Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 5 CZSK: SabeRLight (#2)

29. 1. 2020 | 17:06 Dota 2
Jonáš "SabeRLight" Volek je momentálně nejúspěšnějším českým hráčem Doty 2. Za poslední rok dosáhl obrovských pokroků, a díky nim se podíval do Řecka, Číny nebo do Los Angeles na Dota Summit.
SabeRLight
SabeRLight

Co tě přimělo opustit prosperující Hippomaniacs?

Z Hippomaniacs jsem odešel po neúspěšné kvalifikaci na TI, což bylo nejblíž, co jsem se kdy dostal k takhle významnému úspěchu, a v tenhle nejdůležitější moment mi přišlo, že ne všichni tomu dali 100 %. Zároveň jsem cítil, že se spoluhráči hraju už rok a navzájem už se nemáme jak zlepšit, mezitím co v novém týmu bych měl spoluhráče, kteří by mě naučili zase jinak vnímat Dotu.

Jak si hráč jako ty hledá tým?

V momentě, kdy už jste relativně známí (což jsem já po umístění se na 2. místě na Minoru byl), tak jakmile lidi vědí, že nemáte tým,  začnou vám psát. Takže nejlepší je jenom dát najevo, že máte zájem, třeba na Twitteru. Pozvánky do týmu pak přijdou. Mě například zvali do týmu jednak ChickenFighters, ale také Godsent nebo Dendi.

V čem si myslíš, že by se dalo kompetitivní prostředí Doty 2 zlepšit?

Jednak by se mělo zlepšit to, jak hodně organizací jedná s hráči. Já naštěstí nikdy s žádnou organizací problém neměl, ale moji spoluhráči ano. Většinou jde o to, že nedostanou peníze. Tohle platí i u organizátorů turnajů, a to dokonce i českých.

Kde vidíš silné a slabé stránky v českém esportu?

Největší problém CZSK esportu je to, že o to nemá moc investorů zájem. V ostatních titulech je to lepší, ale v Dotě už snad ani nejsou opravdové turnaje. Kdyby bylo víc turnajů a víc sponzorů a financovaných týmu, tak věřím, že by se CZSK scéna stala mnohem výraznější.

SabeRLight a Skeli

Hrál jsi za Chaos Esports Club. Jací jsou hráči jako například Sumail nebo CCnC?

Sumail je mega v pohodě kluk, kouřil jsem s ním vodní dýmku a povídal jsem si s ním o životě. Asi největší zážitek z Hamburku byl, když jsem mohl být v pokoji se Sumailem a povídat si s ním. Já osobně nemám moc idolů, ale potkat takhle člověka, o kterém jsem viděl několik dokumentů a videí, a vidět, jak je osobně v pohodě je bezvadné.

Který zážitek bys z roku 2019 vypíchl?

Vypíchl bych tři momenty. První byl, když jsme se málem kvalifikovali na TI, jelikož tuhle kvalifikaci jsem hrál nejlépe za celý můj život. Zároveň jsem ten turnaj hodně prožíval, takže i potom co jsme dohráli jsem se koukal na záznamy nebo usínal při myšlenkách na to, jak úžasné by to bylo, kdybych se dostal na TI. Druhý moment byl celý Dota Summit. Ten týden byl naprosto úžasný, jelikož jsem nahlédl do toho, jak to bude vypadat až budu stoprocentně profesionální hráč a zároveň to byl turnaj, kde jsem získal nejvíc prestiže a peněz. A poslední zážitek je trochu zvláštní, a to protože je to moment, kdy jsem se rozhodl opustit Hippomaniacs. Speciální je to protože to nebylo jednoduché rozhodnutí a musel jsem o tom hodně přemýšlet, ale jsem rád že jsem to udělal, jelikož věřím, že to byl potřebný krok k tomu, abych se dostal tam, kde jsem teď.  

Dota neustále ztrácí hráče. Jak by se tomu podle tebe dalo zabránit, případně jak přilákat nové?
Osobně mě tohle taky trápí. Přijde mi, že Dotu hraju hlavně jelikož jsem jí už tolik obětoval a být profesionál v Dotě je pořád úžasná věc, jenom ta hra už nemá takový šarm, jaký měla. Přijde mi, že problém je obsah. Už nejsou žádné Diretidy nebo Frostivusy nebo New Year Beast eventy, a všechny tyhle věci byly naprosto úžásné! Zároveň Valve ani nepřidává nové truhly nebo Battle Passy jak to dělávali. Celkově mi přijde, že na Dotu jaksi zapomněli.

Zvažoval jsi někdy častější streamování?

Zvažoval jsem i to, že bych byl full-time streamer, jenomže zaprvé, ještě mám pár měsíců školy, ale hlavně mi přijde, že člověk nemůže být streamer, co často streamuje a u toho profesionální hráč, a já preferuji hraní a poté se případně
odebrat ke streamování, jako to udělal Bulldog. Navíc momentálně nemám na streamování moc času, jelikož pořád trénujeme s ChF nebo mastím Minecraft.

Čeho plánujete dosáhnout s novým týmem?

Náš název je Chicken Fighters, ale ten se možná bude zanedlouho měnit, jelikož už probíráme možné sponzory a spolupráce. Náš cíl je rozhodně TI, všichni v tomto týmu jsme jednak hodně zkušení hráči, a navíc tomu všichni věnujeme hromadu času, takže silně věřím, že se na TI tento rok dostaneme. Buďto skrz DPC nebo tím, že vyhrajeme TI kvalifikaci, kde nebudou žádné T1 týmy.

Mockrát děkuji za rozhovor a přeji, ať se vám kvalifikace na The International vydaří.

TOP 5 CZSK

  1. ???
  2.  Česká republika Jonáš "Saberlight" Volek
  3.  Česká republika Ondřej "Supream" Štarha
  4.  Česká republikaJan "Sehny" Sehnal
  5.  Česká republika Petr "Muf" Fojtík

 

PLAYzone Challenge 2020
Štítky: SabeRLighT, TOP5 2019