Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 CZSK: elwzoy (#6)

18. 1. 2020 | 22:01 PUBG: Battlegrounds
Včera se dostalo na jeho spoluhráče, teď je řada na něm. Šesté místo v našem žebříčku nejlepších domácích PUBG hráčů za uplynulou sezónu získává všestranně nadaný střelec Jan 'elwzoy' Pařízek, který byl v listopadu s týmem Full Focus Fast Win blízko zisku svého druhého mistrovského zlata, ve dvou různých titulech.
Jan 'elwzoy' Pařízek
Jan 'elwzoy' Pařízek

Ty jsi hrál kompetitivně už celou řadu her, v čem tě dlouhou dobu drželo právě PUBG?

Je pravda, že hry se u mě střídají jak na běžícím páse a PUBG byla jedna z mála her, u které jsem vydržel poměrně dlouho. Vždy jsem byl fanda stříleček, ale u PUBG se mi zalíbil fakt, že to není jen o střílení, ale z větší části to je spíš o přemýšlení. Pokud je člověk schopný dostat tým do výhodných pozic, fightění je poté o dost snazší. Také jsem u PUBG poznal spoustu nových lidí, se kterými jsem v kontaktu denně, což byl jeden z hlavních důvodů, proč jsem u hry zůstal.

Vždy jsem byl fanda stříleček, ale u PUBG se mi zalíbil fakt, že to není jen o střílení, ale z větší části to je spíš o přemýšlení.

Jaký byl ten zlomový bod, kdy sis řekl, že už to nebudeš hrotit a spíše si hraní užívat?

Je to kombinace více faktorů. Každý, kdo kdy hrál PUBG na nějaké vyšší kompetitivní úrovni, ví, jak dokáže být PUBG frustrující. Můžete se měsíce připravovat na váš nejdůležitější turnaj, ale pak si v den turnaje vyberete největší smůlu ve formě nepřející zóny a nezmůžete nic. Je také škoda, jak je hra optimalizovaná. Rozdíl ve hraní (a hlavně střelbě) v situacích, kdy máte dostatek FPS, a naopak, kdy nemáte, je dost razantní. Scrimy v PUBG také nemají moc velký smysl, jelikož týmy v nich často nehrají dle svých standardů a nedávají tomu 100 %. Pak se na mapě dějí strašné divočiny a ztrácí smysl ty scrimy vůbec hrát.

Jan 'elwzoy' Pařízek

Dokázal bys čtenářům osvětlit, kvůli čemu už v PUBG nevidíš takovou budoucnost? 

Na tuto otázku bych mohl dát teoreticky identickou odpověď. V PUBG ale nevidím budoucnost také z důvodu, že většina velkých organizací v EU a NA se od PUBG distancuje a propouští své sekce. Sledování kompetitivního PUBG je také poměrně nudné a od toho se odvíjí sledovanost, která není nijak převratná. Já osobně například kompetitivní PUBG skoro vůbec nesleduji (kromě celosvětových turnajů, kde se střetávají týmy ze všech regionů). Celkově to pak vypadá, že je kompetitivní PUBG na ústupu.

Chystáš opět přechod na nějaký jiný titul? Dodávají ti právě opakovaná změny motivaci?

Po MČR jsem se soustředil primárně na školu. Tento týden jsem úspěšně uzavřel bakalářské studium a aktuálně nevím, co bude dál. Přemýšlel jsem o jednom posledním pokusu v CS:GO, ale nejspíš to vypadá tak, že se budu nadále motat okolo PUBG. Project A od Riot Games vypadá velmi slibně a chtěl bych tomu dát šanci. Zatím toho o hře ale moc nevíme a tak nechci dělat unáhlené závěry.

Sledování kompetitivního PUBG je také poměrně nudné a od toho se odvíjí sledovanost, která není nijak převratná.

Pojďme ale k sezóně. Online jste sice drtili, ale na PLAYzone Challenge vám to nevyšlo. Pamatuješ si, jak to?

Po dobu celé sezóny jsme dokázali podávat poměrně stabilní výkony, avšak málokdy se nám povedlo týdenní kvalifikace vyhrát, díky poměrně nevydařenému formátu. Na PLAYzone Challenge jsme jeli s vysokými ambicemi. Na začátku turnaje jsme hráli dost dobře. Skupinu jsme po osmi hrách ukončili s více než 100 body a postupovali z prvního místa. Ve finále to ale bylo, jako bychom narazili do zdi. Ve všem se nám přestalo dařit, začali jsme pomalu upadat do tiltu a když už konečně přišla hra, ve které zóna přála natolik, že bychom to v klidu mohli vyhrát, tak jsme udělali fatální chybu a neuspěli. V tom vidím ten největší kámen úrazu. Po několika nepovedených hrách jsme nebyli schopni se uklidnit, zahodit to všechno za hlavu a začít znovu.

Jan 'elwzoy' Pařízek

Poté se blížilo samozřejmě MČR. Připravovali jste se jakkoliv, nebo jste si prostě jeli pořád to svoje?

Celý rok jsme k tréninkům přistupovali tak, že si spolu zahrajeme, když se sejdeme. Nechtěli jsme se nijak omezovat v jiných povinnostech a upřednostňovat PUBG. Jedinou výjimkou byly samozřejmě MČR kvalifikace, které jsme se vždy snažili hrát v plné sestavě. Většinu dní jsme hrávali různé daily turnaje v mixech a nebo s hosty. Jelikož jsme za celý rok vyměnili pouze jednoho hráče, věděli jsme moc dobře, jak každý z nás chceme hru hrát a jak u ní přemýšlíme. Problém se souhrou tak nebyl a každý jsme se mohli soustředit na individuální zlepšování.

Bylo pro tebe rozdílné se posadit na stage jako hráč PUBG, když jsi totéž zažil dříve v Overwatchi?

Pokud to mám brát v ohledu na nervozitu nebo celkové pocity, tak vůbec. Když sednu na stage k počítači a začne hra, je to, jak kdybych vypnul a okolí vůbec nevnímám. Velký pozitivní rozdíl byl však v počtu diváků jak na streamu, tak i na místě. Pohled na tribunu, kdy lidé stáli i na stranách, jelikož se nevešli, byl skvělý. Overwatch se v Česku nikdy neuchytil a tak sledovanost i celková konkurence týmů byla bídná. PUBG je pravým opakem – je to jedna z nejsledovanějších her v České republice a zástup hráčů a týmů je tu velmi hojný.

Když sednu na stage k počítači a začne hra, je to, jak kdybych vypnul a okolí vůbec nevnímám.

Jsi zpětně nějakým způsobem zklamaný, že vám to i přes super výkony nevyšlo o pár bodů na zlato?

Jelikož jsem MČR původně plánoval jako svůj poslední turnaj v PUBG, jediným mým cílem bylo uspět a skončit v TOP 5. Nakonec jsme skončili druzí, což je výsledek, se kterým jsem nadmíru spokojen. Od asi třetí hry jsme se až do konce drželi v TOP 5, která byla po dobu turnaje dost těsná, a tak se nám hrálo skvěle, jelikož jsme nikdy nebyli v pozici, ve které bychom museli dotahovat týmy, abychom vůbec bojovali o bednu. Nedělali jsme žádné velké týmové chyby a každý z nás předvedl výborný individuální výkon. Samozřejmě, že zlato by bylo lepší, ale já osobně se s tímto spokojím. Mistr už jsem, tak jsem si ještě zajistil vícemistra. (smích)

Jan 'elwzoy' Pařízek

Jak vnímáš celkové kvality naší scény oproti evropské konkurenci, když jsme měli dva celé týmy v PEL-C?

Na tuto otázku se těžko odpovídá. Samozřejmě jsem rád, že jsme měli zastoupení v druhé nejvyšší lize hned dvěma týmy, avšak výsledky obou byly poměrně nestabilní. Porovnávat to tak se zbytkem evropské scény je složité, jelikož to vypadá, že to je spíše o tom, jak se kdo vyspí. Také si myslím, že úroveň PEL-C byla sezónu od sezóny slabší a pomalu to nějak ztratilo svou prestiž.

Na MČR jsme nedělali žádné velké týmové chyby a každý z nás předvedl výborný individuální výkon.

Kdybys měl říct, kdo se stane číslem jedna tohoto žebříčku, kdo by to byl a proč právě on?

Osobně si myslím, že takovéto hodnocení hráčů je velmi subjektivní záležitost a těžko se to posuzuje. S hráčem je třeba si zahrát několik her, abyste si o něm dokázali udělat obrázek. Jak jsem zmiňoval, hra je více o přemýšlení než o aimu. Pokud bych měl být ale specifický, tak bych řekl sT4mZ nebo oKKo. Například se Zampeekem jsem snad nikdy nehrál, ale působí na mě taky jako jeden z nejlepších hráčů tady.

Full Focus Fast Win
Štítky: TOP10 2019, elwzoy
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.