Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 CZSK: Sawyor (#8)

26. 12. 2018 | 10:10 League of Legends
Osmé místo našeho seznamu, TOP 10 League of Legends hráčů z CZSK, obsazuje Jiří "Sawyor" Libanský. Český mladík je zároveň jediným junglerem na našem listu.
Sawyor Top 10 CZSK
Sawyor Top 10 CZSK

Hlasující

  • Komentátoři: Mozilla, Bronko, Vary May
  • Trenéři: Nightshare, Zizou
  • Redaktoři: Hippowan, huhy, Feak
  • Čtenáři webu PLAYzone

Jiří "Sawyor" Libanský obsadil celkové osmé místo hlavně díky silné druhé polovině roku. Po stříbru na loňském MČR zůstal věrný týmu eXtatus, se kterým získal další stříbro, tentokrát na prvních Hitpoint LEGENDs. Sawyor však na svém kontě stále neměl větší úspěch a po rozpadu sestavy zamířil do zahraničí. Tento rok byl jedním ze tří Čechů, kteří zamířili do Turecka. Český jungler v červnu oblékl dres druholigového Oyun Hizmetleri. S tímto týmem však odehrál pouhé dva oficiální zápasy (výhra 2:0 nad Aftershock Esports a remíza 1:1 s Team Cappadocia). Jak padlo i v našem rozhovoru, v týmu se během několika týdnů střídali hned tři jungleři a protože přišla nabídka z eSuby, Sawyor svou tureckou štaci předčasně opustil.

A byl zase zpět na domácí scéně, tentokrát v dresu týmu, jenž ho porazil (nejen) na MČR 2017 nebo Hitpoint LEGENDs. V době, kdy do eSuby přišel, byl tým v procesu zapojování zahraničních hráčů. Nové akvizice ale v týmu nezafungovaly zrovna nejlépe a eSuba v domácí lize vyvolávala posměch. Sawyor ale přinesl do týmu nový impuls a eSuba začala znovu vyhrávat. Nakonec se hráčům modré krve podařilo dominovat jak na Legends, tak i na MSR a MČR. V průběhu Sawyorova působení v eSubě ale přišla i zklamání. To první byl další česko-slovenský zkrat na European Masters, kde eSuba nevyhrála ani hru a vypadla už ve skupině. Druhý pád příšel až se závěrem roku, kdy Sawyor a spol. nedokázali porazit navrátilce ze zahraničí (v čele s Denykem a Carzzym) z týmu Lancraft. Ve finále ESL Mistrovství ČR a Slovenska skončil tedy Sawyor se stříbrem na krku.

Sawyor TCL Turecko TCS

Rozhovor

Ahoj Sawyore! Nejprve gratulujeme k celkovému osmému místu. Jak ty osobně vnímáš tohle umístění?

Ahoj! S osmým místem souhlasím a až teď jsem si uvědomil, kolik vlastně talentovaných hráčů na CZ/SK scéně máme. Myslím si ale, že bych příští rok určitě mohl být ještě výš. Chci na sobě pracovat ještě víc než kdy předtím.

Sezónu jsi začal v eXtatusu, ale v Hitpoint Masters znovu zvítězila eSuba. Jak bys zhodnotil jarní split?

Tým eSuba dominoval již dlouho předtím, a i přesto, že jsme každý den trénovali co to šlo, soupeři byli prostě moc napřed, co se týče individuálního skillu. Odnesli si tak bohužel poměrně jednoduchou výhru.

Po jarním splitu se sestava eXtatusu dost proměnila a tys odešel do tureckého Oyun Hizmetleri. Měl jsi i jiné nabídky?

Určitě jsem měl i jiné nabídky, ale co si pamatuju, tak jsem se rozhodoval právě mezi eSubou a tímto týmem. Nakonec jsem se rozhodl jít do Turecka, jelikož se tam liga tam o letních prázdninách a měl jsem šanci si vyzkoušet, jaké je to žít v gaming housu. Zároveň ten tým trénoval Tim Hostnik, což byl náš trenér v eXtatusu, se kterým jsem měl dobré zkušenosti.

Tvé působení v TCS je těžké uchopit. V týmu se vyměnili hned tři jungleři. Můžeš nám nějak přiblížit tvůj čas v tomto týmu? 

Bylo to velmi zvláštní a já sám to pořádně nechápu doteď. Do týmu jsem měl jít jenom já, ale jelikož bylo vše řešené na poslední chvíli, nebyl jsem si jistý, zda si stihnu udělat cestovní pas včas. Manažer tedy vzal druhého junglera, aby měl jistotu, že bude mít svého hráče. Po prvním týdnu ligy jsem přijel já a odehrál svůj první zápas. Následně jsme se však stále střídali a před každým týdnem se muselo rozhodnout, kdo z nás dvou půjde hrát. Nemohli jsme se střídat přímo v zápase, jelikož by v týmu pak bylo moc aktivních importů, což bylo proti pravidlům ligy. Měli jsme také jednoho tureckého náhradníka, se kterým se vůbec nepočítalo. Jednou však zahrál jeden scrim místo nás dvou. Už si nepamatuji přesně důvod, ale myslím, že se nám zrovna moc nedařilo. Najednou se ale zjistilo, že je to skrytý super-úžasný talent a všem z týmu se s ním hraje nejlépe. Z ničeho nic jsme měli tři junglery a jeden musel z týmu ven, jelikož by to asi bylo příliš finančně náročné. Jak z týmového, tak mého osobního zájmu jsme se shodli na tom, že to budu já, kdo tým opustí. Celé toto působení mi však dalo jak herně, tak životně hodně zkušeností a hodnotím to jedině pozitivně.

V srpnu ses vrátil na domácí scénu a pomohl jsi eSubě zvednout se a vyhrát Hitpoint LEGENDs. V čem jsi týmu tolik pomohl, že byly výsledky tolik odlišné?

Řekl bych, že po neúspěšném začátku jsem do týmu přinesl novou energii a motivaci k tomu začít vyhrávat. Nevím proč, ale i přesto, že se Four nacházel vysoko v soloQ žebříčku, dokonce výš, než já, tak mu kompetitivní hraní na české scéně příliš nesvědčilo. Dále bych řekl, že on je spíš pasivním junglerem a dělá to, co od něho tým potřebuje. Tým eSuba od něj ale nic nepotřeboval, jelikož hráči mají podobný playstyle jako on. Já jsem ale přesný opak, rád hraju agresivně, řídím si hru podle sebe a říkám ostatním, co mají dělat. V tom bych viděl asi největší rozdíl. Zbytek ligy už šel lépe, měli jsme čtrnáctidenní bootcamp, trénovali jsme každý den a konkurence nebyla příliš vysoká. Jediná hrozba dle mého názoru byl tým Furca, jelikož se nevědělo, s čím přijdou a co od nich čekat. Naštěstí pro nás to byl ale jen tým založený víceméně pro zábavu a moc netrénovali, jestli vůbec. I tak si myslím, že zápas v play-off proti nim nebyl vůbec jednoznačný a s trochou tréninku by nás určitě mohli porazit. Přeci jen měli v týmu docela zvučná jména.
 

Sawyor eSuba MČR 2018

Poté následovalo European Masters, kde eSuba znovu selhala. V čem byl podle tebe největší problém? 

Neměli jsme dostatek zkušeností s takovými turnaji, ve hře jsme se báli něco udělat a než jsme si uvědomili, co se děje, byli jsme ze skupiny pryč se skórem 0-3. Je to škoda.

Následně jste se ale úspěšně oklepali a dominovali na Y-Games i MČR. Co pro tebe první titul mistra ČR znamená?

Titul mistra ČR pro mne znamenal opravdu dost, jelikož jsem nikdy dřív takového titulu nedosáhl a zároveň jsem zápasil o to, kdo je vlastně nejlepší jungler u nás. Připravovali jsme se pouze na tým Lancraft a podařilo se nám je porazit. Se svými individuálními výkony na této akci jsem byl spokojen, ale vždy je co vylepšovat.

Sezónu jste zakončili ESL Mistrovstvím ČR a Slovenska. S obměnenou sestavou vás tentokrát Lancraft porazil. Byla jeho nová sestava až moc silná, nebo rozhodly spíš vaše chyby? 

Náš výkon rozhodně nebyl nejlepší, ale ani bych neřekl, že jsme hráli úplně špatně. Lancraft si po MČR nabral další dva velmi silné hráče, kteří podle mě byli i klíčem jejich úspěchu. Obzvláště pak tedy rumunský top laner Orome, který rozložil našeho zdatného toplanera Robocopa na malé součástky a zbyla z něj pouze Sklenička. Také si myslím, že v obou finálových hrách jsme neměli zrovna nejlepší draft a nebyli jsme dostatečně připravení.

Otázka na závěr: S koncem sezóny začínají spekulace, kde přední české hráče uvidíme v příštím roce. Budeš pokračovat v eSubě, nebo jsi otevřený nabídkám ze zahraničí?

V eSubě budu určitě působit ještě na jarní split 2019, poté bych měl dokončit studium a začít se věnovat hraní na plno, tudíž bych si chtěl najít nějaké zahraniční angažmá (primárně LEC, LEC academy, nebo nějaký tým ve španělské lize). 

Díky za rozhovor. Za celou PLAYzone redakci ti přejeme hodně štěstí do příští sezóny a samozřejmě veselé Vánoce! Chtěl bys něco vzkázat našim čtenářům, nebo svým fanouškům?

Díky za to, že nám fandíte a podporujete nás i když se zrovna tolik nedaří. Budu rád, když mne budete sledovat na sociálních sítí (Facebook a Twitter) či občasně navštívíte můj stream

TOP 10 CZSK

  1. ...
  2. ...
  3. ...
  4. ...
  5. ...
  6. ...
  7. ...
  8.  Česká republika Jiří "Sawyor" Libanský
  9.  Česká republika Jakub "Tarky" Vaňkát
  10.  Slovensko Kamil "Kamilius" Košťál
Štítky: Sawyor, TOP10 2018, eSuba