Přejít k hlavnímu obsahu

Zaměstnanci obviňují Twitch z bagatelizování obtěžování, sexuálních útoků a rasismu

13. 10. 2020 | 09:30 Twitch.tv
Šestnáct zaměstnanců Twitche vystoupilo a obvinilo společnost z lhostejnosti ke kultuře sexuálního nappadení, sexismu, obtěžování a rasismu. Informaci přinesl server GameIndustry.biz.
Protest
Protest

Obvinění zahrnují celou dobu existence Twitche, tedy i dobu, kdy byl znám ještě jako Justin.tv. Obvinění zahrnuje „definitivní zaujatost“, kdy ženy nedostávaly stejné příležitosti jako muži, vynucené polibky, ošahávání, „slut-shaming“ streamerů, na jednu ženu měl dokonce „plivnout její spolupracovník“ a měla být nazývána „ku*dou“.

„Nikdy jsem se tam necítila bezpečně,“ uvedla jedna žena. „Nikdy nikdo za nic nenesl zodpovědnost a nebyl tam nikdo, za kým jste mohli jít, pokud vám bylo vyhrožováno, měli jste takový pocit, nebo vám někdo nějakým způsobem ublížil. HR určitě nebyli na straně zaměstnanců… Pokud jste za nimi šli, prostě by vás zničili ještě víc.“

Mnoho lidí, kteří vystoupili, měli pocit, že oddělení HR Twitche nepodporovalo své zaměstnance, obvinění zametalo pod koberec a v některých případech problém ještě zhoršilo. Jedna osoba tvrdí, že osoba, již nahlásila HR, jí to vrátila, a to fyzicky i slovně. Gamingový a esportový svět v červnu probudilo hnutí #MeToo, kdy scénu zaplavila vlna tvrzení o sexuálních útocích a obtěžování. Jelikož mnoho z obviněných pocházelo z řad Twitch streamerů, společnost vydala prohlášení, v němž sdělila, že obvinění „aktivně zkoumá“ a „bude případně spolupracovat s donucovacími orgány.“ O některých obviněních jsme psali i na PLAYzone. Twitch k tomu začal rozdávat permanentní bany streamerům, zapojených v těch nejvážnějších obviněních. 

Samantha Wong a její manžel, bývalý víceprezident Twitche, Justin Wong, upozornili na to, že společnost dělala jenom „prázdné sliby“. Samantha Wong prohlásila, že Twitch minimalizoval a nebral v úvahu její sexuální obtěžování a umožnil tomu predátorovi další účast na akcích. A navzdory vysoké pozici jejího manžela byla její nahlášení „vlastníkům vztahů víceprezidenta, vedoucímu HR a výkonnému řediteli“ marná. 

Bývalý ředitel strategických partnerství, Hassan Bokhari, byl obviněn streamerkou Vio, v červnu měl zneužít svou pozici, aby ji zmanipuloval k vykonání sexuálního aktu. Bokhari měl být z Twitche natrvalo vykázán a vyhozen podle esportového novináře jménem Rod „Slasher“ Breslau. 

Mluvčí Twitche řekl pro GameIndustry.biz, že společnost je „oddaná tvoření komunit“ a že mnohá obvinění jsou „roky stará“. Od té doby společnost, jak tvrdí, podnikla „mnoho kroků k lepší ochraně a podpoře“ zaměstnanců a komunity. 

„Významně jsme investovali do našeho HR týmu, což přineslo nové, různorodé vedení a snižujeme poměr zaměstnanců k obchodním partnerům HR, aby mohli poskytovat větší podporu a lépe pěstovat inkluzivitu,“ dodal mluvčí.

Zaměstnanci mohou důvěrně nahlašovat prostřednictvím anonymního webu nebo horké linky, která využívá vyšetřování třetích stran k prozkoumání obvinění a v případě potřeby přijetí opatření. Twitch byl také podle jednoho zaměstnance obviněn z odbývání obav o bezpečnost na své platformě pro rasové a etnické menšiny, ženy a osoby z nedostatečně zastoupených skupin, neboť „rozhodující činitelé byli převážně bílí a muži.“ „Hate speech“ (druh komunikace, kdy je napadána konkrétní osoba nebo skupina) měl být také nebrán v potaz, stejně jako rasismus na pracovišti. Jeden časný zaměstnanec tvrdí, že musel roky bojovat za to, aby bylo tzv. „n-word“, tedy slovo začínající na písmeno „n“, zakázáno.   

Nedávno bývalá vedoucí produktová manažerka Olivia Grace řekla, že požádala o odstranění emotu mývala, který byl používán pro rasistické obtěžování. Generální ředitel Twitche Emmet Shear údajně řekl ne.  

Uvidíme, zda se kauza ještě nějakým způsobem rozvine. Je však vidět, že nebezpečí nehrozí pouze na internetu, a je důležité mít pracovní prostředí, v němž se cítíte bezpečně a máte se případně na koho obrátit. Společnost se později vyjádřila pro server DotEsport s informacemi týkajícími se zpráv zaměstnanců a toho, co společnost udělala a bude nadále dělat pro podporu své komunity. Celé vyjádření si můžete přečíst níže:
 

Je hlubokým zklamáním číst zprávy o toxicitě od lidí, kteří zažili negativní zkušenosti na nebo v Twitchi. Je zřejmé, že některé procesy a zásady, které jsme měli v minulosti, neudělaly dost pro to, aby se naši zaměstnanci a členové komunity cítili bezpečně a cenně. I když nejsme bez viny nebo nad kritikou, článek dostatečně neuznává všechny způsoby, jimiž se naše společnost vyvinula, a četné kroky, které jsme v průběhu let podnikli k vybudování společnosti, která chrání a podporuje naše zaměstnance a komunitu. Značně jsme investovali do našich HR a bezpečnostních týmů, přivedli jsme nové různorodé vedení a do této oblasti budeme i nadále investovat náš čas i prostředky. Bereme veškerá obvinění této povahy mimořádně vážně, ať už v našich službách nebo v rámci naší společnosti, a rychle pracujeme na jejich prošetření a jejich řešení podle potřeby, přičemž v případě potřeby využíváme třetích stran, abychom zajistili nestrannost. Jakákoliv opačná tvrzení jednoduše zkreslují naši kulturu a naše hodnoty.
Štítky: Twitch, metoo