Přejít k hlavnímu obsahu

spajKK o Nations Royale: Děkuji celé komunitě, že ukázala to srdce, které v reprezentaci máme!

6. 12. 2019 | 17:21 PUBG: Battlegrounds
Druhé vydání soutěže GLL Nations Royale má za sebou celou online část, ze které Česká republika dokázala postoupit mezi nejlepší čtyřku. Tohle umístění už nám garantuje zisk alespoň dílčí části prize poolu, o tom ale tohle klání primárně není. O tom a mnohem více se rozpovídal generál spajKK, kterého čeká cesta na finále do Stockholmu.
eSuba spajKK
eSuba spajKK

Ani jednou jsi ještě nechyběl na žádném PUBG reprezentačním klání. Co to pro tebe znamená?

Znamená to pro mě hrozně moc. Vždy rád reprezentuji Českou republiku a rozvíjím, stmeluji tím naší komunitu.

Hraje pro tebe osobně nějak roli, že turnaj nemá žádný přehnaný prize pool a jde primárně o čest?

V těchto turnajích vůbec neřeším prize pool, i když se letos hraje o 30 tisíc dolarů, což je obrovská částka, tak bych jako generál českého nároďáku k tomu přistoupil úplně stejně.

Co říkáš na samotný formát 32vs32? Je z tvého pohledu divácky zajímavější než klasické Squad boje?

Ze začátku jsem z toho měl velký strach, říkal si, jak velký to bude chaos, ale nakonec se ukázalo, jak 32vs32 může být divácky atraktivní forma, kdy po zápase s Tureckem mi psala spousta lidí, že tak intenzivní a nervy drásající PUBG neviděli.

eSuba spajKK

Proveď nás procesem, kdy jsi byl zvolen generálem a měl sis k sobě zvolit kompletní 32členný tým.

GLL tým mě oslovili s nabídkou být generálem pro Českou reprezentaci, což jsem bez sebemenšího zaváhání přijal a ihned se do toho obul. Vyhledal jsem si veškeré statistiky hráčů a týmů za posledního půl roku a začal jsem oslovovat hráče, kteří si to za poslední sezónu zasloužili, obětovali tomu spoustu času a zároveň vynikali. Bral jsem to jako takovou malou odměnu všem hráčům, kteří do toho za poslední období dali maximum. 

Je pro tebe zklamání, že se Slováci nedokázali vzchopit a poskládat nejsilnější možný výběr?

Tohle je hrozně moc o lidech. Nations Cup je zrovna turnaj, kde by všechny hádky a pomluvy měly jít stranou, komunita se měla stmelit, poskládat co nejsilnější tým a ukázat Evropě, že na to mají!

S jakými očekáváními jsi do Nations Royale vstupoval? Byl postup na LAN finále tím hlavním cílem?

Pro mě bylo hlavním cílem dát opět dohromady komunitu, která je rozdělená na několik táborů, různě na sebe nadávají, ten nechce hrát s tímto a ten zase s tímhle. Zde jsem všem vybraným hráčům jasně řekl, že teď jdou všechny tyto věci stranou, teď jsme jeden tým, jedna reprezentace, která jde ukázat jak CZ/SK komunitě, tak Evropě, že je silná a ne prostomyslná, kdy jediné, co dokážou, je se dohadovat. LAN finále je jen taková malá třešnička na dortu, kdy bych byl radši, kdyby se mnou jela celá reprezentace a ne jen já sám.

Jak jste se konkrétně připravovali ještě před turnajem? Proběhly třeba nějaké scrimy, porady?

Snažil jsem se obepsat všechny generály zemí, kteří byli do tohoto turnaje pozvání, avšak se mi podařilo domluvit scrimy pouze proti Italům a Kosovu. Oba tyto zápasy jsme vyhráli 3:0, nebyly to těžké zápasy, avšak jsme dokázali najít chyby, které jsme částečně do play-off dokázaly napravit. Před samotným vypuknutím NC jsme udělali velkou poradu, kde jsme si řekli, co a jak, co můžeme očekávat, na co si dát pozor a jako generál jsem se snažil všem hráčům přednést myšlenku, kterou jsem zmínil v odstavci výše.

První dva zápasy byly jednoznačné, ale Turecko vám už dalo zabrat. V čem byl ten zápas jiný?

Turecko dle mě stále patří mezi jedny z nejlepších v Evropě. Individuální skill a celkový teamplay, který byl pro Turky dosti typický, naháněl strach. Dle mě to byla nejvíce vydařená série, ve které nechyběl smutek, štěstí, ale i radost. Tato série bude jedna z těch který si už budu pamatovat na celý život. Ten hype, který byl v týmu, v chatu, bylo něco krásného a to, že jsme je dokázali udolat 3:2, byla už jen malá odměna pro všechny, kteří nám fandili.

Na co jste si ve vyrovnané a napínavé sérii dávali nejvíce pozor, aby jste to dotáhli k vítězství?

Stále jsme si říkali, že to musíme uklidit, nepřeřvávat se tolik a opravdu nechat mluvit jen určené lidi. Komunikace ve formátu 32vs32 je 60 procent úspěchu, poté individuální skill.

Souboj s Ruskem byl tvrdý střet s realitou. Jak bylo těžké si před zápasem s Dánskem resetovat mindset?

Rusko s line-upem, který by dokázal konkurovat světu. 28 hráčů, kteří hrají PEL/Contender, je jasným měřítkem. S kluky jsme si před zápasem řekli, že Rusové byli prostě lepší ve všech směrech, neudělali žádné chyby, hráli dobře pozičně, mechanicky, teamově a víceméně nás nepustili k ničemu. Sice jsme prohráli 3:0 před závěrečným rozhodujícím zápasem, avšak jsme věděli, že vyhráli zaslouženě. Po našem prvním picku mapy Vikendi, kde jsme Dány přejeli s naprostým přehledem, se do týmu dostavil klid, pohoda, hráči už začali srandovat a vytvářet vtípky, což pro mě bylo jasným signálem, že se tým cítí v pohodě, ale na druhou stranu jsem je musel rychle uklidnit, ať se stále soustředí na hru.

Nakonec přišla další výhra 3:0 a postup na LAN finále. Je pro tebe to čtyřčlenné složení očekávané?

Všechny čtyři týmy, které postoupily na LAN finále to mají zasloužené, tady není o čem. Jediný, kdo mi zde chybí je Turecko, ale to v LB vypadlo s Finskem, které je přejelo 3:0. Proto jsem taky dost zvědavý hned na první zápas ve finále Česko vs. Finsko

Pokud bys měl subjektivně Nations Royale ohodnotit, jak sis dosavadní průběh užil?

Jeden z nejhezčích turnajů mé kariéry. Jako kapitán, hráč, streamer a člověk, který do hry dává spoustu emocí, jsem si doposud tento turnaj užil jako žádný jiný. Myslím si, že to na streamu bylo i vidět. Za toto patří hlavně velké díky všem hráčům z týmu a divákům, kteří na streamy dorazili v obrovských davech – chvílemi nás sledovalo až 3 tisíce diváků.

V čem všem je pro kapitána rozdílné vést takto početný tým? Jak jsi spokojený se svojí osmicí?

Osmice byly vždy vytvořeny, tak aby si lidi navzájem seděli, respektovali jejich kapitána (každá osmice měla svého) a celkově to mělo tu energii, kterou potřebujeme. S moji osmicí jsem naprosto spokojen a jsem nakonec rád, že jsme to poskládali takto, protože prvotní návrhy od oKKa a dalších kluků byly dosti odlišné.

eSuba spajKK

Na streamech různých osmic je zajímavé sledovat rozdílnou atmosféru, přístup ke hře. Vnímáš to nějak?

Každý člověk je jiný a bere to trošku jinak. Každý jeden hráč v tomto týmu je zkušený a už má odehráno tisíce hodin na PUBG, proto i respektuji to, jakým stylem hru vnímají a prezentují. Každý to má rád jinak.

Jak se těšíš do Švédska, kam vyrazíš ty sám jako generál? Jak se budete s nároďákem připravovat?

Ve Švédsku jsem ještě nikdy nebyl, těším se. Sice termín turnaje je těsně před Vánoci, což mi mírně nevyhovuje, ale aspoň tento výlet využiji v můj prospěch a dovezu tak nějaké dárky přímo ze Stockholmu. Příprava bude taková, že si řekneme, kdo v tento čas může hrát, kdo chce hrát a uvidíme, jestli domluvíme ještě nějaké scrimy.

Netrápí tě trošku, že ti to naruší vánoční pohodu, když to probíhá v takto šibeničním termínu?

Trošku ano, ale letím pouze na tři dny. Zároveň se velmi rád podívám jak právě probíhají Vánoce v severských státech, jako je Švédsko.

Nedávno proběhl velký světový PUBG Nations Cup, kde Češi chyběli. Myslíš, že tento úspěch by nás k budoucí účasti na takovém turnaji mohl přiblížit, i když stále nemáme žádného hráče v nejvyšší lize?

Bohužel tyto turnaje jsou ovlivněny právě nejvyšší ligou. Dokud se žádný český hráč nedostane do PUBG Europe League, tak pozvánky na světové turnaje jen tak neuvidíme.

Díky moc za rozhovor, na závěr máš klasicky prostor na libovolných vzkaz všem českým fanouškům.

Jestli jsi dočetl až sem, tak ti mockrát děkuji, že mě sleduješ a vyhledáváš moje názory! Zároveň bych chtěl poděkovat naprosto celé PUBG CZ/SK komunitě, že ukázala to srdce, které my Češi a Slováci v rámci reprezentací máme! I když se PUBG komunita před turnajem nenacházela ve velmi prezentovatelném stavu, byla rozdělena na několik táborů, tak se všichni dokázali dát dohromady, pustit hádky stranou a turnaj si společně užít. Díky vám za to, že jste mi dokázali splnit sen a cíl, který jsem si před tímto turnajem stanovil.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.