Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 CZSK 2020: Kamilius (#6)

8. 1. 2021 | 12:00 League of Legends
Šesté místo žebříčku TOP 10 CZSK za rok 2020 obsadil slovenský support Kamil "Kamilius" Košťál. Ten odehrál sezónu v německé Prime League, konkrétně v týmu Ad hoc gaming, kde tvořil parťáka na botlane Freezovi. Český marksman následně ukončil kariéru a Kamilius je tedy posledním supportem, se kterým profesionálně hrál. Jak v rozhovoru Kamilius zhodnotil letošní sezónu?
Kamilius TOP 10 CZSK
Kamilius TOP 10 CZSK
Zdroj: Zdroj

V Ad hoc gaming ukázal svůj velký potenciál, ale tým velkých úspěchů bohužel nedosáhl. Letošní ročník ankety TOP 10 CZSK a také dnešní související rozhovor vám přináší herní monitory AOC C27G2ZU/BK Gaming. Pro Kamiliuse byla nabídka takového týmu velká příležitost, jak se ukázat v prvotřídní evropské lize. Týmové úspěchy se bohužel nedostavily a po 5. až 6. místě v jarním splitu skončili v létě Ad hoc smolně až na osmém místě. Předvedenými výkony však slovenský zástupce zaujal natolik, že si řekl o místo ve známém španělském celku Vodafone Giants, jehož barvy bude hájit v nové sezóně. 


Jak bys krátce obecně zhodnotil letošní sezónu ze svého pohledu?

Když jsem šel do sezóny 2020, tak jsem měl větší očekávání. Čekal jsem, že se alespoň dostaneme na European Masters, a že budeme minimálně v první trojce v Německu. Oba dva splity byly ale poměrně velké zklamání, ale po lidské stránce jsem se naučil dost věcí, takže to neberu jako negativní zkušenost. Ten rok mi dá dost do budoucích týmů a už vím, jak lépe řešit týmové problémy. Teď už se ale těším na svůj další tým. 

Jaké byly vaše předsezónní ambice v Ad hoc gaming? Na jaře jste nezačali vůbec zle a dlouho jste se drželi okolo druhého místa.

Na jaře jsme byli ještě v dobré fázi, kdy jsme měli mezi sebou dobré vztahy, dost jsme vyhrávali, poměrně dobře jsme se učili a obecně to bylo dost produktivní období. Pak ale přišla korona a v týmu bylo dost stresu, protože ta situace mnohým nebyla příjemná. Potom jsme jeli každý domů, nebyli jsme v gaming housu a v play-off jsme prohráli 1:2 s Unicorns of Love. Ty tréninky už nebyly tak produktivní, řešili jsme i nějaké technické problémy a ani výsledkově se nám nedařilo, takže atmosféra byla horší a horší. Člověk se na trénink vůbec netěšil. 

Také pro letní split jste ale udrželi stejnou sestavu. Vnímali jste, že má vaše soupiska na víc? V čem nakonec byly konkurenční týmy lepší?

Nakonec jsme si stejnou sestavu udrželi, i když nemůžu mluvit o různých možnostech změn. Jako tým jsme se sice snažili vyměnit některé části sestavy, ale nakonec se to nešťastně nepovedlo. Proto se vytvořilo prostředí, ve kterém hráči věděli, že je zbytek týmu chce vyměnit, a to narušilo naše vztahy ještě více. V jarním splitu jsme vyhrávali skoro všechny scrimy a poráželi jsme klidně 5:0 i slabší LEC týmy. Scrimy a oficiální zápasy jsou úplně odlišné, ale přesto to ukazuje, že kvalitní tým jsme byli. Přes léto jsme ale měli problém vyhrávat i nad předními týmy ze zlabších regionů, například s italskou jedničkou. V oficiálních zápasech podle mě šlo vidět, že spolu jiné týmy hrály rády a u nás naopak dobrá atmosféra nebyla. Proto jsme se nikam neposunuli.

Před sezónou se hodně Prime League označovala jako nejtěžší liga z ERL. Jak to vnímáš ty? 

Ano, všichni to overhypovali, že to je druhá LEC a tak podobně, ale teď když se na to zpětně podívám, tak to tak ani nebylo. Oproti jiným regionům byla Prime League více vyrovnaná, protože tam bylo tak šest až osm fakt dobrých týmů, ale na EU Masters se jim nejlepší týmy z jiných regionů dokázaly vyrovnat. Další rok podle mě Prime League dost upadne, protože z ligy odešlo dost investorů a peněz obecně, takže největší síla bude asi ve francouzské LFL.

Už jsi nakousnul koronavirus. Jak to konkrétně ovlivnilo tebe? 

Jediné, co mě fakt mrzí bylo to, že nebyly LANky. Vždy se těším hrát na stage před fanoušky a dost mě to motivuje v tréninku. Když se všechno hrálo z domu, tak motivace šla dolů. To, že jsem byl doma mi ani nevadilo, protože jsem mohl trávit čas se svými blízkými, ale dost na tom trpěl právě ten trénink. Když se probudíš v gaming housu, tak tou hrou opravdu žiješ, bavíš se o ní se spoluhráči u snídaně, před scrimy, v obchodě, prostě všude.

Pro Freeze to byla jeho poslední sezóna aktivního hráče. Pomohl ti jako spoluhráč?

Aleš byl můj nejlepší kamarád v Ad hoc, s ostatními jsem byl v pohodě, ale bylo to spíš o té profesionální úrovni. Nebavili jsme se o osobních věcech. Aleš byl opravdu takový brácha a naučil mě hodně věcí v oblasti toho, jak správě hrát okolo mého AD Carry a jak mu co nejlépe pomáhat, kdy nemůžu odejít z linky a tak podobně. Aleš byl v týmovém prostředí vždycky dost snaživý a pořád se koukal na replaye, pořád se díval na pro view a posílal mi odkazy toho, co třeba zrovna udělal nějaký support. Obecně Aleš hnal celý tým kupředu, dodával nám motivaci a snažil se spoluhráčům co nejvíce pomoc. Myslím, že odejít bylo pro Aleše bylo správné rozhodnutí, protože díky jeho nátuře bude super kouč.

Vodafone Giants - Sestava pro rok 2021
Vodafone Giants - Sestava pro rok 2021
Foto: Vodafone Giants

Jak se těšíš na Vodafone Giants? Jak vám zatím jdou scrimy?

Scrimy jsme zatím ještě nehráli a začneme, až budeme všichni v gaming housu. Zažil jsem ale asi největší tryouty, protože na některé role bylo nasazeno i deset hráčů, takže jsem si s každým z nich zahrál, ale nikdy jsme nebyli kompletní pětka. Každopádně jsme spolu ještě pořádně netrénovali, takže víc říct zatím nemůžu.

V nové sezóně budeš znovu hrát po boku zkušeného AD Carry. Co můžeme čekat od vaší botlane s Atillou?

S Atillou jsem hrál hodně během tryoutů v těch závěrečných fázích. Atilla je hodně agresivní chlapec a každou sekundu hry přemýšlí nad tím, jak zabije svého soupeře. Je to něco jiného, ale dost mi to vlastně vyhovovalo, protože je to hráč, ze kterého cítíš takovou tu alfa energii a máš pořád chuť dělat nějaké playe.

Ty ses zapojil jako analytik i do finálového víkendu Hitpoint Winter. Jak vzpomínáš na CZSK s odstupem času a překvapil tě v poslední době třeba někdo? Co nám chybí, abychom kvalitou mohli konkurovat lepším ERL?

Osobně jsem Hitpoint skoro vůbec nesledoval, až na ten závěr. Fajn výkony podávali třeba Random, Garp nebo Rufus a samozřejmě nemůžu zapomenout na Jejkyho, který byl vždy jeden z nejlepších v Česku. Jediné, co našemu regionu chybí jsou podle mě peníze v organizacích a všichni hráči proto odchází pryč někam, kde mají větší šanci vítězit nebo se víc naučit. Tak jsem to třeba udělal já, naučil jsem se tu LOLko a pak jsem šel pryč. Dělali to tak i všichni přede mnou. Je to super prostředí, protože domácí liga je fajn a Hitpoint odvádí super práci, ale jakmile tu vyhraješ Masters, jediná cesta dál je do zahraničí. 

Jaké jsou tvoje cíle do další sezóny?

Cítím, že můj tým je silný a hodně trenérům bude záležet na našem individuálním progresu. Proto se těším, že budu mít někoho, kdo mi snad opravdu pomůže. Moje osobní cíle jsou vyhrát všechny tři splity, tedy jarní, letní a zimní Iberian Cup. Podle slov trenéra a tryoutů budu i kapitán týmu, což bude velká zodpovědnost, ale věřím, že to zvládnu a brzy budu ve Španělsku ten nejlepší. Bude to chtít ale hodně práce, neříkám že už teď jsem nejlepší a nemusím trénovat, abychom vyhrávali. Samozřejmě to bude těžké, ale dám do toho všechno. Na European Masters bych se chtěl dostat alespoň do finále. 

V poslední době ti roste stream. Nenarušuje tvůj herní progres, když interaguješ s chatem?

Určitě jsem často pociťoval, že můj herní progres nejde tolik nahoru, právě kvůli tomu, že se bavím s chatem a musím reagovat na suby. Teď jsem ale najel na takový režim, který jsem zkoušel i na konci minulé sezóny a během hry nemám vůbec zapnutý chat, takže na diváky reaguji jen mezi hrami. Jsem rád, že jsem našel takový balanc mezi interakcí s fanoušky a zároveň soustředěním na můj herní rozvoj. Nebude to tolik interaktivní, ale mezi hrami si vždy udělám čas na zodpovězení všech otázek. Teď s příchodem nové sezóny asi nebudu moc streamovat čtyři hodiny denně, ale určitě se budu snažit streamovat pravidelně, i kdyby bez webky nebo mikrofonu, aby se diváci mohli dívat na moje SoloQ, které bych hrál tak jako tak.

Díky za rozhovor! Máš nějaký závěrečný vzkaz pro fanoušky? 

Děkuju všem fanouškům za podporu v roce 2020, začal jsem streamovat a ta podpora je obrovská, píšete mi spoustu zpráv i na Instagramu a ne na všechny zvládnu odepsat, ale moc mě to těší. Pokud náhodou nevíte, že streamuju a čtěte tenhle článek, tak dojděte na nějaký challenger support gamepalay na Twitchi, kde vás rád pozdravím.


TOP 10 CZSK 2020:

  1. ???
  2. ???
  3. ???
  4. ???
  5. ???
  6.  Slovensko Kamil "Kamilius" Košťál
  7.  Česká republika Adam "Random" Grepl
  8.  Česká republika Jakub "Dreedy" Viceník
  9.  Česká republika David "Jejky" Jakubec
  10.  Česká republika Nguyễn "Eren" Đức Anh

Hlasovali: Tomáš "Nightshare" Kněžínek, Radim "Zizou" Zaoral, Jan "Worry" Voráček, David "Krakeer" Bruk, Dalibor "Dalijes" Vacek, Luong "Narama" Nguyen, Radek "DON LAFFSON" Mikušovský, Dominik "Speedy" Hanus, Richard "Micro" Mendl, Marek "Krewca" Krejčík, Tomáš "Mortsche" Anděl, Jan "Kangae" Sekanina, Prokop "Hippowan" Sojka, Čtenáři webu playzone.cz