Přejít k hlavnímu obsahu

České vlajky do akce! Magnum a Twisten jdou do boje o titul krále Evropy

11. 2. 2022 | 15:00 VALORANT Preview
První velký turnaj roku je tady. EMEA Challengers 1 startuje v pátek 11. února a zahrají si něm čeští profíci Magnum i Twisten. Oba působí ve špičkových mezinárodních týmech, a tak si bezesporu dělají ambice na parádní umístění!
Magnum a Twisten
Magnum a Twisten
Zdroj: Fnatic / Pekashi / BIG (koláž PLAYzone)

S uzavřenými kvalifikacemi ve zpětném zrcátku je čas přivítat ty nejlepší vyzyvatele celé oblasti EMEA, protože VALORANT Champions Tour se vrací! Čtyři titáni regionu EMEA roku 2021 – Team Liquid, Gambit Esports, světoví šampioni Acend a samozřejmě fnatic s ostříleným českým hráčem Martinem 'Magnum' Peňkovem – se vracejí do akce, aby na prvním velkém turnaji roku ukázali, jak na tom letos budou.

Do napěchovaného složení účastníků, které ztělesňuje nejvyšší kvalitu hry VALORANT, se dostal i druhý český hráč. Karel 'Twisten' Ašenbrener a jeho tým BIG zvládli těžkou kvalifikační cestu a nebudou chybět mezi dvanáctkou vyvolených. Dle aktuálního žebříčku VLR.gg navíc týmy obou českých hvězd patří mezi pět nejlepších týmů v regionu EMEA, takže nezbývá než věřit, že budou útočit na nejvyšší příčky.

Magnum a jeho fnatic měli vstupenku na turnaji jistou, protože nechyběli na vůbec prvním Mistrovství světa ve Valorantu. Tam dokráčeli až do čtvrtfinále, kde nestačili na snové tažení jihoamerické organizace KRÜ Esports. Jejich cesty se během sezóny ještě mohou proplést, první velké klání roky ale bude čistě regionální. Co je však důležité, tak region EMEA nabízí tři sloty na prvním celosvětovém turnaji Masters. Uvidíme, zdali fnatic naváží na úspěšnou sezónu, protože v lednu tým posílil o BraveAF namísto Domy.

BIG s Twistenem tak přímočarou cestu na turnaj neměli. Nejprve totiž museli projít otevřeným pavoukem pro 256 týmů, aby následně v uzavřené části nestačili na silný Team Vitality. Série výher BIG ale znamenala, že po prohře Vitality ve finále pavouka vítězů se oba týmy střetly ještě jednou, tentokrát v BO5 řežbě. Twisten byl podroben zkoušce a uspěl. Historie se neopakovala, protože BIG dokázali zdemolovat Vitality čistým výsledkem 3:0, k čemuž dopomohl úctyhodným individuálním výkonem právě český hráč.

Formát a plán turnaje

Nyní už ale k samotnému turnaji EMEA Challengers 1. Ten je rozdělen do dvou fází – skupinové části a play-off. Na úvod je všech 12 týmů rozděleno do dvou skupin po šesti, kde se každý s každým utká v BO3 zápasech. Do vyřazovacích bojů se podívají tři nejlepší týmy z každé skupiny, přičemž vítězové obou balíků přeskočí první kolo pavouka. Šestičlenný pavouk ve formátu Double Elimination bude umožňovat jedno zaváhání, cílem každého týmu bude dokráčet do finále WB nebo LB, což garantuje postup na první celosvětový turnaj roku Masters. Ostatní si odnesou alespoň cenu útěchy v podobě VCT Circuit Points.

Určitě vás zajímá, na jaké týmy narazí Magnum a Twisten? První jmenovaný se může těšit na mistry světa, ten druhý zase vyzve třeba ScreaMa. Co je ale hlavní, ve skupině se nepotkají. Snad to play-off klapne!

Skupiny pro EMEA Challengers Stage 1
Skupiny pro EMEA Challengers Stage 1
Zdroj: Riot Games

Ponořit se do akce můžete již tento pátek. Vždy dva zápasy základních skupin se budou od 11. února do 13. března odehrávat každý pátek, sobotu a neděli. Vysílání začíná v 15:00, první zápas vždy o hodinu později. Následujících čtrnáct dní pak bude patřit play-off, krále Evropy tedy poznáme 27. března. Celkový prize pool turnaje činí rovných 200 tisíc eur, týmy jsou však motivovány především možností postoupit na první Masters turnaj roku. Zapište si tak zápasové dny do kalendářů a přijďte podpořit oba české střelce!

Harmonogram prvních dvou týdnů s českým zastoupením:

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.