Přejít k hlavnímu obsahu

Vyjádření ke kauze litarvan1g – prvního českého hráče, který dosáhl ranku Valorant

15. 5. 2020 | 14:20 VALORANT
V noci ze 2. na 3. května jsme informovali o jednom z prvních Evropanů a vůbec prvním hráči z České republiky, který ve hře Valorant dosáhl nejvyššího ohodnocení, tedy Valorant. Ihned po článku se však začaly množit informace o minulosti tohoto hráče, tak si pojďme nyní vše shrnout a oznámit, co s ním nyní bude.
Valorant
Valorant

Prvním českým Valorantem se stal hráč s přezdívkou litarvan1g, na Twitchi jako litarvan1337. My jsme po tomhle úspěchu samozřejmě neváhali a napsali o něm původně ryze oslavný článek, jehož význam se ale ještě v průběhu dané noci převrátil naruby a celá domácí komunita neřešila nic jiného. Postupně totiž začaly vyplouvat střípky z nechvalné historie tohoto hráče. Přicházely nám screenshoty na starší zabanované Steamy, účty na jiných platformách, potažmo přímo zmínky na stránkách zabývajících se cheatováním. Zachovávali jsme chladnou hlavu, ale ničemu nepomáhal fakt, že původně hráč vědomě zamlčel fakta o své historii, vyjma Battalionu 1944, a to včetně těch, které by k žádnému trestu nevedly, což samo o sobě bylo podezřelé.

Během následujících dní se začalo rojit čím dál více obvinění, které v mnoha případech ale nebyly stoprocentně průkazné, ačkoliv se na první pohled mohlo zdát, že jsou zcela jednoznačné. Řešení této kauzy nám zabralo desítky hodin, aby případný verdikt nebyl unáhlený a po jeho udělení jsme se ke kauze již nemuseli zpětně vracet. V tu chvíli ale Litarvan obdržel i ban na platformě Challengermode, začal se tedy řešit i v zahraničí. Důkazy se z našeho pohledu už ale začaly opakovat, proto jsme se s platností k 11. květnu, tedy od turnaje konajícího se 15. května, rozhodli tomuto hráči udělit ban do konce roku 2021, jako dopočítání dvouletého trestu od jeho posledního VAC banu, který mu lze průkazně přišít na triko. Trest platí jak na jeho původní účet, který zprvu – stejně jako celou svoji CS:GO historii (i když jsem se s ním já osobně potkal před 7 lety i na jedné akci) – zamlčel, tak i na ten nově založený pro působení na Valorant scéně. Stejně tak budou banovány jakékoliv pokusy o multiacc. Doplníme také informaci, že ve stejném týdnu byl hráč zabanován na 2 roky i na Grunexu.

Současně bychom ale chtěli sdělit, že tento trest je udělen za jeho historii, nikoliv za prokázané podvádění ve hře Valorant. Dlouhodobě totiž bany na základě pravidel přenášíme a Litarvan je pouze jednou z mnoha ryb v síti. Současně jde ale o ojedinělý a veřejností tak moc propíraný případ, že bylo potřeba se ke všemu vyjádřit. Komunita se jej nadále snaží usvědčit i ve Valorantu, například na základě klipů – dokud však do hry nevstoupí přímo Riot se svým Vanguardem, tak naše slova v článku o gratulaci k prvnímu Valorantu platí v plném rozsahu. Pokud by však jednou měl dorazit i tento oficiální ban, tak by od dne jeho udělení přiletěl i nový zákaz činnosti u nás, a to na délku plných dvou let. Tenhle trest aplikujeme napříč všemi námi podporovanými FPS hrami.

Závěrečná slova věnujeme vám všem. Valorant, jako nová FPS hra, spojuje hráče z několika různých komunit a mnohdy se můžete dostat do týmu s hráči, o kterých jste nikdy neslyšeli, ačkoliv na scéně působí už dlouhá léta. V takovém případě doporučujeme každému si je v případě jakýchkoliv pochybností vždycky proklepnout.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.