Přejít k hlavnímu obsahu

Legenda americké LCS končí kariéru! Co Bjergsena čeká teď?

25. 10. 2020 | 10:14 League of Legends
Søren “Bjergsen“ Bjerg nebyl jen hlavní hvězdou TSM, ale jedním z největších jmen světa League of Legends. V emotivním videu však Dán oznámil ukončení jeho hráčské kariéry a přesun na pozici hlavního kouče pro rok 2021.
Bjergsen
Bjergsen

Na svůj první start na kompetitivní úrovni musel čekat, protože kvůli věku nenastoupil se svými Copenhagen Wolves do ligy úplně od začátku. Velmi brzy ale týmu pomohl třeba legendárním pentakillem za Syndru. Brzy se ale Bjergsen přesunul z EU LCS přes velkou louži a stal se teprve druhým Evropanem, který kdy do Ameriky přestoupil. Tehdy ani on sám nemohl tušit, že v Team SoloMid zůstane ještě dalších 6 let. Tehdy v sestavě vyměnil majitele organizace Reginalda a s TSM získal 6 severoamerických titulů, čtyřikrát dostal cenu MVP pro nejlepšího hráče splitu a pětkrát se zúčastnil světového šampionátu.

Tato kapitola ale končí, protože se legendární dánský midlaner rozhodl ukončit kariéru aktivního hráče. Z LCS ale Bjergsen jen tak nezmizí, protože se rychle přesune do role hlavního trenéra. Bjergsen navíc má stále podíl i v samotné organizaci, takže motivací zůstat s TSM bylo určitě spoustu. Podle prvotních informací nemá místo v sestavě jisté v podstatě nikdo, ale údajně se už nepočítá s toplanerem Broken Bladem či supportem Biofrostem. Tím pádem by se u TSM uvolnil i druhý import spot a bude zajímavé sledovat, jak se ho Bjergsen rozhodne využít. 

Bjergsen se nechal slyšet, že nad přechodem do pozice kouče přemýšlel již dlouho a existovala dokonce šance, že by nenastoupil ani do letošního letního splitu, ale chtěl ukončit kariéru dobrou sezónou, což se mu výhrou summer splitu LCS podařilo. V play-off sérii proti Golden Guardians pojmul tento midlaner celkem 22 z 25 banů, ale i přesto dokázal TSM dotáhnout k vítězství. V play-off se Bjergsenovi dařilo opravdu skvěle, o čemž svědčí také to, že v každé vyhrané sérii obdžel cenu MVP, kterých vzhledem k brzkému pádu do pavouku poražených bylo celkem pět. Naposledy se Bjergsen jako hráč představil na letošních Worlds, kde se bohužel TSM nedokázali dostat ze skupiny a se skóre 0:6 skončili na čtvrtém místě.

Současná oficiální sestava TSM:

 Německo Sergen "Broken Blade" Çelik (Top)
 Spojené státy americké Mingyi "Spica" Lu (Jungle)
 Spojené státy americké Yiliang "Doublelift" Peng (AD Carry)
 Kanada Vincent "Biofrost" Wang (Support)
 Švédsko Erik "Treatz" Wessén (Support)

 Dánsko Søren “Bjergsen“ Bjerg (Hlavní trenér)