Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 CZSK: oskar (#2)

4. 2. 2019 | 19:35 Counter-Strike 2
Jdeme do velkého finále! Každý, kdo sleduje domácí scénu, tak musel tušit, že se o trůnu rozhodne mezi oskarem a GuardiaNem, dvěma předními snipery. Oba se letos stejně jako před rokem objevili v TOP20 světového žebříčku a dělily je jen tři příčky. I u nás rozhodovaly nejmenší detaily a pár bodů.
Tomáš "oskar" Šťastný
Tomáš "oskar" Šťastný

Jak už z titulního obrázku jasně poznáte, stříbrnou příčku obsadil Tomáš 'oskar' Šťastný. Historicky nejúspěšnější český hráč v současnosti kroutí v barvách mousesports již třetí rok a loni se prostřílel ke třem titulům (StarSeries i-League, V4 Future Sports Festival a ESL One New York), díky čemuž za rok 2018 takřka zdvojnásobil své životní výdělky z turnajů. Po úspěšném Bostonu je bohužel největší kaňkou neúspěch z druhého sezónního Majoru, kde mousesports nezískali jedinou výhru a propadli až do Minor Closed Qualifieru, v jehož následující části navíc před několika týdny selhali a na prvním letošním Majoru se nepředstaví.

Nám se oskarem podařilo získat rozhovor a pojďme si tedy jeho minulou sezónu ještě jednou objektivně projít.

mousesports oskar

Když ses umístil druhý a i v HLTV TOP20 jsi byl stejně jako loni kousek za GuardiaNem, co podle tebe vytváří ten malý rozdíl mezi vámi?

Tak samozřejmě to bude týmem a lidmi, které kolem sebe máš. Jasný příklad je device, ale už jsem dávno upustil od těch soubojů, které jsme s Lacem vedli, když nám bylo 15 let. Jsem rád, že se mu daří a snad mu to vydrží. 

Pojďme postupně. Jak vzpomínáš na ELEAGUE Major v Bostonu, kde ses stal legendou jako první Čech v historii?

To byla slušná jízda, bych řekl. Vědět, že jsi ten jediný, kdo to z tvé země dokázal, je dobrý pocit. Jsem rád, že se nám to povedlo. 

Na úvod roku jste vyhráli StarLadder i-League a V4 Future Sports Festival, jenže pak už dlouho žádné finále. Daly na vás si týmy větší pozor nebo se začala vytvářet krize, která postupně přešla až ve změnu v sestavě?

Pravděpodobně nás začaly týmy víc sledovat, věděli naše defaulty, taktiky a my tím, jak jsme měli docela hodně narvaný kalendář, neměli čas na pořádný trénink a popřípadě úprav taktik apod. Dostali jsme se do bodu, kdy už nám nevycházelo prakticky vůbec nic a začali jsme hledat a kopat kolem sebe. 

Jak jsi ty jako dlouholetý parťák snášel bench STYKA, což bylo naznačováno v podstatě od prvního loňského neúspěchu?

Už tu nejsme jako dva "mladí" průkopníci z HellRaisers, oba jsme profesionálové a popravdě si každý za své činy můžeme sami, takže popravdě mi to bylo vcelku jedno. Pořád jsem byl ale jeden z těch, kdo nechtěl měnit sestavu a chtěl hrát v tomhle složení do vypršení kontraktu. 

mousesports oskar

Snax úplně nevypadal jako příchod pozici za pozici, tak proč právě on? Byli nějací další kandidáti, kteří třeba nevyšli?

Nebyl jsem aktivní při výběru hráčů, nechal jsem to na ostatních a přijal jsem, koho navrhli. Další kandidáty si nevybavuju, to období jsem měl jiné problémy a bylo toho moc, takže jsem asi polovinu věcí z hlavy vypustil. A jasně, že nám snax nesedl, je tu ropz, suNny a já, ti "stars". Pro jednoho další místo prostě nebylo a chápu snaxe, ze nechtěl hrát "bitch role". Musím ale uznat, že se snažil a rád jsem ho poznal.

Jak špatně jsi nesl selhání na FACEIT Majoru? V čem byla ta největší příčina i přes změnu v sestavě?

Bylo to něco, co jsem doposud nezažil, vypadnout takhle první z majoru. Bylo to zvláštní, ale na koho jiného svalit vinu že, mohli jsme si za to sami. Možná si osobně myslím, že jsme podcenili přípravu a počítali prostě s tím, že se do play-off dostaneme, protože každý turnaj, který jsme odehráli, jsme v play-off byli. 

Byl následný návrat STYKA do určité míry i úlevou pro tebe? Měl jsi očekávání, že se můžete vrátit na vítěznou vlnu?

Doufal jsem, že to padne na stejnou kolej, jako to bylo, že se ta chemie napraví, ale bohužel, jak uděláš jeden šrám v týmu, už to nikdy nebude jako dřív. Možná jsem až moc negativní, ale tak mi to přijde, tým se těmi věcmi rozbil – změna hráčů, 180 dní na cestách, málo tréninku, málo odpočinku, únava hráčů, podrážděnost atp. 

Jenže začátek nového roku a další selhání. Byl neúspěch na Minoru čistě dílem nepřipravenosti oproti nevyzpytatelným soupeřům, i když jste šli do boje jako světová #4?

To se hrozně těžko snáší. Ale i to chápu, přece jen jsme mousesports a týmy, které tam byly, jsme měli porazit. Těžko se hraje proti týmům, které prostě nemají co ztratit, kteří se na tebe připraví do nejmenšího detailu. Světová čtyřka nečtyřka, v CS:GO se může stát všechno, každý turnaj je jiný. A nebýt to Major, bralo by se to zase jen jako jeden z mnoha nevydařených turnajů. Mně po osobní stránce se taky nedařilo, ale mam k tom své osobní důvody, které dal nechci rozebírat.

mousesports oskar

Co bude nyní? Jaké si dává oskar cíle do roku 2019, na čem se bude snažit nejvíce zapracovat nebo čeho dosáhnout?

Hry jsou mým životem, rád bych hrál, ale nebudu hrát za každou cenu. Potřebuju si urovnat několik věcí, abych tomu mohl dát tolik, kolik jsem dával dřív?

Nedíváš se ještě na možný konec kariéry? Myslíš, že by ses mohl jednou vrátit do CZ/SK týmu, jako třeba allu do ENCE?

O konci kariéry mi nemluv, myslím, že mam pořád co nabídnout. Stačí mi jen chtít, asi mam nějaký problém s motivací, ale dávám to za vinu našem předchozímu kalendáři. Ta nechuť hrát už přišla k několika hráčům a rozhodně nejsem jediný, jen každý to snášíme jinak. Určitě bych chtěl v budoucnu hrát za CZ/SK tým, komunikovat česky, bavit se hrou nehrou a udělat pro českou scénu další milník.

Sleduješ vůbec aspoň okrajově domácí scénu? A co říkáš na Frozena a jeho krok do zahraničí?

Popravdě ne, jak jsem říkal, procházím teď zajímavým obdobím a snažím se nesledovat CS a nebýt v dění. Moje hlava by potřebovala velký restart. O frozenovi jsem něco slyšel, ale nevím o tom nic, nevím s kým hraje. Už jsem to zmiňoval v rozhovoru na HLTV, vždycky rád vidím Čecha nebo Slováka, který se snaží prokopat do světa. Je to vždy těžká cesta, ale odměna za to se vyplatí.

Pro fanoušky se nemůžu nezeptat – budeš ještě někdy zkoušet streamovat?

Lhal bych, kdybych řekl, ze nebudu. Ale datum ani čas ti nedám, až budu ready, ukážu se.

Díky moc za rozhovor a hodně zdaru v roce 2019. Chtěl bys něco závěrem dodat?

I já tobě dík. A vlastně všem, kteří mi dávají sílu, lidem, kteří mě sledují a podporují. Díky, ahoj!

TOP 10 CZSK

  1.  Slovensko Ladislav 'GuardiaN' Kovács
  2.  Česká republika Tomáš 'oskar' Šťastný
  3.  Slovensko Martin 'STYKO' Styk
  4.  Slovensko David 'frozen' Čerňanský
  5.  Česká republika Jindřich 'ZEDKO' Chyba
  6.  Česká republika Karel 'fredi' Královec
  7.  Slovensko Erik 'The eLiVe' Sith
  8.  Slovensko Richard 'queztone' Strnátko
  9.  Česká republika Patrik 'DEV7L' Stuchlík
  10.  Česká republika Hubert 'CaNNiE' Ludwig

HLASUJÍCÍ

  • Analytici a trenéři: KETUBOR, d0di, blade
  • PLAYzone redakce: huhy, MrKenny, Man1
  • Čtenáři webu PLAYzone skrze hlasování
Štítky: oskar, TOP10 2018
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.