějaký čas nepasuje. Napadlo tě někdy, že se staneš jedním ze základních kamenů nejlepšího CZ/SK klanu a že se dokonce podíváš i do nároďáku?

Popravdě jsem nad tím nikdy takhle nepřemýšlel, ale můžu říct, že tohle nikdy nebylo mým cílem. Jsem hodně soutěživý a když něčemu věnuju čas, chci to dělat pořádně. Věřím, že kdybych začal hrát dříve, tak bych v hlavní éře určitě byl vidět. Srovnávat současnou scénu s tím, jak byla dříve nejde (čímž automaticky neříkám, že dřív hráči hráli líp, tohle porovnání by dost pokulhávalo z celé řady důvodů). Každopádně je fajn mít možnost hrát vyrovnané hry s nejlepšími CZ/SK hráči současnosti a občas sem tam něco vyhrát. S tím kolik mám nahráno, včetně řady přestávek, by asi byla ostuda, kdybych teď nic neuhrál.

Ty jsi mimo svých výkonů známý také tím, že na rozdíl od tebe, tvůj laptop, na kterém hraješ, patří výkonově spíš do důchodu. Jak se vyrovnáváš s tím, že i v tomto máš poměrně výrazný handicap?

Člověk si zvykne na ledasco, ale když je lag / hra se trhá, tak je to o ničem. Já jsem hrozně citlivý na nastavení mojí myši a klávesnice a celkově celého setupu (stůl, monitor, židle). Vždy obdivuju lidi, co přijdou do herny a na cizím vybavení na první dobrou hrají tak z 90 % dobře jako z domova. Já bych hrál tak na 30 maximálně. Teď, co mám za setup doma, tak je to celkem hratelné, takže se nebudu na nic vymlouvat, jsem asi spíš líný do něčeho investovat a zvykat si na něco jiného. Mám docela strach o svoji klávesnici, která už asi nejde koupit, takže až odejde, tak s ní odejde asi moje chuť hrát. (smích) V ČR jsem 2x koupil produkt, který měl stejný název a obrázek v eshopu, ale klávesnice byla diametrálně jiná, tak jsem ji reklamoval. Je fakt, že občas je frustrující když se mi hra seká, laguje a soupeř takový problém nepociťuje, což je dle mé zkušenosti možné. Musím holt jen doufat, že to pojede tak jak má. Bohužel mi současné vybavení neumožňuje streamovat, což by mě asi i bavilo.

Když už jsi nakousl LANku – ty bydlíš, pokud se nepletu, ve Skotsku? A nedávno se konala LAN v Praze, kam jsi také dorazil. Jak se ti tam líbilo?

Ano, už skoro 3 roky žiju ve Skotsku. Jsem rád, že jsem trefil návštěvu Prahy zrovna na LANku, byla to parádní akce, je super po dlouhé době vidět spoustu známých tváří. Byl jsem teď 3 týdny v Praze a LANka byla takovým vyvrcholením mé návštěvy. Před samotnou LANkou jsem cca měsíc defacto vůbec nehrál, tak jsem si chtěl jen dobře zahrát a neměl jsem žádné ambice. Se svými hrami jsem nebyl spokojený, výhry byly v křeči a nehrálo se mi vůbec dobře, takže jsem rád, že mě Devil vyndal, protože tím ukončil mé utrpení. Mně nevadí prohrát, když mám ze svých her dobrý pocit, na druhou stranu si neužiju výhru, když je to v křeči a nehraje se mi dobře. Ještě bych chtěl podotknout, že naštěstí netrpím tak silným "Krocanovým syndromem", takže přítomnost lidí mě nerozhodila, ale spíš celkový ten setup (viz výše), hlavně klávesnice. Každopádně bych řekl, že akce se vydařila a pokud to trefím i příště, tak rád dorazím.

Teď k našemu hlavnímu tématu, BWCL. Jak bys zhodnotil výsledek minulé sezóny a jak vidíš naše šance v té nadcházející?

Upřímně musím říct, že C divize mě příliš moc nevzrušovala, ale i přesto jsem se snažil chodit poctivě na CW, pokud to čas dovolil. Na druhou stranu i v C jsme potkali řadu solidních týmů a hráčů. Postup do divize B mě potěšil a myslím, že to bylo zasloužené. Máme velmi výkonný tým, bohužel však máme dosti nepředvídatelnou sestavu. Osobně si myslím, že tuhle sezónu bude úspěch, pokud se udržíme ve středu tabulky. Myslím, že klíčovým bude mít nahrané hry na současném map packu a být alespoň trochu ve formě, pak máme solidní šance. Pokud se nepletu, tak hrajeme s řadou týmů ze zemí, kde se dají očekávat lagy, tak to asi bude také chtít zohlednit do herního stylu.

Ano, lagy se opravdu bohužel očekávat dají. Co ten map pack, jak se tobě líbí mapy do BWCL?

Řadu z těch map jsem nikdy nehrál, či mám nahrán počet her, který by se dal na prstech jedné ruky spočítat, takže asi tak. Tím neříkám, že se jedná o blbé mapy. Bude na tom holt třeba asi zapracovat no.

Máš pro nás nějaké slovo závěrem?

Jsem rád, že se za poslední rok česká scéna trochu oživila, tak si přeju, ať to ještě nějakou dobu vydrží.

Štítky: dollar, BWCL
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.