Přejít k hlavnímu obsahu

Ohlédnutí za rokem 2021! Jak se dařilo domácím zástupcům v PUBG?

7. 1. 2022 | 11:35 PUBG: Battlegrounds Reportáž
Rok 2021 přinesl spoustu zajímavých momentů. Domácí zástupci nechyběli v žádném velkém evropském turnaji, byli jsme svědky rozpadu nejúspěšnějšího českého týmu, dominance celku VIKÜRVI v závěru roku nebo premiéry českého hráče na světovém šampionátu. Již teď se nemůžeme dočkat co přinese rok následující.
PUBG v roce 2021
PUBG v roce 2021
Zdroj: PUBG CORPORATION

Rok 2021 začal velice zajímavě. Kvůli pandemii se v roce 2020 neuskutečnil světový šampionát a vývojáři nechtěli diváky připravit o tuto akci, tudíž se začátkem roku uspořádal mezinárodní turnaj PGI.S. Na vůbec nejlépe dotovaném turnaji historie jsme měli české zastoupení v podobě PiXeL1Ka, z pozice 5. hráče ale dres slavné organizace Team Liquid přímo v zápase neoblékl. Turnaj vyhrál americký celek Susquehanna Soniqs, který si tak odnesl výhru 1 300 000 dolarů.

Hned po tomto turnaje vývojáři přinesli pro kompetitivní scénu nepříliš populární rozhodnutí. Tím bylo zavedení WWCD formátu. Ten se dočkal velké kritiky a několik světoznámých hráčů (například turecký hráč Iroh z tehdejších TSM) dokonce oznámilo herní pauzu. Problémem formátu byl fakt, že v potaz bral pouze vyhrané hry a nikoliv konzistentní výkony. Formát nenutil týmy v každé hře uhrát maximum, nahrával pouze těm, komu na hlavu padala zóna. WWCD v oficiálních turnajích vydržel až do světového šampionátu, ve kterém došlo ke změně a navrácení k SUPER nastavení. Doufejme, že v roce 2022 vymizí tento nepříliš povedený formát úplně.

Susquehanna Soniqs
Susquehanna Soniqs
Foto: screen ze streamu

V dubnu se taktéž uskutečnil první evropský turnaj ESL Masters: Spring, ve kterém šlo získat PGC body pro kvalifikaci na světový šampionát. Českým zástupcům se poměrně dařilo, kromě přímé pozvánky Digital Athletics s naším PiXeL1Kem se podařilo českým týmům Yikees a Entropiq kvalifikovat do závěrečné části turnaje. Ač se ve fázi TOP 24 Yikees a Digital Athletics nepovedlo postoupit, Entropiq se do grandfinále dostal a obsadil krásné 13. místo.

Vedle toho se taktéž uskutečnil první větší domácí turnaj, jarní Grunex Masters. Nechyběla zde celá domácí špička, ať se již jednalo o Entropiq, ENTERPRISE, FADEE Gaming, Beer Fellas či VIKÜRVI, za něž hrála soupiska Yikees obohacená o PiXeL1Ka. Po tuhém boji se z vítězství ovšem radoval tým do srodka ve složení gargi, sundej_boty, Romcekk a KnorkiS.

Květen byl z hlediska turnajů pořádně nabitý, kromě kvalifikací do PCS 4 jsme se dočkali i deváté sezóny finské ligy PSL či oblíbeného Nations Cupu. Ve finské lize se o parádní podívanou postaral zahraniční tým mForce, za který hráli čeští hráči Klimson a Duff. Ti dokázali postoupit až do finále soutěže, kde bohužel nestačili na nejlepší týmy, což znamenalo konečné 15. místo.

V rámci PCS 4 postoupilo do uzavřené kvalifikace nejlepších 16 týmů, které se popraly o tři postupová místa do hlavní části. Mezi celky nechyběli i zástupci domácí scény Entropiq a Ztraceni. Bohužel ani jeden se nekvalifikoval, ač prvnímu jmenovanému postup utekl pouze o pár bodů. V hlavní soutěži se ovšem představil PiXeL1K v hvězdné sestavě Digital Athletics, ve které nechyběl někdejší vicemistr světa ubah či bývalá hvězda Liquid Sambty. Bohužel tomuto týmu se v PCS 4 příliš nedařilo a sestava skončila až na 12. místě. Turnaj opanoval ruský celek Virtus.pro.

Závěr května patřil Nations Cupu, ve kterém nechyběl ani český výběr. Ten v sestavě Double, Nowikk, PiXeL1K a FreeKill postoupil do finále, kde ovšem nejlepším týmům nestačil a musel se spokojit se 7. místem. Turnaj vyhrál výběr Chorvatska, který reprezentovaly hvězdy týmů Redline a sniip.

V červnu byla oznámena nová mapa Taego. Jedná se mapu o rozměru 8x8 zasazenou do 80. až 90. let 20. století s tématikou korejského venkova. Tato mapa je specifická i tím, že mrtvým hráčům dává možnost vrátit se do hry. Jedná se o docela pěknou mapu, uvidíme zda se v roce 2022 prosadí i na kompetitivní scéně.

Mapa Taego
Mapa Taego
Zdroj: twitter

Změny se udály i na domácí scéně. ENTERPRISE esports se představili s novou soupiskou, svou sekci oznámila i organizace Dark Tigers, kteří přivítali tým Ztracených. Tyto dva týmy a mnohé další zkoušely své štěstí v kvalifikaci do ESL Masters: Summer, kde šlo i o návrat legendy Martina 'spajKK' Beneše v barvách Beer Fellas. Zajímavou soupisku představil i tým Entropiq, kde místo Doubla hrál finský hráč curexi. V hlavní části se představilo trio domácích zástupců, PiXeL1K v týmu Digital Athletics, Entropiq a překvapivě český tým fulltime. Zatímco fulltime v hlavní fázi skončil, DA a Entropiq se představili v grandfinále. První jmenovaný skončil na krásné 6. pozici, Entropiq své maximum nevylepšil a skončil až na 14. příčce.

Bohužel jen pár dnů po skončení turnaje zasáhla celou domácí scénu smutná zpráva. Česká organizace Entropiq se rozloučila se svou PUBG sestavou. Ač všichni hráči v hraní pokračují, tým se rozpadl a každý se vydal svou cestou. Fanoušci této zelenočerné organizace ovšem nemuseli být příliš dlouho smutní, Entropiq totiž pod svá křídla přivítal zahraniční tým Redline, který se v té době nacházel na 6. příčce evropského žebříčku a ucházel se o světový šampionát.

Na přelomu srpna a září jsme se dočkali i posledního turnaje s přídělem PGC bodů – PCS 5. Pro české týmy se kvalifikace vyvíjela hodně úspěšně, do TOP 24 fáze se probojovalo rovnou 6 týmů s českým či slovenským zastoupením. Bohužel, ani tak se žádnému nepovedlo postoupit. Nejsmutnější byl případ Entropiq, který nastřílel největší počet killů, ale vyhrál jenom jednu hru, čímž pro ně cesta skončila. Kvůli tomuto nezdaru se česká organizace nekvalifikovala na světový šampionát. Ve finále se díky přímé pozvánce představili Digital Athletics s PiXeL1Kem, i přes výborný začátek soutěže však tento tým skončil až desátý. Soutěži opět kraloval ruský tým Virtus.pro, který obě letošní PCS vyhrál.

Výsledek tohoto turnaje znamenal, že se žádný z domácích zástupců nedokázal kvalifikovat. Nicméně na šampionát se nakonec poprvé v historii podívali dva čeští zástupci, Matěj "Nowikk" Krmela jako pátý hráč týmu Heroic a Miloslav "PiXeL1K" Feik jako jeden z trenéru týmu TSM.

Rušno bylo taktéž na domácí scéně, oznámené bylo MČR a podzimní Grunex Masters. Tyto události vedly k několika oznámením, například vznikl supertým VIKÜRVI, ve kterém se představili KnorkiS, Double, PiXeL1K a Nowikk. Oznámen byl i tým Burgir se sestavou RedgieBeardo, Hawki, Gargi či Silerzz. Zájem vznikl i ze stran organizací – Gifted.uRage angažoval tým Beer Fellas, zatímco Cryptova tým Expendables. Uskutečnilo se i několik přestupů, poměrně úspěšný tým Yikees, který jsme měli možnost vidět i v zahraničí, vyměnil rovnou dva členy týmu.

Odbočkou do zahraničí byla desátá sezóna finské PSL, ve které se radoval tým PolishPower s polskými hráči KnorkiSem a K4piim, kteří nechyběli ani na MČR. Bronzovou příčku urval Entropiq, bramborový byl PiXeL1K s týmem Mercurial (ex-Digital Athletics).

Poté již následovalo podzimní Grunex Masters, ve kterém svou roli favorita potvrdil tým VIKÜRVI, který se tak přihlásil k roli největšího favorita před MČR. To se taktéž stalo realitou, kdy VIKÜRVI celému MČR o parník kralovali. Zatímco pro českou hvězdu PiXeL1Ka šlo o první domácí titul, pro Vojtěcha "Double" Ptáčka, šlo o zlatý hattrick. Zajímavosti je, že oba turnaje Nowikk s PiXeL1Kem absolvovali z Jižní Koreji, kde zároveň probíhal světový šampionát.

Mistři České republiky v PUBG za rok 2021
Mistři České republiky v PUBG za rok 2021
Zdroj: PLAYzone

Na světovém šampionátu si Česká republika připsala premiéru, i přesto, že Nowikk byl uveden jako náhradník, se kvůli covid příznakům svého spoluhráče curexiho dostal do hry a stal se tak historickým prvním hráčem z České republiky, který si na Mistrovství světa v PUBG zahrál. Ba co víc, jeho týmu se velice dařilo a Heroic skončili na skvělé konečné 2. příčce, dokonce až do poslední chvíle bojovali o světový titul. Česká republika se tak může pyšnit vicemistrem světa! Turnaj nakonec díky poslední hře vyhrál čínský tým NewHappy.

Těsně před Vánoci proběhlo finále Samsung Odyssey, poslední evropský turnaj roku 2021. O deset tisíc dolarů se popraly týmy Entropiq, VIKÜRVI (avšak v obměněné sestavě kvůli tomu, že se Nowikk a PiXeL1K vraceli ze světového šampionátu), Cryptova, Bez padáku hop, Beer Fellas a FADEE Gaming. Boj o TOP 3 byl napínavý až do konce poslední hry, bronzovou pozici bral tým PolishPower, stříbro VIKÜRVI a z vítězství se radovala pouze o čtyři body organizace Entropiq.

NewHappy
NewHappy
Foto: screen ze streamu

Tak to bylo shrnutí celého roku s číslovkou 2021. Už nyní víme, že v letošním roce se PUBG esport bude řídit velice podobným modelem, opět se uskuteční dva PCS turnaje, které na konci roku vyvrcholí světovým šampionátem. K seznamu oficiálních turnajů se vrátí i oblíbený Nations Cup, jenž by se měl uskutečnit v půlce roku 2022. Co se týče casual hráčů, pak se 12. ledna stane PUBG free-to-play titulem. Je již potvrzené, že během roku dorazí do hry zcela nová mapa, která prozatím nese krycí jméno Kiki. Máme se tak na co těšit!

Velký kluk milující Esport.... Jo a taky jídlo!