Přejít k hlavnímu obsahu

Streamer byl záhadně zabanován při GTA roleplayi, jak na tuto problematiku nahlíží spajKK?

16. 2. 2021 | 22:10 Všechny hry
GTA roleplay je oblíbenou kategorií na Twitchi, a to i na domácí scéně, kde můžeme sledovat spoustu známých tváří, jak se náramně baví se svými fanoušky. Avšak i zde vznikají rozporuplné situace, které nejdou dohromady s pravidly Twitche. K této problematice se nám vyjádřil Martin 'spajKK' Beneš, český streamer a jeden z průkopníků, který má GTA roleplay v repertoáru již nějaký ten pátek.
GTA RP spajKK
GTA RP spajKK

Alexander Hamilton, spíše známý jako FaZe Adapt, se po delší přestávce znovu vrátil na Twitch, na streamu ale vydržel pouze chvíli. Oblíbený streamer se po svém návratu rozhodl natěšené fanoušky pobavit GTA roleplayem, který se v současnosti těší stále větší oblibě. K Adaptově údivu však nedlouho poté, co naskočil na server a udělal krátkou show, Twitch vysílání utnul bez udání jakéhokoliv důvodu, což pořádně zmátlo všechny přítomné diváky a hlavně samotného streamera.

Twitch jako platforma neproslul zrovna svou transparentností a vstřícností vůči vlastním partnerům, zvláště pokud se jedná o zdůvodnění jednotlivých trestů, a výjimkou není ani tento případ. FaZe Adapt už loni obdržel svůj vůbec první ban na Twitchi, jež trval pouhé tři dny, nyní ale nemá absolutně žádné informace, jak dlouho si bude muset počkat tentokrát. Není divu, že streamer tuto skutečnost nese opravdu těžce, když ani neví, co vlastně udělal špatně.

Adapt se rozhořčeně rozhodl ventilovat své pocity na Twitteru, čímž akorát přilil olej do ohně, jelikož už tak rozrušení fanoušci začali hromadně nadávat na platformu a spekulovat o příčině trestu. Zatímco jeho první ban byl za sugestivní obsah či aktivity, tentokrát to vypadá na porušení pravidel ohledně nenávistného chování a obtěžování. Diváci, kteří byli přítomni na streamu, tvrdí pod tweetem, že streamer v zápalu roleplaye použil relativně nově zakázané slovo "virgin", což pravděpodobně vedlo k jeho okamžitému suspendování.

Twitch za rok 2020 zveřejnil spoustu nových pravidel, která zakazují používání určitých slov v anglickém jazyce. Jako Česká republika v tomto máme obrovskou výhodu, protože mnoho výrazů, které jsou globálně zakázány, tak se v českém jazyce dají vyjádřit jinak a díky tomu nám nehrozí trest, jako v tomto případě,

dodává spajKK k této problematice na naší scéně.

GTA V
GTA V
Zdroj: Rockstar Games

Adapt se oháněl lokty už při svém prvním banu, kdy se mu rozsudek Twitche zdál nefér, nyní se však za něj staví i jeho věrní fanoušci. Jestli byl ale opravdu zabanován za zmíněné slovo, je takový trest na místě, nebo se může schovávat za věrné dodržování role a prohřešek by mu měl být prominut? Když vezmeme v potaz přirozené dějiště a aktéry zmiňované hry, opravdu se setkáme s daleko horšími výrazy. Znamená to, že se i ostatní streameři budou muset krotit?

Rozhodně by Twitch na roleplay měl brát ohled, přeci jen právě roleplay patří na této platformě k jedné z nejsledovanějších kategorií. Ten feeling z hraní za konkrétní postavu by se měl přibližovat až k reálnosti, nebo tak tomu alespoň je na našem GTA V: Roleplay serveru kkrp.cz, avšak nemělo by to přesáhnout hranice a pravidla Twitche,

tvrdí spajKK o tomto rozporuplném tématu.

Čím déle budeme na vzniklou situaci nahlížet z různých úhlů, tím spíše se budou názory všech účastníků i veřejnosti často lišit. Jedno je však naprosto jasné, vzniká nám kolem této zápletky pěkný zmatek a hranice pravidel kolem her, platforem, dalších médií, ale i etiky se prolínají a vzájemně si odporují. Twitch to svými striktními, nejasnými, a hlavně nestálými pravidly rozhodně nezlehčuje a podobných incidentů bychom pravděpodobně našli více. Jak spajKK nahlíží na roleplay na domácí scéně z vlastních zkušeností právě v kontextu s tímto nemilým incidentem?

Z mého pohledu se snažím konkrétní postavu, za kterou v daný okamžik hraji, vnímat tak, jak by postava reálně reagovala v dané situaci. K tomu tedy samozřejmě patří i nadávky, mučení a spousta dalších věcí, které jsou v rámci Twitche nepřípustné. Nikdy jsem za takové konání nebyl ani napomenut, nevím, jestli je to z důvodu, že Twitch bere ohled na roleplay, nebo prostě nerozumí češtině.

A to je přesně ono, on vlastně nikdo už ani moc neví, co si ještě smí a nesmí dovolit. Pravděpodobně nejdůležitějším pravidlem streamerů je nezacházet do extrémů a vyhnout se tak nechtěné pozornosti od Twitche. Máme pocit, že tato kauza ještě ani zdaleka není u konce a kolem roleplaye pravděpodobně vznikne ještě spoustu spekulací. Pokud je vám zmiňovaný roleplay naprosto cizí, nebo se jej naopak nemůžete nabažit, mrknětě právě na spajKKa a jeho bandu na Twitchi či YouTube, jak to rozjíždí na dedikovaném serveru KK RP.

Štítky: GTA V, Spajkk, roleplay