Přejít k hlavnímu obsahu

Rozhovor s Hawkim o postupu do PEL Contenders či odchodu z eXtatus

19. 7. 2019 | 15:03 PUBG: Battlegrounds
Pro eXtatus jde o lehce rozporuplné období. Nejprve jeho PUBG tým neuspěl na PLAYzone Challenge, následně se zaskvěl postupem do druhé nejvyšší evropské ligy, na což navázal následný odchod celé sekce. Více jsme si o těchto tématech popovídali se zástupcem týmu, Dominikem "Hawki" Grygou.
Dominik "Hawki" Gryga
Dominik "Hawki" Gryga

Nejprve se zeptám na celý kvalifikační proces v PEL Open. Jak probíhal? Měli jste tam nějakou krizi?

Myslím si, že open částí jsme prošli bez větších problémů. Jediná komplikace co nastala, tak bylo, když jsme část jednoho kola museli hrát ve dvou, jelikož se zbytek týmu nestihl včas vrátit z LANky. Jinak jsme s přehledem prošli všemi koly z TOP3. Poté ve Stage 2 bylo trochu hektické, když se data kryla s Kejdoranovou dovolenou a musel si tedy vzít počítač s sebou do Itálie a odehrát to z hotelu. Sice nestíhal první tři hry série, ale měli jsme připraveného skvělého náhradníka a mistra Slovenska v pití vodky na čas – Romcekka.

Uprostřed cyklu jste zavítali na PLAYzone Challenge. Jak jsi vnímal tenhle turnaj a váš výsledek?

PLAYzone Challenge byla určitě nejlepší LAN akce, na které jsem kdy byl. Od organizace po atmosféru nejde nic vytknout. Možná jen trošku méně dotažená afterparty, kterou ale vylepšil zdejší barber, který "odrovnal" jednoho člena Inside Games, který následně přebarvil chodník. Kdo byl přítomen, pochopí. Měli jsme za cíl se umístit v TOP3, ale nakonec to nevyšlo a skončili jsme až pátí. Jelikož nemám v plánu se vymlouvat, tak bude stačit říct to, že jsme se špatně adaptovali.

Kdy jste si začali uvědomovat, že postup do PEL Contenders může být klíčovým zlomem ve vaší kariéře?

Hrajeme spolu už dost dlouhou dobu a otevřít si dveře do Evropy byl samozřejmě sen každého z nás, ale zatím bych to zlomovým bodem nenazýval. Uvidíme, kam až se dostaneme.

Dominik "Hawki" Gryga

Finální kvalifikace do PEL-C byla opravdu krátká. Co jsi očekával od zvoleného formátu?

Mně osobně to přišlo naopak jako dost dlouhá cesta, kterou jsme nejednou pokazili. Když budu počítat i předešlé open kvalifikace, ve kterých jsme ještě měli starou sestavu a jiného in-game leadera, tak nás to stálo přes půl roku snažení. V první jsme vypadli hned v 1. kole, v té druhé jsme to dotáhli jen do 4. kola a až když jsme vyměnili arSHA, bývalého člena a callera, na jehož místo jsme vzali Kejdorana, tak jsme byli schopni postoupit. Pozici callera poté obsadil Double. Formát se mi líbil od samého začátku, jelikož je hra hodně založená na RNG faktoru, tak vždy uvítám BO6 a více. Navíc vždy postupovala polovina lobby, což na RNG faktoru také ubírá. Takže za mě velké plus.

Co bylo to klíčové, že jste po Erangelu začali získávat jedno umístění za druhým a měli jste postup jistý?

Jako tým si uvědomujeme, že Miramar hrajeme mnohem lépe než Erangel a když se nám povedlo získat dobré umístění, tak nám to přineslo takový ten "klid v mysli a slunce v duši" a hrálo se nám mnohem lépe a klidněji. Takže bych řekl, že klíčové bylo to, že jsme se po této vydařené hře dostali na bodový náskok před poslední postupovou příčkou a mohli hrát více agresivněji.

Jak bys celkově zhodnotil vaše výkony v posledních týdnech či měsících? Vnímáš velký posun?

Jako tým jsme se hodně posunuli a myslím si, že dosavadními výsledky v turnajích to i dokazujeme. Sedli jsme si jak ve hře, tak jako kamarádi IRL. Snad se tímto tempem budeme zlepšovat i nadále a dokážeme to, že jsme nejlepší tým z Česka a Slovenska.

A co říkáš na Inside Games, kteří to urvali opravdu až v poslední hře? Příliš se jim totiž nedařilo.

Všichni víme, že Inside Games na to mají, jak už nám víceméně i dokázali. Sice je tentokrát zachránilo to, že na poslední chvíli byl změněn počet postupujících z 9 na 10, ale věřím, že se poučí ze svých chyb a v Contenderu ukážou, že postup nebyla náhoda. Doufám tedy ve společný postup na LAN v Berlíně.

ZweiTap

Hned po turnaji jste oznámili odchod z organizace. Bylo to už předem v plánu? Jaký je ten hlavní důvod?

Už když jsme do eXtatusu před půl rokem nastupovali, říkali jsme vedení, že se nechceme nijak dlouhodobě vázat a pokud bychom se kvalifikovali do evropské ligy, tak odejdeme. S tímto eXtatus souhlasil. Tudíž poté co jsme v neděli postoupili do 2. nejvyšší ligy Evropy, tak jsme s klukama ohlásili odchod. Shodli jsme se na tom, že hledání organizace během toho, co už pod jednou organizací jsme, je dětinské. Hlavním důvodem odchodu je to, že se chceme pokusit postoupit na vyšší level a najít organizaci, která by byla schopna nám zajistit platové podmínky. Doufáme, že se nám podaří uchytit v zahraničí, ale jelikož není moc organizací, které podporují PUBG na úrovni, na které aktuálně jsme, nevyvracím to, že je šance, že zůstaneme na tuzemské scéně. Jak už jsem říkal, uvidíme, kam nás to dovede. Každopádně to riziko, že jsme aktuálně na nule, co se MČR bodů týče, tudíž MČR nemáme vůbec jisté, jsme ochotni podstoupit. Tímto chci zároveň ještě jednou popřát organizaci eXtatus jen to nejlepší do budoucna a snad s jejich budoucí sestavou změříme síly na MČR.

Dokážeš říct, jestli už máte nějaké seriózní nabídky? Vidíš to spíš na domácí organizaci nebo zahraničí?

Nemáme a ani při odchodu z eXtatusu jsme neměli žádnou nabídku. Každopádně na tuto otázku jsem už víceméně odpověděl.

Co bys chtěl na závěr vzkázat našim čtenářům?

Asi jen to, že se budeme snažit reprezentovat CZ/SK scénu, jak jen bude v našich silách. A snad nám budou moci fanoušci fandit na nadcházející LANce v Berlíně, přičemž naší přípravu můžou všichni sledovat buď na mém streamu, nebo u Redgieho. Popřípadě veškeré info dávám každý den na svůj Instagram.

NVIDIA
Štítky: Hawki, ZweiTap, eXtatus
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.