Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 CZSK: GuardiaN (#1)

4. 2. 2019 | 19:35 Counter-Strike 2
A jsme u konce. Po STYKOvě bronzu a oskarově stříbru tu máme krále, Ladislava 'GuardiaN' Kovácse. Jeho prvenství je sice opravdu těsné, ale jak potvrzuje i světový žebříček od HLTV.org, kde se on i oskar dostali mezi TOP20 uplynulé sezóny, číslem jedna je naprosto zaslouženě.
Ladislav 'GuardiaN' Kovács
Ladislav 'GuardiaN' Kovács

Již pátým rokem se daří nejlepšímu slovenskému hráči držet na úplné špici světové scény, což v roce 2018 potvrdil individuálními i týmovými výkony. Na turnajích nejvyšší kategorie patří v několika statistikách mezi nejužší elitu. Na Majoru, kde FaZe protekl triumf mezi prsty, byl rovněž ve výběru nejlepších hráčů. Celkově si se svým týmem připsal tři poháry (IEM Sydney, ESL One Belo Horizonte, EPICENTER), na prvním jmenovaném byl dokonce jmenován nejužitečnějším hráčem, a stejně vstoupil i do letošní sezóně na ELEAGUE Invitationalu.

My jsme rádi, že GuardiaN přijal naše pozvání k rozhovoru, tak se pohodlně usaďte a pojďte si spolu s námi naposledy shrnout loňský kalendářní rok a porozhlédnout se do budoucna.

FaZe GuardiaN

Gratuluji k prvnímu místu! Co podle tebe rozhodlo o pár bodů před oskarem? Hraje v tom velkou roli kromě týmu i váš rozdílný playstyle?

Pravdupovediac nemám poňatia. Ale som rád, že som teda bol zvolený ako TOP1 CZ/SK hráč. Rolu v tom možno hrajú výsledky, individuálne aj tímové, alebo aj HLTV ranking, ktovie. To už sa musia ti, ktorí hlasovali, rozhodnúť, čo im v tom pomohlo.

Jak celkově hodnotíš loňskou sezónu? Nepodařilo se splnit sen na Majoru ani sesadit Astralis, ale nějaké ty tituly i tak přišly.

Hodnotí to dobre aj zle. Mali sme nejaké dobré momenty a takisto sme mali aj neskutočne hrozné momenty. Prehra na Majore, prehra v Katowiciach sú asi tie najhoršie momenty z minulého roka. Turnaje, ktoré sme mali už v rukách, sme prehrali, čo viac k tomu dodať. 15:11 na poslednej mape na Majore sme vyhrávali, prehrali sme. 15:14, 2v1 v Katowiciach, prehrali sme. Život CSkarov je niekedy taký.

Jak si osobně ceníš, že ses jako jediný dostal pokaždé od roku 2013 do TOP20 nejlepších hráčů z celého světa?

Určite si to veľmi cením. Poukazuje to na nejakú tu moju vyváženosť v individuálnych výsledkoch počas celých tých rokov, že som dokázal pomoci svojim tímom k dobrým výsledkom. Určite rok 2018 nebol tak dobrý, aký by mal byť, mohli sme toho viac vyhrať, ako sme vyhrali. Takisto začiatkom roka nám odišiel olof, čo nás dosť zlomilo. V druhej polovici roka už sa ten tím začal lámať, výsledky neboli, všetci sme do toho nedali všetko. Takže bol ten rok skôr horší ako dobrý.

s1mple nebo device?

Každý ma svoj svoj štýl. Individuálne určite s1mple, do tímovej hry asi device.

Pojďme k vaší aktuální situaci. Jak vznikl pick AdreNa? Bylo to způsobeno i časovou tísní do deadline Major soupisek?

Jednak sme na to nemali čas, takisto koncom roka väčšina tímov podpisuje nove zmluvy, takže dostať niekoho bolo viacmenej nereálne. Všetci hráči, po ktorých sme išli, už zmluvy podpísali a tak ďalej. AdreN bol free agent, takže sme sa rozhodli na dočasnej spolupráci s ním. Teraz uvidíme, ako to pôjde a kto vie, čo bude po Majore, či zostane alebo pôjdeme po niekom inom. Stále nemáme ujasnené, či NiKo zostane IGL alebo po Majore pôjdeme po nejakom IGL. Ťažko povedať, 50 na 50. Uvidíme, ako budeme hrať, momentálne sa snažíme ujasniť všetky veci v tíme a ako sa hovorí, čas ukáže.

FaZe GuardiaN

Cítíš nějaké větší změny ve vašem stylu i tvé osobní hře, i vzhledem k tomu, že RobbaNa nahradil YNk?

RobbaN bol viacmenej mentálny tréner, snažil sa nás podržať psychicky, vždy bol pozitívny a snažil sa vo všetkom vyhovieť. YNk je naopak tréner, ktorý sa snaží spraviť nejaké zmeny v tíme. Snaží sa nás naučiť k disciplíne pri tréningu a takisto aj pri oficiálnych hrách. Vystihuje veci, ktoré by sme mali a nemali robiť, nejaký ten režim nastaviť, aby sme boli vždy pripravení v plnej energii. Na zápasy sa pripravuje neskutočne poctivo, či pozeraním dem alebo analýzou súpera. Robí toho veľmi veľa a myslím si, že aj keď sme v tejto zostave len chvíľu, tak spravil veľké zmeny. Určite na Majore toto bude iný tím, ako na týchto prvých turnajoch roka.

Jaké jsou vaše cíle pro rok 2019? Vyhrát Major je stále nade vším, když někdo tvrdí, že už nejsou tím, co bývaly, oproti jiným velkým turnajům?

Keď má tím zostavu, ako mame my, nemôže byť žiadny iný ciel, ako vyhrať všetko, čo sa dá. Ale Major bude vždy tým hlavným turnajom, nezáleží na tom, či sa nemení. Vždy to bude ten „tournament to win“, predsa len vrchol statusu legendy na Majore, je vyhrať major. 

Očekáváš na IEM Katowice Majoru velkou podporu fanoušků, nejen domácích, ale i slovenských, když tam budou chybět v akci Virtus.pro?

V Katowiciach som vždy cítil nejaké to domáce prostredie. Aj keď možno ti ľudia nefandili mne, ale oskarovi alebo Stykovi, stále tam bol ten pocit, keď som videl slovenské ci české vlajky. Je to super pocit vidieť zo scény počas zápasu niečo také, takže za to by som sa chcel poďakovať všetkým, ktorí tam sú každý rok či boli aspoň raz. Turnaj ma neskutočnú energiu a kto tam ešte nebol, určitě to stojí za tie peniaze, ak ste fanúšikom esportu.

Na jak dlouho se ještě cítíš, že budeš schopný hrát na nejvyšší světové úrovni? Nelákalo by tě si ještě zkusit zahrát v plně CZ/SK týmu?

Ak by som mal úprimne povedať, už som rozmýšľal, kedy ukončím aktívne hranie. Aj svojej žene som hovoril, že to ešte potiahnem 2-3 roky do tej 30ky a uvidíme. Už som aj celkom unavený z tolkého cestovania, byť preč z domu, nevídať sa moc s kamarátmi a tak ďalej. Je to vyčerpávajúce a aj keď to hranie prináša radosť, tak stále myslím aj na to, ako by som chcel byť doma a len tak tráviť čas s kamarátmi a rodinou, namiesto hrania na turnaji. Proste ak to robíte tak dlho ako ja, tak už prídete na takéto myšlienky. Myslím si, že na plný CZ/SK tím to už ale nevidím, aj keď nie je to nejak definitívne. Uvidí sa, ako dlho budem vo FaZe Clane.

FaZe GuardiaN

Představ si, že FaZe skončí a dostal bys možnost složit CZ/SK tým s plnohodnotnou podporou na cestě do Tier1, jako třeba ENCE. Nad jakými hráči bys uvažoval?

Určite by som uvažoval nad Frozenom, Stykom a oskarom. Z ďalších CZ/SK hráčov neviem, úprimne povedať, kto je na akej úrovni, nesledujem to tak veľmi. Možno by som vyskúšal, ako by sadol do toho tímu queztone, Zero ak by mal záujem, eLiVe. Ťažko povedať, musel by som sa do toho pozrieť hlbšie. Každopádne všetko je o prístupe a o efektivite prípravy, ktorú CZ/SK tímy za posledné roky nedosiahli. Všetko sa dá, len treba chcieť, vid. ENCE či Space Soldiers.

Jak vlastně z pohledu hráče na světové scéně vnímáš tu domácí? Dokážeš od oka pojmenovat, co tomu tady podle tebe nejvíce chybí, aby se vše znatelně posunulo? Je to jen o penězích nebo celkově o přístupu lidí, hráčů?

O peniazoch to nie je. Je to o prístupe, hráči tímu Space Soldiers toho živým príkladom. Roky hrali, podpísali zmluvu s SS a hrali pre 100$ mesačne. Tak nech mi nikto nepovie, že je to o peniazoch. Všetko sa dá, len treba chcieť.

Sleduješ aspoň okrajově lokální CS:GO scénu? Máš přehled, kdo by třeba mohl následovat Frozena do Evropy? Jak to vidíš právě s ním, nyní v NoChance?

Sledujem tu scénu veľmi málo, raz za čas si pozriem na HLTV, že tam sú nejaké CZ/SK zápasy, tak si nachvíľu zapnem. Ale moc ma neoslovujú tie zápasy, kvalita tam veľmi chyba. Bohužiaľ, tímy tu musia zapracovať tvrdšie. Neviem, ľudia sa asi musia skôr dostať do FPL a potom sa snažiť dostať na svetovou scénu. FPL je viacmenej brána do sveta, ktorú sa musíte posnažiť otvoriť. Inak to nevidím.

Otázka na závěr. Kolik času na turnajích trávíš hraním FIFY? Prý nejsi vůbec špatný, zkoušel jsi Weekend League? Jaké je tvé maximum a kam až to z "vedlejší koleje" dotáhneš?

Hrávam FIFU veľa, snažím sa ju naučiť lepšie a lepšie. Trávim pri tom dosť času, je to taký relax od CSka a nijak to neovplyvňuje moju individuálnu hru v CS. Moje najlepšie skóre bolo 22 výhier, tzn. 1 výhra od Elite 3. Ale stále sa to učím a som si istý, že to čoskoro zlomím (smiech).

To už bude všechno, díky moc za rozhovor! Chtěl bys čtenářům PLAYzone něco na závěr vzkázat?

Taktiež ďakujem za rozhovor. Všetkým prajem príjemný rok sledovaním turnajov a takisto za domácu podporu, ktorú dostávam každodenne či už na Twitteri alebo na Facebooku. Vďaka všetkým!

TOP 10 CZSK

  1.  Slovensko Ladislav 'GuardiaN' Kovács
  2.  Česká republika Tomáš 'oskar' Šťastný
  3.  Slovensko Martin 'STYKO' Styk
  4.  Slovensko David 'frozen' Čerňanský
  5.  Česká republika Jindřich 'ZEDKO' Chyba
  6.  Česká republika Karel 'fredi' Královec
  7.  Slovensko Erik 'The eLiVe' Sith
  8.  Slovensko Richard 'queztone' Strnátko
  9.  Česká republika Patrik 'DEV7L' Stuchlík
  10.  Česká republika Hubert 'CaNNiE' Ludwig

HLASUJÍCÍ

  • Analytici a trenéři: KETUBOR, d0di, blade
  • PLAYzone redakce: huhy, MrKenny, Man1
  • Čtenáři webu PLAYzone skrze hlasování
Štítky: GuardiaN, TOP10 2018
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.