Přejít k hlavnímu obsahu

Jaká jsou na PGL Majoru pravidla kolem COVID-19? Mnohé týmy raději přivítaly hvězdné náhradníky

24. 10. 2021 | 10:00 Counter-Strike 2 Zajímavost
PGL Major ve Stockholmu nám začíná už za pár dní, ovšem kvůli stále probíhající pandemii se organizátoři rozhodli v rámci bezpečnosti zavést velmi striktní pravidla. Hráč, trenér nebo jiný člen organizace, který odevzdá pozitivní test na COVID-19, může být diskvalifikován z turnaje. I z toho důvodu si týmy na soupisku připsaly zajímavé náhradníky.
pashaBiceps
pashaBiceps
Zdroj: Fantasyexpo

Největší turnaj všech dob ve světě CS:GO už je velmi blízko. První zápasy Challenger části začínají již tohle úterý, ovšem kvůli stále přetrvávající pandemii byli rumunští organizátoři nuceni zavést přísná pravidla. Nejedná se o žádné překvapení, protože už samotné konání Majoru ve Stockholmu bylo v ohrožení. Mezi pravidla, se kterými PGL přišlo, patří kromě doporučeného nošení ochrany dýchacích cest také dodržování všech aktuálních švédských opatření. Avšak tím zřejmě nejpřísnějším pravidlem je možná diskvalifikace jakéhokoliv člena týmu, který se prokáže pozitivním testem na COVID-19. Hráči totiž nejsou nijak omezeni ve volném čase, a tak je logické, že se mohou kdekoliv volně nakazit. Díky tomu si PGL nárokuje možnost udělit organizacím penalizace.

Většina týmů se proti tomuto pravidlu výrazně vymezila a neztotožňuje se ním. Podle nich by pozitivně testovaný hráč sice měl být v izolaci, ale měl by mít možnost hrát se zbytkem týmu, například z hotelového pokoje. S podobnými problémy se nedávno potýkali Heroic. Na prvním offline turnaji od začátku pandemie, IEM Cologne, měli být nuceni hrát všichni izolovaně z jejich hotelových pokojů, protože měl jeden hráč pozitivní test. Nakonec se všichni prokázali negativní testem jen pár hodin před začátkem prvního zápasu, a tak jim bylo umožněno hrát ze studia. Doufejme, že na PGL Majoru nebudeme svědky ničeho podobného, jelikož taková potenciální diskvalifikace by mohla velmi pošramotit prestiž turnaje, na který se celá komunita těší dlouhé roky.

Křišťálová lupa
Křišťálová lupa
Zdroj: grafika PLAYzone

V rámci pravidel se ale našel jeden malý kompromis, který se poprvé aplikoval již na posledním evropském RMR turnaji IEM Fall. Každý celek si kromě základní sestavy a trenéra může na soupisku umístit jednoho náhradníka, jenž bude popřípadě připraven zaskočit za pozitivně testovaného hráče. Některé týmy se spokojily s dvojrolí, kdy jejich trenér je zároveň i náhradníkem, spousta týmů ale představila vskutku zajímavé "posily" do svých řad.

Nejvíce hvězdným jménem mezi náhradníky je streamer týmu Liquid a svého času jeden z nejoblíbenějších hráčů světa, Jarosław 'pashaBiceps' Jarząbkowski. Po herní stránce možná tím nejluxusnějším rezervním hráčem je Kenny 'kennyS' Schrub, který je stále pod smlouvou v G2. Stejný tah provedli ENCE při zařazení Aleksiho 'allu' Jalliho na soupisku. Nejsehranějšího náhradníka s týmem zase mají Astralis, o smutné roli Lucase 'Bubzkji' Andersena už se napsalo ledacos. MOUZ, BIG, Team Spirit nebo NIP naopak sáhli přímo do řad vlastní akademie.

Za zmínku stojí také hráč, kterého již oficiálně představili také Entropiq. Členem týmu na největším CS:GO turnaji historie bude dlouholetý reprezentant Natus Vincere, Egor 'flamie' Vasilyev. Už jen přítomnost tak velkého jména pod křídly české organizace je naprosto parádní záležitostí. Entropiq vyhlašují útok a šance na play-off, tak třeba jim právě i flamie k tomu dopomůže. Kariéru má za sebou dlouhou, ale ve 24 letech má stále co nabídnout.

Zdroj: dexerto.com
Student informatiky, který se rozhodl své dlouholeté zkušenosti a nabyté informace z herního titulu Counter-Strike: Global Offensive zúročit, a proto začal v roce 2021 pracovat jako redaktor pro PLAYzone.