Přejít k hlavnímu obsahu

Jaké balíčky dominovaly roku 2019?

31. 12. 2019 | 15:25 Hearthstone
Tři expanze, kompletní překopání esportového systému či chvilkový návrat několika karet z Wildu. To byly jen některé faktory, které letos ovlivňovaly metagame v Hearthstone. Jaké decky se v ní ukázaly jako ty nejsilnější? Připravili jsme si pro vás výběr tří balíčků, které vám dokázaly pokaždé, co jste proti nim hráli, zkazit den.
Hearthstone
Hearthstone

Rok 2019 byl, co se Hearthstone týče, opravdu šílený. A i když rozhodně nelze říci, že by byl začátek letošního roku nudný, je nutné uznat, že hlavní podíl na tom má jeho závěr. Proč? Odpovědi jsou dvě, návrat 23 karet z Wildu a následné expanze Descent of Dragons. Začněme tím návratem karet na Standard – ten metu ovlivnil výrazně více, než se očekávalo.

V této fázi metagame bylo  silných opravdu hodně decků, my jsme se ale do našeho výběru TOP 3 balíčků roku 2019 rozhodli vybrat Evolve Shamana. Tento deck patřil k tomu nejagresivnějšímu, co tehdejší meta nabízela, a zareagovat, když už vám ve třetím kole s coinou mohl na board vyhodit své combo Desert Hare + Evolve nebo třeba Mogu Fleshaper a Mutate, bylo opravdu těžké. Konkrétní decklist, který můžete vidět níže, pomohl Faelimu k mistrovskému titulu na Samsung MČR mobile. 

Evolve Shaman

Ještě předtím, než se podíváme na balíček, který dominoval prvním dnům po vydání DoD, se vrátíme trochu více do minulosti, konkrétně na metagame, kterou s sebou přinesl příchod Rise of Shadows. Z ní totiž vzešel další deck, který je stejně jako ten minulý z nemalé části závislý na RNG, totiž Conjurer Mage. Tenhle balíček byl založený, jak již název napovídá, na Conjurer's Calling, tehdy ještě stojícím tři many.

Hlavní myšlenkou tohoto balíčku bylo si přes Book of Specters líznout karty tak, abyste co nejdříve mohli vyložit na stůl Mountain Gianta a pak z něj právě přes Conjurer's Calling (a jestli jste měli štěstí i Khadgara) udělat šíleně silný board. Pokud se vám tohle rychlé combo na začátku hry nepovedlo, nebylo nutné zoufat, deck měl spoustu možností, jak se dostat na board či prostě vyvinout tlak i tak.

A to jak ve své původní dračí verzi či pak v překopané variantě s Mana Cyclonem, ve které sice zmíněné šílené combo kvůli logické absenci Book of Specters odpadlo, což ale bylo nahrazeno právě šílenými koly s tím pověstným elementálem za dvě many. Právě tuto druhou variantu jsme se nakonec do tohoto seznamu rozhodli zařadit, konkrétní balíček pochází od streamera Apxvoida.

Mana Cyclone Conjurer Mage

No a nyní přichází čas na něco, co jste asi všichni očekávali, v tomto seznamu prostě nemůže chybět Galakrond Shaman. Sílu tohoto balíčku máme asi všichni stále v živé paměti a věříme, že nejsme jediní, kteří kvůli tomuto decku po příchodu Descent of Dragons raději na chvíli přestali hrát. A o co v tomto decku vlastně šlo? Jak už je jasné díky jeho názvu, vše se točilo okolo mechanik s Galakrondem, díky jehož Hero Power dostal Shaman do ruky tunu možností, kterak kontrolovat board a na druhou stranu ještě vyvíjet tlak.

Karty jako EVIL Totem, Sludge Slurper či Invocation of Frost vám zajistily dobrou šanci vyhrát souboj o board v naprosté early game a pak již od čtvrtého kola přišly na řadu věci jako Shield of Galakrond, Devoted Maniac, Faceless Corruptor či Corrupt Elementalist, díky kterým nebylo těžké na herní ploše držet dominanci. Vše pak navíc umocnily Dragon's Pack a Barista Lynchen, díky kterým jste si mohli tyto silné Battlecry karty vracet na ruku.

Vše samozřejmě překonal ještě samotný Galakrond, jehož neskutečně silná Battlecry i Hero Power vám daly do rukou další možnost, jak kontrolovat situaci na boardu a samozřejmě nechyběl ani finisher v podobě Shudderwocka. Ten s sebou navíc po té, co jste zahráli Barystu a Faceless Corruptora, přinášel ještě velkou šanci na to, že navrátí sám sebe na ruku a nekonečná value tak byla na světě. Tento deck byl prostě jeden z nejsilnějších v celé historii Hearthstone a není tudíž divu, že se ho v Blizzardu rozhodli rychle nerfnout.

Galakrond Shaman
Štítky: Hearthstone meta
miluju videohry a hlavně ligu legend