Přejít k hlavnímu obsahu

Co přinese nový formát Standard?

10. 2. 2016 | 21:16 Hearthstone
O tom, že v průběhu března přijdou do Hearthstonu velké změny, již byla řeč. Co konkrétně ale přinese nový formát hry zvaný Standard? Na to se vám nyní pokusíme odpovědět.Většina z vás asi postřehla, že klasický herní formát bude rozdělen na Wild a Standard (více v článku: Velké změny otřesou Hearthstonem). Pojďme se nejprve zamyslet nad tím, zda bylo zapotřebí této změny a jaké má výhody, či nevýhody.
Výchozí obrázek

O tom, že v průběhu března přijdou do Hearthstonu velké změny, již byla řeč. Co konkrétně ale přinese nový formát hry zvaný Standard? Na to se vám nyní pokusíme odpovědět.

Většina z vás asi postřehla, že klasický herní formát bude rozdělen na Wild a Standard (více v článku: Velké změny otřesou Hearthstonem). Pojďme se nejprve zamyslet nad tím, zda bylo zapotřebí této změny a jaké má výhody, či nevýhody.

Nutnost rozdělení formátu na Standard a Wild

Dokážu si představit, že spousta hráčů je s touto změnou nespokojena. Dlouho šetřili goldíky, aby si mohli nakoupit křídla ve vytouženém Naxxramasu, či rozšíření Goblinů a Gnómů. Můžou mít pocit, že jim tak bude odepřeno tyto karty využívat v jejich plném potenciálu, protože hrací formát Standard, ve kterém již nebudou použitelné, se zřejmě stane dominantnějším.

Na druhou stranu je potřeba dodat, že s novými expanzemi by se jednotlivé decky a jejich archetypy stávaly čím dál tím silnějšími a nebylo by možné je účinně nerfovat. Hra by tak směřovala do stavu, ve kterém by byla méně o skillu a schopnostech jednotlivých hráčů, a také o tom, kdo by dříve líznul do ruky kombo a svého protivníka zabil.

Navíc, vývojáři z Blizzardu tak budou mít další způsob, jak účinně ovlivňovat a vybalancovávat metu. S trochou optimismu se můžeme dočkat toho, že všech devět hrdinů bude hratelných a vyrovnaných.

Které karty ze Standardu budou vyřazeny?

Naxxramas

Jak už bylo několikrát zmíněno, ze hry budou vyřazeny karty z adventury Naxxramas a expanze Goblinů proti Gnómům. Většina hráčů by se nejspíše shodla na tom, že ze všech dungeonů to byl právě Naxxramas, který do hry přinesl nejvíce hraných karet. Pojďme se na ně nyní podívat.

Jedou z nich je například secret u Paladina zvaný Avenge. Tento secret je považován za nejlepší secret Paladina. Právě díky němu je balíček secret Paladina momentálně tak silný a hraný. Ztrátou této karty tak dojde k nerfnutí Paladina a pravděpodobně i k zhoršení jeho výsostného postavení.

Další kartou, jež ve standardu nebude možné hrát, je Voidcaller. Tato karta dokáže neuvěřitelně otočit tempo hry ve Warlockův prospěch. Díky ní je mnohem výhodnější hrát Doomguarda, či Mal'Ganise. Navíc, tato karta byla hrána snad v každém typu warlocka. Tento hrdina tedy utrpí znatelnou ztrátu.

Nástup Standardu zapříčiní i zmizení Death's Bite z balíčků Warriorů. Tato sekera bývá právem považována za nejlepší zbraň ve hře. Její deathrattle má mnohé využití. Může buď clearnout soupeřovy miniony s jedním životem, nebo aktivovat execute, či pomoct rozmnožit Grim Patrony. Je otázka, čím bude tato zbraň nahrazena. Možná, že se na scénu opět vrátí Arcanite Reaper?

Nyní se dostáváme ke kartám, které už nejsou specifikované classou, ale jsou pužitelné všemi hrdiny. Zombie Chow je skvělou kartou proti agresivním balíčkům. Je tak silná, že žádný jiný defenzivní minion za jednu manu není ve hře hrán. Vysloveně nahrazen byl jen u Druida kartou Living Roots, která má více využití a navíc nemá nežádoucí deathrattle.

Mad Scientist

Mad Scientist je dle mého názoru jednou z vůbec nejsilnějších karet hry. Její deathrattle poskytuje obrovský tempo swing, přičemž je nejzřetelnější u Mága. Ten totiž zabitím této karty ušetří tři many, které by jinak za zahrání secretu musel zaplatit. Velmi oblíbená však byla i u Huntera. Navíc se hodí jak do agresivního, tak do defenzivního balíčku.

Sludge Belcher je jeden z nejlepších tauntů ve hře. Nejenže zpomalí soupeřův nápor, ale má i deathrattle, takže ve většině případů soupeř k překonání této karty musí obětovat alespoň dva útoky, aby se přes Váš taunt dostal.

Loatheb
je mou nejoblíbenější kartou ve hře. Má skvělé staty a zároveň i velmi užitečný battlecry. Dá se hrát jak agresivně, tak i defenzivně. Je možné, že s vyřazením této karty opět vzroste popularita Miracle Roguny, či Freeze Mágů.

Goblins vs Gnomes

Nejvíce vyřazení této série karet uškodí Mech Mágovi. Dovolím si tvrdit, že tento archetyp po ztrátě mech karet úplně vyhyne. Ztrátu Mág dále pocítí i v podobě Flamecannonu a Unstable Portalu.

Citelné oslabení zakusí i Midrange Paladin, kterému ze hry vypadne zřejmě nejsilnější minion za dvě many, Shielded Minibot, dále pak Coghammer, Muster for Battle a Quartermaster.

Priest bude nejvíce vzpomínat na Lightbomb, který se stal dominantní v jeho arsenálu kontrol karet. Oslabena bude i Cabal Shadow Priest, která pocítí nepřítomnost Shrinkmeistera.

Rogue bude zbavena Tinker's Sharpsword Oilu. Tato karta byla tak silná, že podle ní byl dokonce pojmenován balíček, Oil Rogue. Ten tedy taktéž upadne v zapomnění.

Mech Shamana potká stejný osud jako Mech Mága. Vládce blesků bude postrádat i Crackle.

Warlockovi bude odebrána karta Imp-losion, která byla hojně využívána v Zoolockovi či Renolockovi. Tato karta sama o sobě dokázala významně ovlivnit průběh hry.

Ve standardu už nebudeme potkávat ani nejsilnější kartu za čtyři many - Piloted Shreddera. Sám se trochu troufale ptám - staneme se svědky návratu Chillwind Yetiho?

Piloted Shredder

Postrádat budeme i Antique Healbota, který byl základem většiny defenzivních balíčků. Tahle ztráta by tak opět mohla společně s odchodem Belchera posílit agresivní balíky.

A na závěr jsem si jako zlatý hřeb nechal nejsilnější kartu celé hry, Dr. Booma. Myslím však, že zde není žádný komentář nutný.

Dr. Boom

Shrnutí

Ze standardního formátu zmizí jedny z nejsilnějších karet celé hry. Můžeme tak čekat velké změny mety. Já osobně se trochu obávám návratu k agresivním balíčkům, jelikož velká část vyřazených karet jsou právě karty obranné. Na druhou stranu zmizí mechové archetypy, které byly většinou pověstné svým agresivním pojetím. Je však předčasné prorokovat, co přesně formát Standard přinese, protože zároveň s ním do hry bude uvedena i nová expanze. Ta může mít na vývoj hry dost možná ještě větší vliv.

Zdroj: DailyDot